Επιτόκια της ΕΚΤ: Πόσο αυξάνονται οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Επιτόκια της ΕΚΤ: Πόσο αυξάνονται οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Με επιπλέον κόστος θα επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες μετά την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%.

ecb
«Τσιμπημένες» θα είναι οι μηνιαίες δόσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι δανειολήπτες με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει – για πρώτη φορά στην ιστορία της – το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, με συνέπεια αυτό να διαμορφώνεται στο 1,25%.

Μολονότι η ίδια εκτιμά πως η επίμαχη πολιτική θα βοηθήσει στην τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος «άγγιξε» το 9,1% στην Ευρωζώνη, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από το 6,5% στη Γαλλία έως το 25,2% στην Εσθονία, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι, τόσο εκτός, όσο και εντός ελληνικής επικράτειας που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους σε μία τέτοια επιθετική αύξηση. Ενδεικτικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Econostream υπογράμμισε πως δεν θα έβλεπε ευνοϊκά μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. «Μία υπέρμετρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε γρήγορα να γυρίσει μπούμερανγκ, κλονίζοντας την αξιοπιστία της ΕΚΤ και προκαλώντας χωρίς λόγο ζημιά στην οικονομία. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό επιχείρημα υπέρ μιας προσέγγισης με αυστηρώς «διαδοχικά βήματα».

Η εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ευρώπη προέρχεται αποκλειστικά από την πλευρά της προσφοράς, επίσης, επιβάλλουν προσοχή και σύνεση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μία ακόμα αύξηση – ενδεχομένως κατά, επίσης, 75 μονάδες βάσης – των επιτοκίων, εφόσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν ένα επιπλέον μεγάλο βήμα.

Οι πληροφορίες αυτές επιτείνουν την ανησυχία, αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια πολιτική αφενός, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφετέρου, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πέθανε στα 96 της χρόνια


Τουρκική προβοκάτσια οι μετανάστες στον Έβρο: Δεν εντοπίστηκε ούτε ένας σε ελληνική νησίδα

Ελισάβετ: «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της βασίλισσας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης