Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 1,7%, «ράλι» έως 5% σε τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 1,7%, «ράλι» έως 5% σε τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης  κέρδισε σχεδόν σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης  και βρέθηκε στις 887,32 μονάδες - Ξεχώρισε η Eurobank λόγω μερίσματος και κερδοφορίας

xrimatistirio
Να διασπάσει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων και να βρεθεί μία ανάσα από τις 890 μονάδες κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρασύρθηκε ανοδικά από επιλεγμένα στηρίγματα σε τράπεζες και blue chips. Οι μετοχές, άλλωστε, των Eurobank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες», φθάνοντας έως το +5%.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αναμφίβολα, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της αγοράς, η οποία πορεύεται με αργά βήματα προς το υψηλότερο επίπεδο του Μαΐου (900 μονάδες). Ωστόσο, όπως έχουμε προαναφέρει, κάθε ανοδική κίνηση εξακολουθεί να «γεννά» ευκαιρίες για πωλήσεις.

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ισχυρά κέρδη κατά 1,60% και εκτινάχθηκε στις 887,32 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (873,37 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 876,33 έως 888,99 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε να «σέρνει» τον χορό της ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αυξήθηκε στο +3,06% και τις 602,60 μονάδες (πέρασε τις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τις 5 Μαΐου). Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στράφηκε εύλογα στη Eurobank, η οποία κέρδισε σχεδόν 5% και επέστρεψε στο 1 ευρώ, χάρη στα κέρδη 305 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο αλλά και στη δέσμευση για διανομή μερίσματος το 2022. Στο +3,1% ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα πρώτα μεγέθη του έτους. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,2%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,5%. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +3,16% 0,98 ευρώ
Eurobank +4,95% 1,018 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,55% 3,50 ευρώ
Πειραιώς +3,24% 1,162 ευρώ

Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στην ανοδική αντίδραση (3ο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο), με την ελληνική αγορά να βρίσκει στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές. Στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών «φιγουράρουν» όσες εισηγμένες δημοσιεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύονται αρκετά εύρωστα, κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας.

Οι τράπεζες, αναμφίβολα, συνιστούν το «δυνατό χαρτί», με τη Eurobank να ανακοινώνει κέρδη της τάξης των 305 εκατ. ευρώ και να επαναλαμβάνει τη δέσμευση για διανομή μερίσματος στα τέλη του 2022. Σήμερα, μάλιστα, είναι η σειρά της Alpha Bank να δημοσιεύσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι ΔΕΗ – Aegean (μετά το τέλος της συνεδρίασης).

Κλείσιμο
Στο εν μέρει θετικό κλίμα συμβάλλουν και τα πρακτικά της Federal Reserve από τη συνεδρίαση του Μαΐου, τα οποία υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε «φουλ» επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων έως τις 50 μονάδες βάσης (σήμερα το επιτόκιο βρίσκεται στο 0,75%).

Αυτή η δήλωση, όπως είναι εύλογο, συμβάλλει στη μερική άρση του κλίματος αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που επικρατούσε επί σειρά εβδομάδων στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι κίνδυνοι παραμονεύουν, με τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τον υψηλό πληθωρισμό να υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σε χρηματιστήρια και οικονομία.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε (επιτέλους) τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), εξακολουθώντας να έχει ως βασικό στήριγμα τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις δε, συναντώνται στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

H εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,43% και τις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,93%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,13% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,65%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,34%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης και εκτινάσσεται κατά σχεδόν 400 μονάδες

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς (προς ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία) διατηρούν την τιμή άνω των 110 δολαρίων. Έτσι, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,88% και τα 112,41 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,27% και τα 115,48 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,34% και τα 1.839 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη στην Άγκυρα - Ετοιμότητα «επί του πεδίου», συνέχεια στη διεθνοποίηση των προκλήσεων

Σκληρό παζάρι με όπλο την επισιτιστική κρίση από Μόσχα – Παρέμβαση ΝΑΤΟ ζητά το Κίεβο

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά του Γερολιμένα Λακωνίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης