Πτώση των τιμών μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία - Παραμένει στα ύψη το πετρέλαιο

Πτώση των τιμών μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία - Παραμένει στα ύψη το πετρέλαιο

Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια, πέφτει ο χρυσός που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» στις κρίσεις - Έπεσε 15% η τιμή του φυσικού αερίου - Πάνω από 91  δολάρια  το πετρέλαιο ανα βαρέλι

oil_prices1112
Υποχωρησαν χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το σήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία που έστειλε η Ρωσία. Η τιμή αναφοράς του αερίου για την Ευρώπη (TTF) σημείωσε αρχικά πτώση 5,7% στο Αμστερνταμ και διαμορφωνόταν στα 76,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά το χθεσινό πρωινό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax ότι Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Το φυσικό αέριο - η διανομή του οποίου στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, γνώρισε πτώση 15,1% στην ευρωπαϊκή αγορά, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, στα 68,5 ευρώ ανά MWh. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια , πριν από τα προβλήματα τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς που βρέθηκε και με χαμηλά αποθέματα το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή του αερίου είχε φτάσει κάτω ακόμα και από τα 15 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα άρχισαν να ανακάμπτουν και τα χρηματιστήρια, ενώ έπεσε ο χρυσός που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» στις κρίσεις. Πτώση αν και σαφέστατα μικρότερη κατέγραψαν το αλουμίνιο και το παλλάδιο.

Ωστόσο στα ύψη παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου παρά τη μικρή μείωση. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκε κατά -3,29% στα 93,31 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά -3,64% στα 91,99 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι σε περίπτωση μίας ρωσοουκρανικής σύρραξης, το πετρέλαιο θα ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι αποσύρονται στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία έδωσαν ανάσα και στους δείκτες της Wall Street , με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να βρίσκεται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε ισχυρή άνοδο 422 μονάδων ή 1,22% στις 34.988 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,58% στις 4.471 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εκτινάχθηκε καταγράφοντας άνοδο 2,88% στις 14.139 μονάδες. Από την άλλη ο δείκτης φόβου υποχώρησε κατά 9,28%.

Η μετοχή της Boeing είναι αυτή που «απογείωσε» τον βιομηχανικό δείκτη, σημειώνοντας άνοδο 3,70%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και της κρουαζιέρας οδήγησαν τα κέρδη, ενώ στους μεγάλους χαμένους οι εταιρείες ενέργειας. Η American Airlines σημείωσε άνοδο 8,09%. H United Airlines ενισχύθηκε κατά 7,56%. Άνοδο 6,70% σημείωσε η μετοχή της Carnival Corp.

Απώλειες 1,24% για τη μετοχή της Exxon Mobile και η ConocoPhillips κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,04%.

Κλείσιμο
Στον κλάδο της τεχνολογίας, η μετοχή του Netflix σημείωσε άνοδο 2,75% και η Tesla ενισχύθηκε 5,33%.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,04% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1356 δολ.


Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: «Μύλος» οι Μαχητές με την «κλεψιά» και την πείνα – Δείτε βίντεο

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν - Μακρόν: Κυρώσεις στη Μόσχα μπορεί να επιβληθούν ακόμη και χωρίς εισβολή στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ζωντανό βρέθηκε 6χρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν από το 2019 - Την έκρυβαν σε μυστικό δωμάτιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης