Με το... μαλακό οι παρακρατήσεις στις συντάξεις χηρείας

Με το... μαλακό οι παρακρατήσεις στις συντάξεις χηρείας

Η ευνοϊκή διάταξη περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά»

ATM_Syntaxi
έγκαιρη ενημέρωση και με μικρότερη μηνιαία παρακράτηση, κατά παρέκκλιση του νόμου, θα υλοποιηθεί η περικοπή στις συντάξεις χηρείας μετά το «φιάσκο» που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση «ψαλιδίστηκα» 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Η ευνοϊκή διάταξη περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» και προβλέπει την παρακράτηση μικρότερου μέρους της σύνταξης στο πλαίσιο της επιστροφής των ποσών που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως από τον e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Οι περικοπές απορρέουν από το νόμο 4611/19 ο οποίος προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη – δηλαδή το 70% της αρχικής – την σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.

Ο νόμος καθυστέρησε να εφαρμοστεί εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί σημαντικά ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν.

Κλείσιμο
Με την τροπολογία που κατατίθεται, οι εν λόγω συνταξιούχοι «πέφτουν στα μαλακά» καθώς κατά παρέκκλιση του άρθρου 103 του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), μειώνεται η μηνιαία παρακράτηση.

Δηλαδή, ο νόμος προέβλεπε ότι το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών.

Με την τροπολογία ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δηλαδή αν η σύνταξη χηρείας είναι 700 ευρώ θα παρακρατούνται κάθε μήνα 70 ευρώ έως ότου εξοφληθεί το ποσό.

Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής). Το ποσό της μηνιαίας δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ο ανασχηματισμός στα απόνερα «του ναυαγίου Αποστολάκη»

Πώς θα κλείσουν οι τρύπες για 15.000 αναστολές στα νοσοκομεία

Αφροδίτη Μπάρμπα: Από τη «χρυσή φυλακή» του Άραβα στα κρατητήρια για την κόκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης