Συντάξεις: Στα... θρανία από σήμερα 1200 δικηγόροι και λογιστές για την έκδοσή τους

Συντάξεις: Στα... θρανία από σήμερα 1200 δικηγόροι και λογιστές για την έκδοσή τους

Πρεμιέρα σήμερα για την εκπαίδευση μέσω διαδραστικής πλατφόρμας, η οποία έχει διάρκεια ενός μήνα - Πώς θα εκδίδουν τις συντάξεις οι πιστοποιημένοι ιδιώτες

tax_0
Πρεμιέρα σήμερα για την εκπαίδευση μέσω διαδραστικής πλατφόρμας 1200 δικηγόρων και λογιστών φοροτεχνικών προκειμένου να εκπαιδευτούν για ένα μήνα και να συμβάλλουν στην έκδοση των συντάξεων.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καταρτιζόμενοι θα δώσουν εξετάσεις και όσοι επιτύχουν θα ενταχθούν στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών.

Οι αιτήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς έφτασαν τις 3.600 με αποτέλεσμα η διοίκηση του φορέα να διευρύνει τη συμμετοχή στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης εντάσσοντας 1200 από 180 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης.

Επομένως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν από τον Οκτώβριο να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες και να τους ζητήσουν να αναλάβουν την έκδοσή της σύνταξής τους είτε κύριας είτε επικουρικής.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης η είναι εν αναμονή συνταξιούχος μπορεί να αναθέσει από τον Οκτώβριο σε ιδιώτη δικηγόρο η λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, αφού εισέλθει στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Ο ΕΦΚΑ όρισε την αμοιβή των επαγγελματικών από 30 έως 80 ευρώ ( την οποία πληρώνει ο φορέας) ανάλογα με τις βεβαιώσεις που εκδίδουν (πχ προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αναγνώριση πλασματικών ετών). Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική αμοιβή του επαγγελματία για τις βασικές πράξεις που θα απαιτηθούν για την επεξεργασία ενός συνταξιοδοτικού φακέλου θα ανέρχεται σε 200 ευρώ ανά ασφαλισμένο.

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, το πρώτο που πρέπει να ζητήσει ο ασφαλισμένος από τον επαγγελματία είναι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μια εργασία που πρέπει να προηγηθεί γιατί είναι χρονοβόρα ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Η εν λόγω βεβαίωση κοστίζει στον ΕΦΚΑ 40 ευρώ όταν αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ) και 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς

Επίσης απαραίτητη είναι η βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία (30 ευρώ). Σε περίπτωση οφειλών πρέπει να ζητήσει από τον επαγγελματία να υποβάλλει αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών (30 ευρώ).

Μία ακόμα εργασία που μπορεί να αναλάβει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας είναι να εκδώσει βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης (30 ευρώ).

Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Όπως προβλέπει ο νόμος αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου. Η αμοιβή του ιδιώτη για το σχέδιο σύνταξης είναι 60 ευρώ. Αν η σύνταξη είναι διαδοχική στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.


Ειδήσεις σήμερα

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Πότε θα πιστώνονται στους δικαιούχους

Ρέθυμνο: Ξεκαρδιστικό σποτ για τον εμβολιασμό με 5G και... Πανταζή - Δείτε το βίντεο

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Σκληρή και επίπονη η εκκένωση - Έχουμε βγάλει 33.000 ανθρώπους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης