ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Προβλέπεται πενταπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54 % και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%

5002819
Επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε απόψε στους επενδυτές.

Το σχέδιο αποσκοπεί σε αύξηση των λειτουργικών κερδών στο 1,1 δισεκ. ευρώ το 2023 και συνολικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων με τον αναπροσανατολισμό του μείγματος παραγωγής από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές, τις επενδύσεις στα δίκτυα και την παρουσίαση νέων προϊόντων υψηλότερης κερδοφορίας για τις επιχείρησης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μείγμα παραγωγής, προβλέπεται πενταπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54 % και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία,ο δραστικός περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής στο διάστημα αυτό θα περιορίσει τις ζημιές της επιχείρησης κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατ. ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λοιπών συμβατικών μονάδων. Το 2021 σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα σβήσουν οι μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς και η 3 της Μεγαλόπολης ενώ ακολουθούν το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4 (συνολικά 3.400 μεγαβάτ).

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ αξιοποιώντας και επιχειρηματικές συνεργασίες, στοχεύει σε συνολική ισχύ 1.500 μεγαβάτ από 170 σήμερα. «Η ΔΕΗ είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος φορέας στον τομέα των ΑΠΕ», τονίζεται στην παρουσίαση.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα θα φθάσουν στο 1,6 δισεκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, μείωση των ρευματοκλοπών και των απωλειών, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και αύξηση της δυνατότητας υποδοχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη λιανική, το μερίδιο της ΔΕΗ προβλέπεται να περιοριστεί στο 54% το 2023 από 64% εφέτος , με ταυτόχρονη επιδίωξη μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους από την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους καταναλωτές, καθώς και περιορισμού των «κόκκινων» οφειλών

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, τονίζεται πως εξετάζεται ανάπτυξη πλατφόρμας «fiber to the home» με βάση τις υπάρχουσες υποδομές της επιχείρησης που επιτρέπουν τη μείωση του κόστους της επένδυσης για την παροχή συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Πιέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Η Κομισιόν παρουσιάζει τη στρατηγική «Μένουμε ασφαλείς από την COVID-19 τον χειμώνα»

Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα της Θεσσαλονίκης: Επιμένει ο ιός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης