Τζέιμς Μποντ: Μήπως οι 25 ήρωες «007» είναι πολλοί;

Τζέιμς Μποντ: Μήπως οι 25 ήρωες «007» είναι πολλοί;

Γεμάτη ατυχήματα, τραυματισμούς, ακυρώσεις, παραιτήσεις και προσθήκες σεναριογράφων, η νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ με τον Ντάνιελ Κρεγκ για τελευταία φορά στον ρόλο του 007

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
bond0
Ο 007 είναι σαν την Ελλάδα. Ποτέ δεν πεθαίνει. Τουλάχιστον στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Γιατί στο μυαλό του ηθοποιού που θα τον ενσαρκώσει για πέμπτη φορά ο εμβληματικός Βρετανός πράκτορας έχει τινάξει τα πέταλα προ πολλού. «Καλύτερα να κόψω και τα δυο μου χέρια παρά να ξαναπαίξω τον 007», έλεγε με περίσσιο στόμφο ο Ντάνιελ Κρεγκ σε συνέντευξή του όταν η πλάστιγγα στον εσωτερικό μονόλογό του έγερνε στο να κρεμάσει τα παπούτσια του ως κινηματογραφικό golden boy της MI6. Οι φωτογραφίες του ματωμένου Κρεγκ στην καρτποσταλική Ματέρα της Νότιας Ιτα­λίας, που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ο Κρεγκ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την απειλή του, ήτοι να γίνει κοψοχέρης, αλλά ότι πίνει ασμένως ένα ακόμα -το τελευταίο- πικρό Martini (εννοείται shaken, not stirred) ως 007.

Αυτά βέβαια είναι περασμένα για την παραγωγή της 25ης ταινίας Μποντ - όχι όμως και ξεχασμένα από τους ορκισμένους θιασώτες του 007. Μπορεί τα γυρίσματα για το φιλμ που θα κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου του 2020 να εξελίσσονται πια με κεκτημένη ταχύτητα, αφού η παραγωγή είναι δυσθεώρητη, οι τοποθεσίες των γυρισμάτων πολλές -από την Τζαμάικα μέχρι τη Νορβηγία- και ο χρόνος αταλάντευτα εχθρικός, ωστόσο την επετειακή έκδοση ακολουθεί σαν πιστό σκυλί μια μεταφυσική θαρρείς κακοδαιμονία. Φτάνει να ανατρέξει κανείς στο ξαφνικό όχι της Γκρέις Τζόουνς που δεν καταδέχτηκε να κάνει τη Μόνικα Μπελούτσι, δηλαδή να ψελλίσει δυο ατάκες στην ταινία, ή στην έκρηξη που σημειώθηκε στα γυρίσματα τραυματίζοντας τον Κρεγκ. Αν το ψάρι βρωμάει, όπως έχει αποφανθεί ο θυμόσοφος λαός, από το κεφάλι, τα προβλήματα για την επόμενη ταινία Μποντ ξεκινούν από τον τίτλο. Δεν είναι ότι το «No time to die», που ανακοινώθηκε τσάτρα πάτρα μέσα στη βαθιά ραστώνη του Αυγούστου, δεν άρεσε. Απλώς οι προσδοκίες για την έμπνευση και την επινοητικότητα στον 007 είναι καταδικασμένες εδώ και μισό και πλέον αιώνα να βρίσκονται στον Θεό. Πώς αλλιώς για έναν τύπο που μπορεί να εξολοθρεύει στρατιές κακών με τα μανικετόκουμπά του και οδηγεί με χάρη και επιδεξιότητα αμφίβια αυτοκίνητα;

bo2

Ο Ντάνιελ Κρεγκ ματωμένος στα γυρίσματα της ταινίας στη Ματέρα της Νότιας Ιταλίας

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, έναν χρόνο πριν από την επίσημη κυκλοφορία της στις αίθουσες, οι συντελεστές της 25ης ταινίας Μποντ -παραγωγοί, σκηνοθέτης, παλιοί, νέοι και επανακάμπτοντες ηθοποιοί- συγκεντρώθηκαν στην Τζαμάικα. Η επιλογή του γεωγραφικού στίγματος δεν ήταν τυχαία. Στην Καραϊβική γεννήθηκε -στο μυαλό του βετεράνου πλωτάρχη Ιαν Φλέμινγκ- ο Μποντ, εκεί ξεκινά και η νέα περιπέτειά του που τον βρίσκει παροπλισμένο από την ενεργό δράση να απολαμβάνει τις χαρές και τις χάρες της ζωής. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε και έλαβε τη δέουσα προβολή σε όλο τον κόσμο μπορούσε κανείς να κόψει την αμηχανία με το μαχαίρι. Τόσο πυκνή ήταν. Οχι μόνο δεν υπήρχε έτοιμο σενάριο, αλλά ούτε τίτλος για το πολυαναμενόμενο φιλμ.

Αλλά αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου που απλώς απογυμνώθηκε μπρος σε κάμερες και δημοσιογράφους. Τα μπράτσα του Ντάνιελ Κρεγκ και η Κουβανή καλλονή -παγκοσμίως άγνωστη- Ανα ντε Αρμας, που ετοιμάζεται να μπει στο περιβεβλημένο με ιερότητα πάνθεον των Bond Girls, δεν ήταν αρκετά για να σώσουν τα προσχήματα.

bo1

Το νέο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ είναι Κουβανή και ονομάζεται Ανα ντε Αρμας

Σκοτώστε τον Μποντ

Τα προβλήματα για τον 007 ξεκίνησαν όταν τελείωσαν εκείνα με τον Κρεγκ. Μπορεί ο Βρετανός να πείστηκε να συμμετάσχει, έστω για ύστατη φορά, στο project όμως κανείς δεν κατάφερε να κάνει τον αρχικό σκηνοθέτη της ταινίας, τον Ντάνι Μπόιλ, να αναθεωρήσει την απόφαση της εγκατάλειψης του πλοίου λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Σύμφωνα με τον 63χρονο σκηνοθέτη, η παραίτησή του οφειλόταν σε διαφωνίες που είχε με τους παραγωγούς Μπάρμπαρα Μπρόκολι και Μάικλ Γκ. Γουίλσον αναφορικά με το σενάριο. Εκείνοι του πρότειναν να αλλάξει σεναριογράφο, εκείνος δεν έβαλε νερό στο κρασί του κι έτσι ο 25ος Μποντ έμεινε γυμνός από υπόθεση και σκηνοθέτη. Υπάρχει βέβαια και ο αστικός μύθος ότι η ιδέα για την οποία επήλθε η ρήξη ήταν η δολοφονία του 007. Αλλά αυτά τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε: ο Μποντ ποτέ δεν πεθαίνει. Τουλάχιστον όσο οι κινηματογραφικές περιπέτειές του και η βιομηχανία που έχει στηθεί πέριξ αυτών παραμένουν κερδοφόρες. Το «Spectre», πριν από τέσσερα χρόνια, σημείωσε εισπράξεις 200 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ, ενώ στο διεθνές Box Office τα έσοδα από το φιλμ έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
bo3

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Κάρι Φουκουνάγκα, σκηνοθέτης του «Maniac», του «The Alienist» και βραβευμένος για τη δουλειά του στον πρώτο κύκλο του «True Detective» προκρίθηκε ως μια πρώτης τάξεως λύση. Οπως και η Φοίβη Γουόλερ-Μπριτζ, το it girl της βρετανικής τηλεόρασης και πνευματική μητέρα του «Fleabag», η οποία μαζί με τον Σκοτ Μπερνς συνυπογράφουν το σενάριο της 25ης περιπέτειας του Μποντ. Βεβαίως όλοι εμφανίζονται εξόχως φειδωλοί στις δηλώσεις τους σχετικά με την υπόθεση. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι ο Μποντ αποσυρμένος από την κατασκοπεία ζει ζωή χαρισάμενη στην αγαπημένη του Τζαμάικα. Μέχρι τη μέρα που ένας φίλος από τα παλιά -συγκεκριμένα ο Αμερικανός πράκτορας της CIA Φέλιξ Λέιτερ- εμφανίζεται στο νησί και πείθει τον 007 να επιστρέψει στο καθήκον. Αλλωστε η απειλή, όπως θρυλείται τουλάχιστον, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Και ο κακός της ιστορίας, τον οποίο θα ενσαρκώσει ο οσκαρούχος Ράμι Μάλεκ, είναι καλύτερος -και κυρίως δαιμονικότερος- από ποτέ. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Στον περιπετειώδη κόσμο του Μποντ το καλό είναι καταδικασμένο να νικά.

Κακά τα ψέματα. Η προσδοκία γι’ αυτόν τον Μποντ είναι μεγάλη. Οχι μόνο γιατί συμπίπτει με το φινάλε του Κρεγκ σε έναν ρόλο που υπηρέτησε παραπάνω από επαρκώς, ούτε επειδή ακόμα κανείς δεν γνωρίζει ποιος ή ενδεχομένως ποια θα είναι η διάδοχός του. Αλλά κυρίως γιατί είναι η πρώτη ταινία 007 που θα κυκλοφορήσει σε έναν κόσμο που ορκίζεται στο #metoo. Μολονότι η Γουόλερ-Μπριτζ θεωρεί ότι ο θεμελιακά φαλλοκράτης πράκτορας δεν χρειάζεται να αναθεωρήσει το λίγο-πολύ πατριαρχικό προφίλ του, τα Bond Girls οφείλουν όχι απλώς να εξυφαίνουν σαναράχνες τον ιστό στον οποίο θα πιαστεί ο 007, αλλά και να εμφανιστούν χειραφετημένα, αυτόνομα και δυναμικά. Εντάξει, και σέξι. Προφανώς η Λεά Σεϊντού, η οποία επιστρέφει για δεύτερη φορά στο σύμπαν του Μποντ, έχει αναλάβει βαρύ υποκριτικό φορτίο. Και το ζει, αν παρατηρήσει κανείς τις φωτογραφίες της από τα γυρίσματα της Ιταλίας. Αλλά και ο 51χρονος Κρεγκ το ματώνει το κοστούμι. Και ας ξέρει ότι ποτέ δεν θα ισοφαρίσει το ρεκόρ των εμβληματικών προκατόχων του, του «δασκάλου» Σον Κόνερι και του αρχετυπικού τζέντλεμαν Ρότζερ Μουρ, που ενσάρκωσαν τον 007 από επτά φορές έκαστος.

SPL5115873_016
SPL5115873_003
SPL5115873_013
SPL5115873_001
SPL5115873_026


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης