Help! Πού πήγαν οι Beatles;;;

Help! Πού πήγαν οι Beatles;;;

Aποκλειστικό featurette: Πού θα ήμασταν χωρίς το «Let it Be»;

movie_ar
Imagine all the people – Φαντάσου αν όλοι οι άνθρωποι... διέγραφαν από τη μνήμη τους τα θρυλικά Σκαθάρια! Τι θα γινόταν στον κόσμο; Θα έφταναν οι Coldplay για να γεμίσουν το κενό (προφανώς και ΟΧΙ); Τι θα συνέβαινε αν ένας αποτυχημένος μουσικός ήταν ο μόνος που θυμόταν τα τραγούδια τους; Τι θα σήμαιναν όλα αυτά για την κληρονομιά τους, και για την ανθρωπότητα;

Η νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ με τίτλο «Yesterday» θέτει ακριβώς αυτό το φανταστικό ερώτημα και χτίζει γύρω απ’ αυτό μια λαχταριστή κομεντί. Στο αποκλειστικό featurette, οι συντελεστές της ταινίας μιλάνε για το συναισθηματικό ταξίδι της απίθανης ιστορίας τους.


Yesterday_a look inside



Ο βραβευμένος με Όσκαρ για το «Slumdog Millionaire» (και υπεύθυνος για ταινιάρες όπως το «Trainspotting», «Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων», «Sunshine», «28 μέρες μετά») ενώνει τις δυνάμεις του με το νονό της ρομαντικής κομεντί, το σεναριογράφο Ρίτσαρντ Κέρτις («Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία», «Αγάπη είναι...», «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ») για μια rock-n-roll κομεντί για τα όνειρα, τη φιλία και – φυσικά – τον έρωτα.

«Πάντα θεωρούσα πως ο Ρίτσαρντ είναι ο επίσημος ποιητής της Βρετανίας για το ρομάντζο και την κωμωδία», ομολογεί ο Ντάνι Μπόιλ. «Θαυμάζω την αφοσίωσή του στην διασταύρωση αυτών των δύο. Θυμάμαι όταν είχα διαβάσει το σενάριό του για το «Νότινγκ Χιλ». Είχα σκεφτεί: Μάλιστα, αυτή είναι μια ρομαντική κωμωδία με τα όλα της. Ήταν υπέροχο που έγινα μέρος της διαδικασίας καθώς έγραφε ένα τέτοιο σενάριο, και να παραδώσω ένα ρομάντζο που πραγματικά πιστεύει στην αγάπη. Η πίστη στους Beatles είναι μια πίστη στην αγάπη. Ο Ρίτσαρντ σίγουρα το έχει αυτό».

Κλείσιμο
Πρωταγωνιστής στο «Yesterday» είναι ο Τζακ Μάλικ (ο άσημος διεθνώς, αλλά γνωστός στην Αγγλία λόγω «Eastenders», Χιμές Πατέλ), ένας τραγουδοποιός που αποχαιρετά σιγά σιγά το όνειρό του να κάνει μουσική καριέρα. Μετά από ένα ατύχημα, ξυπνά και όλοι γύρω του έχουν ξεχάσει την ύπαρξη των Beatles. Κανείς δεν ξέρει τους Πολ, Τζον, Τζορτζ και Ρίνγκο, κανείς δε σιγοτραγουδά το «Yellow Submarine», στο ίντερνετ υπάρχει μόνο σελίδα για τα έντομα-σκαθάρια. Εκτελώντας με τον τρόπο του τα τραγούδια των Beatles, ο Τζακ αρχίζει να γίνεται ο σούπερ-σταρ που ονειρευόταν. Αλλά η συνείδησή του τον ταλανίζει.


yesterday1



«Μου έφεραν αυτόν τον τύπο και μου είπαν ότι παίζει στους “EastEnders”», θυμάται ο Μπόιλ. «Δε βλέπω τακτικά τη σειρά, αλλά τον είχα δει ξανά». Ο Μπόιλ ήταν στην κριτική επιτροπή ενός φεστιβάλ με μικρού μήκους ταινίες και είχε δώσει το πρώτο βραβείο σε ένα 15-λεπτο ταινιάκι, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Χιμές. «Τον θυμήθηκα μετά. Έπαιξε το USSR σε μια ακουστική κιθάρα και ήταν μια κανονική επιφοίτηση! Με το που τραγούδησε, ήξερα ότι αυτός θα είναι ο πρωταγωνιστής. Ήταν λες και δεν είχα ξανακούσει το τραγούδι, που το αγαπώ. Είχε φοβερό σεβασμό για το έργο των Beatles, αλλά δεν ήταν δέσμιός τους. Έχει κάτι ο Χιμές, λες και του ανήκουν τα τραγούδια».

Μαζί με τον Μάλικ, στην ταινία εμφανίζεται η γλυκύτατη Λίλι Τζέιμς («Baby Driver») στο ρόλο της καλύτερής του παιδικής φίλης, η Κέιτ ΜακΚίνον ως μάνατζέρ του και ο mega-pop-star Εντ Σίραν ως... mega-pop-star Εντ Σίραν. «Είχα πάει σε ένα δείπνο αλά Χόλιγουντ, στο σπίτι του Ρίτσαρντ», θυμάται ο Μπόιλ. «Νομίζω πως ο Εντ δεν ήξερε ποιος είμαι. Τον έβλεπα που με έψαχνε στο Google κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τον άκουσα να ρωτάει αν είμαι ο τύπος που σκηνοθετεί την ταινία». Ο Σίραν έχει παρόμοια βιώματα με τον πρωταγωνιστή. «Ήταν ένας τραγουδιστής/συνθέτης που έπαιζε σε τοπικές παμπ στο Σάφοκ και μετά εκτοξεύτηκε σε μια αδιανόητη επιτυχία και φήμη με τα τραγούδια του. Όχι επειδή ήταν σελέμπριτι, αλλά επειδή είχε γράψει κανονικά τραγούδια. Είναι τέλειο που εμφανίζεται στην ταινία όπως ακριβώς είναι».


music1


Τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία είναι ολοκαίνουριες διασκευές των πιο αγαπημένων τραγουδιών των Beatles, φυσικά με την άδεια των εν ζωή μελών του συγκροτήματος, Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ. «Κάποιος κάποτε είχε συγκρίνει το πόσες φορές αναφέρεται η λέξη αγάπη στα τραγούδια των Beatles και πόσες στη Βίβλο», λέει ο Μπόιλ. «Οι Beatles κερδίζουν με διαφορά. Ελπίζω αυτό να μείνει στο κοινό από την ταινία: ότι είναι μια ιστορία αγάπης. Οπότε, δεν υπάρχει πιο ιδανικό μέρος από τους Beatles για μια ιστορία αγάπης. Διπλή μάλιστα: ιστορία αγάπης για τη μουσική αυτή, και μια απρόσμενη ιστορία αγάπης σ’ ένα ταξίδι που μοιάζει με τρενάκι λούνα παρκ».

Αλλά είναι και μια ταινία για τις απεριόριστες πιθανότητες, για την ιδέα ότι ακόμα κι αν κάτι έχει χαθεί, μπορείς να το ξαναβρείς. Για τον Μπόιλ, η μουσική των Beatles αντιπροσωπεύει τη στιγμή που ο κόσμος αναγεννήθηκε μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους. «Ο κόσμος μετατοπίστηκε όταν οι άνθρωποι πήραν στα χέρια τους τη δύναμη του ενστίκτου τους, σχετικά με την τέχνη, την αγάπη και την ποίηση», λέει ο Μπόιλ. «Όλα τα πράγματα που υπάρχουν σ’ αυτά τα τραγούδια ουσιαστικά άλλαξαν τον κόσμο. Οι άνθρωποι αποφάσισαν να ζήσουν. Χάριν σ’ αυτούς τους τέσσερις τύπους».



YESTERDAY - TRAILER





music4
music3
music2
music7
music6
music5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης