Quincy στο Netflix: Ο άνθρωπος που έκανε έρωτα στις νότες

Quincy στο Netflix: Ο άνθρωπος που έκανε έρωτα στις νότες

O Διονύσης Θανάσουλας είδε το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον θρυλικό παραγωγό, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με άλμπουμ-σταθμούς στην ιστορία της μουσικής και μεγαθήρια της jazz, της soul και της pop

quincy
Στην αρχή του ντοκιμαντέρ για την ζωή του Κουίνσι Τζόουνς υπάρχει μια σκηνή που τα λέει όλα, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης η κουβέντα έρχεται στην συνεργασία του με τον Φρανκ Σινάτρα. Ο διάσημος παραγωγός σηκώνει κάποια στιγμή το δεξί του χέρι, το φέρνει μπροστά και δείχνει στον δημοσιογράφο το μικρό του δάχτυλο, το οποίο κοσμεί ένα χρυσό δαχτυλίδι. «Το βλέπεις αυτό;» του λέει και συνεχίζει απνευστί: «Μου το έκανε δώρο ο Φρανκ Σινάτρα. Δεν το βγάζω ποτέ από το χέρι μου».

Ε, όταν «Η φωνή» σου έχει χαρίσει κάτι δικό του ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την δουλειά σου, αυτό σημαίνει ότι είσαι πολύ καλός.
Τόσο μάλιστα, ώστε για σχεδόν επτά δεκαετίες να είσαι περιζήτητος ως μουσικός, ενορχηστρωτής και παραγωγός στον σκληρό κόσμο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Ο Κουίνσι Τζόουνς αποκαλύπτεται μέσα από το ντοκιμαντέρ «Quincy» το οποίο ξεδιπλώνει την μουσική και προσωπική του διαδρομή.

Quincy | Official Trailer [HD] | Netflix

Κλείσιμο
Σκηνοθετημένο από την κόρη του Ρασίντα, δίνει στον τηλεθεατή το προνόμιο να νιώσει ότι είναι μαζί με τον Q όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του. Η κάμερα της καταγράφει ακόμη και τις δύσκολες ώρες, όπως την σκηνή που τον δείχνει διασωληνωμένο στο νοσοκομείο, έχοντας πέσει σε διαβητικό κώμα.

Όμως η μαγεία είναι στις σκηνές και τα βίντεο από το παρελθόν, από τις οποίες παρελαύνουν μεγαθήρια της jazz, της soul και της pop.
Από την Σάρα Βον και την Έλλα Φιτζέραλντ, την Ντίνα Ουάσιγκτον μέχρι τον Φράνκι, την δικιά μας Νάνα Μούσχουρη και φυσικά τον Μάικλ Τζάκσον ο κατάλογος μοιάζει ατέλειωτος.

"Live At The Hollywood Palace" - Frank Sinatra & The Count Basie Orchestra (1965)


Στο ντοκιμαντέρ ο Κουίνσι μιλάει για όλους σχεδόν και φυσικά για την συνεργασία του με τον βασιλιά της pop, που είχε σαν αποτέλεσμα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, το «Thriller». Όπως λέει άκουσε περίπου 600 τραγούδια μέχρι να καταλήξει στα 12 που θα έμπαιναν στο μυθικό αυτό άλμπουμ, εκεί όπου είχε την ιδέα ως παραγωγός να βάλει στο στούντιο τον Έντι Βαν Άλεν για να παίξει το σόλο στο «Beat it».

Michael Jackson - Beat It (Official Video)


Η κάμερα τον ακολουθεί παντού, από το φεστιβάλ του Μοντρέ μέχρι την προετοιμασία μιας τεράστιας μουσικής βραδιάς για τα εγκαίνια του Μουσείου Σμιθσόνιαν που είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Αφροαμερικανών. Και είναι εκείνη την βραδιά που αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας μουσικής είναι ο Τζόουνς, βλέποντας την αφρόκρεμα της Αμερικάνικης σόου μπιζ να υποβάλλει τα σέβη της στον μεγάλο Q.

Αυτόν που μάζεψε όλους τους mega stars των ΗΠΑ για την ηχογράφηση του «We are the world», ένα εγχείρημα που φάνταζε δύσκολο όπως του είπαν αρχικά πολλοί, λόγω των απαιτήσεων που τυχόν θα είχαν κάποιοι από τους τραγουδιστές για την…μαρκίζα.
Ο Κουίνσι έλυσε αυτό το πρόβλημα κολλώντας μια επιγραφή στην πόρτα του στούντιο η οποία έλεγε: «Παρκάρετε τον εγωισμό σας στην είσοδο».

USA for Africa - We are the World


Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον άνθρωπο που έκανε έρωτα στις νότες αποκαλύπτει πολλές άγνωστες ιστορίες για μια τεράστια προσωπικότητα που από τις αρχές της δεκαετίας του 50 ερωτεύτηκε τη μουσική. Πιθανότατα να μην ερωτεύτηκε τίποτε άλλο σε τόσο μεγάλο βαθμό, αφού παντρεύτηκε και χώρισε τρεις φορές, ενώ απέκτησε εφτά παιδιά από πέντε διαφορετικές γυναίκες.

Σχεδόν όλες τους δεν άντεξαν την μεγαλύτερη αγάπη του, τις εφτά νότες του πενταγράμμου, αυτές με τις οποίες δεν χώρισε ποτέ…



Ειδήσεις σήμερα:

Ozark: Εκεί που το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο και είναι εθιστικό

La Casa de Papel: Μετά από 4 κύκλους της σειράς-κόλλημα, έχουμε και λέμε...

Γιατί η σειρά «Breaking Bad» τρώει… τη σκόνη του «Better Call Saul»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης