Καρύταινα: Λειτουργία το ξημέρωμα στον ιστορικό Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου

Καρύταινα: Λειτουργία το ξημέρωμα στον ιστορικό Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου

Πρόκειται για παράδοση που κρατά από την εποχή της τουρκοκρατίας - Αναβιώνει για δεύτερη φορά φέτος μετά από διακοπή ετών

131081323
Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, θα αναβιώσει στην Καρύταινα  για δεύτερη χρονιά φέτος ένα έθιμο με βαθιές ιστορικές καταβολές. Η λειτουργία στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου θα γίνει πριν το χάραμα όπως γινόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το έθιμο παρέμενε ζωντανό έως και πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο η παράδοση διακόπηκε λόγω των εκτεταμένων έργων  αναστήλωσης του Μνημείου, από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος «Κοινόν Καρυτινών» εξασφάλισαν άδεια για τη λειτουργία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων  προκειμένου να αναβιώσει ξανά η παράδοση. Η λειτουργία του ναού ανήμερα στη γιορτή του Αγίου γίνεται νύχτα: Οι Τούρκοι κατακτητές, σεβάστηκαν μεν την μεγαλοπρέπεια του Μνημείου και δεν προχώρησαν στην καταστροφή του, επέβαλαν όμως στους χριστιανούς, να λειτουργούν το Ναό μόνο τη νύχτα ! Η απειλή μεγάλη, γιατί αν τους έβρισκε εκεί το φως της μέρας, και το Ναό θα κατέστρεφαν και οι πιστοί θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.
Ετσι, τα ξημερώματα αύριο, ακολουθώντας το τυπκό αιώνων, η λειτουργία  θα αρχίσει στις 05:00 το πρωί .

Ο ναός του Αγίου Νικολάου  φέρεται να ανεγέρθηκε γύρω στο 1100, «βίωσε» όλες τις μπόρες των κατακτητών, Φράγκων Ιπποτών και Τουρκαλβανών. Ωστόσο, όλοι  σεβάστηκαν τη μεγαλοπρέπειά του και δεν τον κατέστρεψαν. 

VID 20180610 090415


VID 20180610 101334


krt1
krt2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης