Καρύταινα: Λειτουργία το ξημέρωμα στον ιστορικό Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου

131081323

Πρόκειται για παράδοση που κρατά από την εποχή της τουρκοκρατίας - Αναβιώνει για δεύτερη φορά φέτος μετά από διακοπή ετών

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6ης Δεκεμβρίου, ανήμερα στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, θα αναβιώσει στην Καρύταινα  για δεύτερη χρονιά φέτος ένα έθιμο με βαθιές ιστορικές καταβολές. Η λειτουργία στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου θα γίνει πριν το χάραμα όπως γινόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το έθιμο παρέμενε ζωντανό έως και πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο η παράδοση διακόπηκε λόγω των εκτεταμένων έργων  αναστήλωσης του Μνημείου, από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος «Κοινόν Καρυτινών» εξασφάλισαν άδεια για τη λειτουργία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων  προκειμένου να αναβιώσει ξανά η παράδοση. Η λειτουργία του ναού ανήμερα στη γιορτή του Αγίου γίνεται νύχτα: Οι Τούρκοι κατακτητές, σεβάστηκαν μεν την μεγαλοπρέπεια του Μνημείου και δεν προχώρησαν στην καταστροφή του, επέβαλαν όμως στους χριστιανούς, να λειτουργούν το Ναό μόνο τη νύχτα ! Η απειλή μεγάλη, γιατί αν τους έβρισκε εκεί το φως της μέρας, και το Ναό θα κατέστρεφαν και οι πιστοί θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.
Ετσι, τα ξημερώματα αύριο, ακολουθώντας το τυπκό αιώνων, η λειτουργία  θα αρχίσει στις 05:00 το πρωί .

Ο ναός του Αγίου Νικολάου  φέρεται να ανεγέρθηκε γύρω στο 1100, «βίωσε» όλες τις μπόρες των κατακτητών, Φράγκων Ιπποτών και Τουρκαλβανών. Ωστόσο, όλοι  σεβάστηκαν τη μεγαλοπρέπειά του και δεν τον κατέστρεψαν. 

VID 20180610 090415


VID 20180610 101334


krt1
krt2

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

foto-elson1

Στις 20:00 στην Αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο - Θα ακολουθήσει δεύτερη συναυλία στις 17 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη - Οι συναυλίες υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

war_arthr

Πλήθος νέων αφίξεων με την απόλυτη κυριαρχία του “Ρόμα”, της καλύτερης ταινίας της χρονιάς με την απίστευτη, χορογραφημένη, σκηνοθεσία του Αλφόνσο Κουαρόν με το Οσκαρ στο τσεπάκι!