Αμφίπολη: Πέντε οι νεκροί του τάφου - Δείτε φωτογραφίες

Αμφίπολη: Πέντε οι νεκροί του τάφου - Δείτε φωτογραφίες

Τέσσερις ενταφιάστηκαν (μία γυναίκα, δύο άντρες και ένα μωρό), ένας είχε καεί – Βρέθηκαν συνολικά 550 οστά - Ντόροθι Κίνγκ: Είναι θαμμένος ο ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Επιβεβαιώθηκαν και από το υπουργείο Πολιτισμού οι πληροφορίες που πρώτο το protothema.gr μετέδωσε ότι είναι πέντε οι νεκροί της Αμφίπολης. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τα διαγνωστικά σκελετικά κατάλοιπα αντιστοιχεί σε πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων αποδίδονται σε ενταφιασμούς και ένα σε καύση. Οι νεκροί των ενταφιασμών διακρίνονται: Σε μία γυναίκα (άτομο 1), σε δύο άνδρες μέσης ηλικίας (άτομα 2 και 3) και σε ένα νεογέννητο άτομο (άτομο 4).

Συγκεκριμένα, τα σκελετικά κατάλοιπα του ταφικού μνημείου, από τον λόφο Καστά Αμφίπολης αντιστοιχούν σε 550 περίπου οστά, θρυμματισμένα και ακέραια, ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση, από το οποίο λείπουν τα οστά, που συνθέτουν το πρόσωπο και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθο. Δεν βρέθηκαν δόντια, εκτός από μία τερηδονισμένη ρίζα δεξιού δεύτερου προγόμφιου, η οποία βρισκόταν μέσα στη κάτω γνάθο και εμφανίζει προχωρημένο ακρορριζικό απόστημα. Από τα 550 οστά, που καταμετρήθηκαν, τα 157, τα οποία προέκυψαν κατόπιν προσεκτικής ανάταξης από διαφορετικά θραύσματα διάσπαρτων οστών, καταγράφηκαν συστηματικά σε βάση δεδομένων και έγινε προσπάθεια απόδοσης τους σε επιμέρους άτομα. Επιπλέον, αναγνωρίστηκαν οστά ζώων, κάποια από τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε μακρά οστά ιπποειδούς. Τα οστά των ζώων θα μελετηθούν από ειδικό ζωοαρχαιολόγο.

Ατομο 1: Γυναίκα

Η γυναίκα, μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί στο ηλικιακό διάστημα άνω των 60 ετών. Ο προσδιορισμός του φύλου έγινε βάσει συγκεκριμένων δεικτών, που αφορούν:

1) στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερή μείζων ισχιακή εντομή, δεξιά πρωτιαία αύλακα, αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα λαγώνια ακρολοφία, σώμα και άκανθα ισχιακού),

2) στα οστά του κρανίου (μεσόφρυο, υπερόφρυα τόξα, κλίση του μετωπιαίου, μετωπιαία ογκώματα, κάτω κροταφική γραμμή, μαστοειδείς αποφύσεις, ινιακό έπαρμα),

3) στην κάτω γνάθο (γένειο, γωνία κάτω γνάθου, κλάδοι),

4) στη μορφολογική διάπλαση των οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε:

1) σε τμήμα της αριστερής ηβικής σύμφυσης (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),

2) στο βαθμό συνοστέωσης των κρανιακών ραφών,

3) στην έντονη προθανάτια απώλεια των οπίσθιων δοντιών και στις δύο πλευρές της κάτω γνάθου,

4) στην παρουσία μεταβολικών νοσημάτων, όπως είναι η οστεοπόρωση και η μετωπιαία υπερόστωση (Hyperostosis Frontalis Interna: πάχυνση των τοιχωμάτων του κρανίου, εσωτερικά του μετωπιαίου οστού, η οποία είναι συνήθως ασυμπτωματική και συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που εμφανίζονται συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση),

5) στις έντονες εκφυλιστικές αλλοιώσεις, κυρίως στη σπονδυλική στήλη και στις οστεοποιήσεις ενθέσεων και χόνδρων στα μακρά οστά και στις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα της ηλικιωμένης γυναίκας, μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 157 εκ.

Στο γυναικείο σκελετό φαίνεται ότι αποδίδονται τα περισσότερα οστά που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο, από τα 7,8 μ. από την κορυφή του θαλάμου και κάτω, δηλαδή 1 μ. πάνω από το δάπεδό του κιβωτιόσχημου.


 Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 1
Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 1 με φωτογραφίες οστώνΑτομα 2 και 3 : Δύο άνδρες, 35 έως 45 ετών.

Τα δύο άτομα (2 και 3), από τα τέσσερα, που είχαν δεχτεί ενταφιασμό, μπορούν με ασφάλεια να αποδοθούν σε άνδρες, βάσει:

1) των ανατομικών σημείων στα οστά της πυέλου (λεκάνης) (αριστερό και δεξιό ηβικό οστό και ειδικότερα κοιλιακό τόξο, υποηβική κοιλότητα και μέση επιφάνεια των οστών, αριστερή πρωτιαία αύλακα, αριστερό και δεξιό ισχιακό κύρτωμα, αριστερή και δεξιά κοτύλη, μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 2 και δεξιό ισχιακό κύρτωμα και μορφολογία ιερού οστού για το άτομο 3)

2) της μορφολογικής διάπλασης των μακρών οστών (μετρήσεις των μακρών οστών).

Οι δύο άνδρες είναι σχετικά κοντά ηλικιακά, στην κατηγορία των 35 έως 45 ετών: Ο ένας, στις αρχές και ο δεύτερος, προς το τέλος της κατηγορίας αυτής.

Ο προσδιορισμός της ηλικίας για το άτομο 2 βασίστηκε:

1) στις δύο ηβικές συμφύσεις (πρόσθιο τμήμα της λεκάνης),

2) στις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωτοειδούς επιφάνειας της αριστερής πυέλου (η περιοχή της λεκάνης που αρθρώνεται με το ιερό οστό),

3) στην πλήρη συνοστέωση των επιφύσεων των στερνικών άκρων και στις δύο κλείδες.

Ο προσδιορισμός του ηλικιακού εύρους για το άτομο 3, βασίστηκε στη δεξιά ηβική σύμφυση.

Σημειώνεται ότι ο σχετικά νεαρότερος από τους δύο άνδρες (άτομο 2) φέρει ίχνη τομών (cut marks) στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, (Εικ. 9-11) καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο π.χ. μαχαιρίδιο, και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης.


Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 2


Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 2 με φωτογραφίες οστών


Ο δεύτερος άνδρας (άτομο 3), λίγο μεγαλύτερος σε σχέση με τον πρώτο, έχει ενδείξεις εγκάρσιου, πλήρως επουλωμένου, κατάγματος στη δεξιά του κερκίδα, σχετικά κοντά στο δεξιό καρπό. Επιπλέον, και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους.

Σε ό,τι αφορά το ανάστημα των ανδρών μετά από τη συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων στις μετρήσεις των μακρών οστών, εκτιμάται στα 168 εκ. για το άτομο 2 και στα 162-163 εκ. για το άτομο 3.Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 3
Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 3 με φωτογραφίες οστών


Ατομα 4 και 5

Το τέταρτο άτομο είναι ένα νεογέννητο βρέφος (νεογνό). Ο προσδιορισμός της ηλικίας βασίστηκε στις μετρήσεις μήκους και πλάτους του αριστερού βραχιονίου και της αριστερής κάτω γνάθου. Ο προσδιορισμός του φύλου σε αυτό το άτομο δεν κρίνεται δυνατός καθώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά διάκρισης φύλου στα οστά των νεογνών δεν είναι σαφή.


Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 4
Ενδεικτική εκπροσώπηση οστών Ατόμου 4 με φωτογραφίες οστών


Το πέμπτο άτομο εκπροσωπείται από ελάχιστα θραύσματα, μόλις εννέα (9), κυρίως μακρών οστών, (Εικ. 12, 13) που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις (εγκάρσιες μικρορωγμές και μερικές φορές έντονη παραμόρφωση) αλλά και τους αποχρωματισμούς (υπόλευκο και μπλε/γκρι) που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης σαρκωμένου νεκρού και ανήκει πιθανότατα σε ενήλικο άτομο.


Aριστερή πρώτη πλευρά με ίχνη 3 τομών (cut marks)


Η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση, η οποία φαίνεται ότι αφορούσε τόσο στο εσωτερικό του χώρου 4, όσο και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου.


Άτομο 2, αριστερή πλευρά με ίχνος τομής (cut mark) στο άνω χείλος του σώματος


 Άτομο 2, αριστερή πρώτη πλευρά, λεπτομέρεια από την πλάγια τομή (cut mark) στον αυχέναΆτομο 5, οστά που έχουν υποστεί την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, μετά από καύσηΆτομο 5, οστά που έχουν υποστεί την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, μετά από καύση


Προοπτικές

Στα σκελετικά ευρήματα του ταφικού μνημείου του λόφου Καστά, εκτός από τις μακροσκοπικές μεθόδους, θα εφαρμοστεί μια σειρά αναλυτικών μεθόδων για την καλύτερη τεκμηρίωση αλλά και για την συμπλήρωση πληρέστερων πληροφοριών, που αφορούν στις παθολογικές αλλοιώσεις, στην διατροφή, στη συγγένεια και στον τόπο καταγωγής των ανθρώπων αυτών, δηλαδή εάν πρόκειται για άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αμφίπολη ή για άτομα που μετακινήθηκαν από κάπου αλλού κατά την διάρκεια της ζωής τους και ενταφιάστηκαν στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο.

Οι αναλυτικές αυτές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

• ακτινολογική μελέτη των οστών για τον εντοπισμό παθολογικών αλλοιώσεων, που δεν είναι μακροσκοπικά διακριτές αλλά και για την πληρέστερη περιγραφή των ήδη καταγεγραμμένων π.χ. μετωπιαία υπερόστωση ατόμου 1, τομές-τραυματισμοί (cut marks) ατόμου 2, επουλωμένο κάταγμα ατόμου 3.

• ιστολογικές-μικροσκοπικές τεχνικές π.χ. περίπτωση μετωπιαίας υπερόστωσης, και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

• αναλύσεις σταθερών ισοτόπων άνθρακα και αζώτου με σκοπό τον προσδιορισμό του είδους των πρωτεϊνών που κατανάλωναν τα συγκεκριμένα άτομα.

• αναλύσεις στροντίου που λόγω της απουσίας δοντιών θα περιοριστούν μόνο στις τιμές που θα προκύψουν από τη δειγματοληψία των οστών.

• παλαιογενετικές αναλύσεις (αρχαίο DNA) με σκοπό την περιγραφή της βιολογικής και γενετικής ιστορίας των ατόμων. Στο πλαίσιο των αναλύσεων θα εξεταστεί η ενδεχόμενη εξ αίματος συγγένεια των τριών ατόμων. Η ταφονομική όμως παρουσία των μακρών οστών, η απουσία δοντιών και τμημάτων του κρανίου στα άτομα 2 και 3 που χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις αρχαίου DNA, ενδεχομένως να μην επιτρέψει την απόκτηση επαρκούς ποσότητας ενδογενούς πυρηνικού DNA για την επιτυχημένη και με ακρίβεια ταυτοποίηση της εξ αίματος συγγένειας. Στα άτομα 4 και 5, λόγω της περιορισμένης ποσότητας δείγματος αλλά και της επίδρασης υψηλής θερμοκρασίας λόγω καύσης, στο άτομο 5, δεν θα εφαρμοστούν οι παραπάνω μέθοδοι.

• Η εφαρμογή AMS χρονολογήσεων σε δείγματα τόσο των ανθρώπινων οστών όσο και των συγκείμενων ζώων, θα συμπληρώσει την εικόνα της διαδοχής των ταφών, η οποία δεν μπορεί να ανασυσταθεί μέσα από την ανασκαφική διαδικασία.

Τόσο οι μακροσκοπικές όσο και οι αναλυτικές μέθοδοι θα εφαρμοστούν σε ένα μεγάλο αριθμό σκελετών, περίπου 300, από τα νεκροταφεία της Αμφίπολης, στο πλαίσιο διετούς ερευνητικού προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ και πραγματοποιείται από πολυπληθή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τις κυρίες Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ. Η ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς συνεργάτες.

Με αυτό τον τρόπο θα αποκτηθεί πολύτιμο συγκριτικό υλικό, έτσι ώστε:

1) τα συγκεκριμένα σκελετικά κατάλοιπα, από το εξαιρετικά σημαντικό ταφικό μνημείο του λόφου Καστά να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πληθυσμιακό σύνολο,

2) τα αποτελέσματα των αναλυτικών μεθόδων σε αρχαιολογικά σύνολα να ερμηνευθούν σε συνάφεια με τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης ενός συνόλου πληθυσμού,

3) να γίνει σαφές ότι τα ανθρωπολογικά ευρήματα πρέπει να μελετώνται μέσα στο αρχαιολογικό, κοινωνικό και ιστορικό τους πλαίσιο, που προσφέρεται μόνο μέσα από τη συστηματική μελέτη των συνευρημάτων και τη συνολική προσέγγιση της περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ (85)

ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΝΑ ΛΕΜΕ ....ευτυχως που οι Αρχαιοι Ελληνες ηταν υπερ της ταφης των νεκρων και ετσι εχει σημερα η αρχαιολογια σημαντικα ευρηματα !

Ε.Ε.Π

Απο τη πρώτη στιγμή είχα μιλήσει για Καβήρειο χθόνιο Μνημείο αφιερωμένο στο θεό του κάτω κόσμου Πλούτωνα με χαρακτηριστικό στην μυστικιστική λατρεία του, τις ανθρωποθυσίες και ζωοθυσίες ( σπονδές αίματος ) . Δύο αρχικά ανδρικοί σκελετοί ( ανθρωποθυσίες αιχμαλώτων πολέμου) βρέθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟΛ.Οι άνδρες υπολογίζονται σε 35 έως 45 ετών βάσει των ανατομικών σημείων στα οστά της πυέλου (λεκάνης) & της μορφολογικής διάπλασης των μακρών οστών (μετρήσεις των μακρών οστών). Ο νεαρότερος από τους δύο άνδρες με ύψος που υπολογίζεται στα 1,68 εκ. ,φέρει ίχνη τομών στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο π.χ μαχαιρίδιο, και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης Από τους πέντε σκελετούς που ερευνήθηκαν ,προέκυψε ότι ανήκουν: Σε μια γυναίκα άνω των 60 ετών, δυο άντρες (35 με 45 ετών), ένα βρέφος και μια ανδρική καύση από την οποία σώζονται λίγα στοιχεία .Η μελέτη του DNA θα δείξει αν υπάρχουν δεσμοί συγγένειας μεταξύ των νεκρών. Τα περισσότερα απο τα 156 οστά που βρέθηκαν στην τάφρο ήταν οστά ιπποειδών που θυσιάστηκαν μετά απο ιεροτελεστεία με τους 5 ανθρώπους. Ο γυναικείος σκελετός αφορά όχι την Ολυμπιάδα αλλά οποιαδήποτε Ιέρεια των Καβηρείων μυστηρίων αφού δεν βρέθηκαν σημάδια πάνω της που να δεικνύουν, όπως οι άλλοι δύο άντρες , πώς πέθανε απο βίαιο θάνατο που ώς γνωστό της επιφύλαξε ο Κάσσανδρος . Η Ολυμπιάδα υπήρξε γνωστή Αρχιέρεια των Καβηρείων μυστηρίων,την πλέον διαδεδομένη θρησκεία εκείνη την εποχή όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά και Πανελλαδικά , που σκοπό τους είχαν, οι μυημένοι ,να εξευμενήσουν με θυσίες ζώων αλλά και αιματηρές ανθρωποθυσίες αιχμαλώτων ,τον Διόνυσο Ζαγρέα- Πλούτωνα και να κερδίσουν μετά θάνατο μια εξέχουσα θέση όχι στον σκοτεινό και φρικτό Άδη ,όπως όλοι οι κοινοί θνητοί , αλλά στην νήσο των Μακάρων. Οι Φίλιππος και Αλέξανδρος επίσης είχαν μυηθεί σε αυτά. Ο Αλέξανδρος για εναγισμό ( εξευμενισμό) της ψυχής του φίλου του Ηφαιστίωνα θυσίασε μία ολόκληρη φυλή αυτή των Κοσσαίων. Ο Πλούταρχος λέει πώς έσφαξε όλους τους Κοσσαίους από τη εφηβεία και πάνω! Το ελλείπον μέρος στο κέντρο του ψηφιδωτού με τον Πλούτωνα και τη γυναίκα , φαίνεται να αντιστοιχούσε σε θυσιαστικό σκεύος όπου γίνονταν χοές αίματος που έφταναν βαθιά στα έγκατα της γής ώστε να "ακούσει "ο θεός τα αιτήματα τους..

Αλίκη

Απο τη στιγμή που ανακοίνωσαν πως υπάρχουν και οστά ζώων, θα συμφωνησω μαζί σου για τα περί βωμών και θυσιών. Αυτό Ήταν το πρω το πράγμα που σκέφτηκα Μόλις διάβασα το άρθρο.

CSI

Amphipolis!!!

RIP

κριμα κ αδικο για το μωρακι που χαθηκε τοσο προωρα ο θεος ν αναπαυσει τ ψυχουλα του

?

που μπορουμε να βρουμε πληροφοριες για τον τεψαρχο;;

Ανδρόνικος

Ο Τεψαρχος ήταν ιστοριογράφος που έζησε στο Βασίλειο της Μακεδονίας, μετά το 230 π.χ. Η γυναίκα του ήταν απόγονος της ένδοξης μακεδονικής βασιλικής οικογένειας (δες συγκεκριμένα προγενέστερη απάντησή μου). Λόγω της σύνδεσής του αυτής, ηταν σε θεση να γνωρίζει σημαντικές λεπτομέρειες για τα τελευταία ένδοξα χρόνια της μακεδονικής αυτοκρατορίας, πριν τη διάσπασή της στα 4 βασιλεία. Ο πόλεμος που κύρηξε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία στο βασίλειο της Μακεδονίας περι ατα 200π.χ. εμπόδισε τη διάδοση του μικρού αλλά σημαντικού συγγραφικού του έργου. Εχω την εντύπωση οτι αναφορές στα κείμενά του υπάρχουν στο βιβλίο "Μακεδονίς" από τις εκδόσεις Ιωλκός.

ιστορικος

Κοντοι προς ταπες οι αρχαιοι τελικα..

Τωρινός

Φτυστοί ο Μιχαλολιάκος

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

Φαίνεται ότι η ιστορία αυτή θα μας απασχολήσει για πολλούς μήνες, για να μην πω για πολλά χρόνια.

Νεκροθάφτης

Στην εκταφή ήταν παρών ιερέας;

Ενημέρωση

Πρίν λίγο πρόταση Ψηνάκη να παμε με κεριά στην Αμφίπολη να προλάβουμε τους Σκοπιανούς,

Σώνει

Αρεχίσαμε πάλι τις πολύξερες ασχετολογίες... Ανθρωποθυσίες, βασιλικοί ρόδακες, Αλέξανδροι, Ρωξάνες... Κάντε υπομονή και περιμένετε τις απόψεις των σχετικών που έχουν στα χέρια τους τα ευρήματα! Και εσείς και η κα Κινγκ!!

Αριστέα

ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ

Αριστέα

Ανιπομονω να δω τον νεκρό

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης