Επιμένει η Ντόροθι Κινγκ: Μόνο ο Ηφαιστίωνας «ταιριάζει» στον τάφο της Αμφίπολης

Επιμένει η Ντόροθι Κινγκ: Μόνο ο Ηφαιστίωνας «ταιριάζει» στον τάφο της Αμφίπολης

Πώς απαντά στις αιτιάσεις ότι ο Ηφαιστίωνας κάηκε σε πυρά που αντιπαραβάλλουν όσοι αντικρούουν τη θεωρία της - Ποια στοιχεία την οδηγούν ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο δεν μπορεί παρά να κατασκευάστηκε για τον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Επιμένει η Ντόροθι Κινγκ: Μόνο ο Ηφαιστίωνας «ταιριάζει» στον τάφο της Αμφίπολης
Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε άποψη για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση πως βρέθηκε σχεδόν ακέραιος ο σκελετός. Σύμφωνα με την αμερικανίδα αρχαιολόγο, δύο μόνο επιφανείς άντρες της εποχής που χρονολογείται το μνημείο ταριχεύθηκαν  ώστε τα σώματά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να ταφούν: του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα. Η ίδια μάλιστα, ανέφερε ήδη από την Τετάρτη πως πιστεύει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο νεκρός της Αμφίπολης είναι ο Ηφαιστίωνας και πως το μεγαλοπρεπές μνημείο κατασκευάστηκε κατ' εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ως εκπλήρωση της δικής του επιθυμίας. 

Πολλοί ήταν όμως οι επιστήμονες που αντέκρουσαν την άποψη αυτή, με κύριο επιχείρημα τις πηγές που αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Μακεδόνας στρατηλάτης παρέδωσε στην πυρά το σώμα του νεκρού συντρόφου του. Η Ντόροθι Κινγκ όμως επιμένει και αντιπαραβάλλει τα δικά της επιχειρήματα για να υποστηρίξει τη θέση της: «Πολλές από τις πηγές της εποχής παρέχουν ελλιπή στοιχεία για τον Ηφαιστίωνα, καθώς οι αντίπαλοί του προσπάθησαν να πείσουν πως εκείνοι ήταν πιο κοντά στον Αλέξανδρο» ανεφέρει. 

«Όπως συμβαίνει και με τους διαφορετικούς τύπους "πυράς", η ίδια η λέξη "πυρά" χρησιμοποιείται τόσο για την φωτιά όσο και για τον τάφο του Ηφαιστίωνα στις πηγές» απαντά ως προς το επίμαχο σημείο και συμπληρώνει: «Το σημαντικότερο στοιχείο όμως για το ότι τα απομεινάρια του Ηφαιστίωνα επέστρεψαν στην Μακεδονία, είναι ότι ο Περδίκκας ήταν υπεύθυνος για να κατασκευάσει τον τάφο του (που αναφέρεται με τη λέξη "πυρά")». 

Κλείσιμο
Σε ανάρτησή του blog αρχαιολογικού ενδιαφέροντος «thehistoryblog.com» μάλιστα σχετικά με την Αμφίπολη και τον σκελετό που εντοπίστηκε, η Ντόροθι Κινγκ σημειώνει ότι «ο Μαύσωλος κάηξε στην πυρά από τους Ιππότες της Ρόδου, αλλά παρόλαυτά εντοπίστηκε το πτώμα του, δηλαδή κόκαλα κά. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πυράς και εάν αυτός ο σκελετός ανήκει τελικά στον Ηφαιστίωνα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η πυρά της Βαβυλώνας ήταν τέτοιου τύπου (σ.σ. όπως στη Ρόδο), σχεδιασμένη για να συντηρήσει το σώμα περισσότερο, από ότι στις παραδοσιακές μακεδονικές πυρές, όπου πολλά ξύλινα αντικείμενα καίγονταν μαζί με το νεκρό». 

Η Ντόροθι Κινγκ επίσης, εξηγεί γιατί ο Πλούταρχος και οι αναφορές του στον Ηφαιστίωνα ενισχύουν τη θέση της: «Ο Πλούταρχος αναφέρει πως για τον Ηφαιστίωνα είναι κατασκευαστεί ένα θαυμάσιο μνημείο, συγχέει όμως τον δημιουργό με τον Στασικράτη, αντί του Δεινοκράτη. Σε άλλο σημείο, αναφέρει πως ο Στασικράτης ήταν ο υπεύθυνος για το "σχέδιο Άθως" που είχε ο Αλέξανδρος, κάνοντας έτσι σαφές πως απλώς στο σημείο που μιλά για τον Ηφαιστίωνα έχει μπερδέψει τα ονόματα». 

Οργισμένη, η αμερικανίδα αρχαιολόγος, δεν διστάζει να τουιτάρει και μια ελληνικότατη... βρισιά προς όσους την κατηγορούν πως λέει ψέμματα: «Έτσι, ο θυμωμένος μ... που υποστηρίζει πως λέω ψέμματα για την θεωρία του Ηφαιστίωνα, είναι απλώς... ανίκανος να καταλάβει τις αρχαίες πηγές»; 



Λίγο αργότερα πάντως και σαφώς πιο ήρεμη, η κυρία Κινγκ διευκρίνισε ότι η θεωρία του Ηφαιστίωνα είναι μία από όσες ευσταθούν και μπορεί τελικά να αποδειχθεί μια διαφορετική ως η σωστότερη: «Η οργή μου δεν αφορά στη συζήτηση, η οποία πιστεύω πως πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά σε συγκεκριμένους, θυμωμένους ανθρώπους που είναι αγενείς και ξαναγράφουν την ιστορία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης