Αμφίπολη: Βρέθηκε υπόγειος «τάφος» 8,40 τ.μ.

Αμφίπολη: Βρέθηκε υπόγειος «τάφος» 8,40 τ.μ.

Πώς συνεχίζονται οι εργασίες στον Τύμβο Καστά - Εντοπίστηκε, σε καλή κατάσταση, και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο

Η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπιστώθηκε κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου, όπου επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα το ανασκαφικό έργο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε μαρμάρινο θυρόφυλλο, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμιση τόνου, σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα. Η απομάκρυνση του θυρόφυλλου από το σημείο, όπου βρέθηκε, επιχειρείται σήμερα.

Η ανασκαφή έχει προχωρήσει σε βάθος περίπου 1,40 μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στον λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής: 

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των
πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί
αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

ΣΧΟΛΙΑ (205)

Α.Κ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο νέος και πανέμορφος αυτός στρατηλάτης, όπως τον περιγράφουν και τον τεχνουργούν, πέθανε 33 χρόνων από αφροδίσιο νόσημα. Φυσικό να έβαζαν στον τάφο του(κενοτάφιο) και σε αγάλματα νέες και όμορφες κόρες για να τον συνοδεύουν και στη μεταθανάτια ζωή του. Όλα αυτά βέβαια με εικασίες ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγαλέξανδρου. Κάτι δηλαδή που διακαώς επιθυμούν όλοι σχεδόν οι Έλληνες, αλλά που μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη, η οποία έχει πολύ δουλειά ακόμα, θα το αποδείξει.

έλεος

SAG μη γράφεις άλλο, έλεος θα ξεχάσουμε και τα λίγα ελληνικά που ξέρουμε. Όσα ονόματα και να αλλάξεις καταλαβαίνω ότι είσαι εσύ, από πού; Ανορθόγραφος ψηφοφόρος του Σαμαρά

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ????

?ΤΙ ΝΕΑ ΕΧΟΥΜΕ ? ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΑΤΙ ΆΑΛΛΟ ??

νηρέας

.Εως χθες είχα αμφιβολίες τώρα είμαι σίγουρος . Η υποδειγματική δημοσίευση των τοιχογραφιών από τον Μανόλη Αδρόνικο - έδειξε πως οι ζωγραφικές παραστάσεις που κοσμούν τους τοίχους με κύριο θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα δημιουργίες ενός μεγάλου ζωγράφου 4 ου πχ του Νικόμαχου ....περίοδο της εικαστικής τέχνης συμπίπτει με τα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου . Περιμένουμε , ας όψονται οι αρχαιοκάπηλοι .

Φαν του Εμπετοδιμου να πουμε

Συμφωνω με τον προλαλησαντα. Ο μοναδικος που εχει πεσει μεσα σε ολα ειναι ο Εμπετοδιμος. Απο τις 10 Σεπτεμβριου ειχε ηδη προβλεψει οτι στον τριτο θαλαμο θα υπραχει υπογειο περασμα / διαδρομος.

βαγγος

οσον αφορα το θεμα αν ειναι συλλημενος ο ταφος σας προτεινω να επισκεφτειτε το μπλογ του εμπετοδιμου γιατι εκει τεκμηριωνει τις απαντησεις του και δεν βασιζεται σε αερολογιες ο ταφος δεν ειναι συλλημενος ο ΜΕΓΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ !ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ Π ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ!

Get over it

Eπιτέλους,θα ξεκολλήσετε όλοι με τον Μεγα Αλέκο? Εδώ και δύο μήνες ξέρουμε ότι ο τάφος είναι γυναικείος. 1)'Εχουμε τις γυμνόστηθες Σφίγγες που είναι θηλυκές οντότητες και συναντώνται σε γυναικείους τάφους. 2)'Εχουμε τα ιωνικά κιονόκρανα τα οποία χρησιμοποιούνται σε γυναικείους τάφους(Ευρυδίκης, Περσεφόνης, Θεσσαλονίκης), ενώ αντίθετα ανδρικοί τάφοι όπως του Φιλίππου Β',του Αλέξανδρου Δ'(πρίγκηπα),είναι δωρικού ρυθμού. 3)Έχουμε τις Καρυάτιδες με ανασηκωμένο τον χιτώνα.(Αλήθεια μπορεί να φανταστεί κάποιος έναν τάφο στρατηγού που να έχει γυναικεία αγάλματα με σηκωμένα τα φουστάνια?) 4)Έχουμε το θέμα της αρπαγής της Περσεφόνης το οποίο συναντάται μόνο σε γυναικείους τάφους.Αντίθετα, σε ανδρικούς τάφους έχουμε ανδρικά θέματα όπως το κυνήγι των λεόντων στο αέτωμα του τάφου του Φιλίππου. Μία ρητορική ερώτηση για το τέλος. Άν μπαίνατε σε ένα παιδικό δωμάτιο το οποίο είναι βαμμένο ρόζ και έχει μέσα κούκλες Barbie, θα πιστεύατε ότι είναι δωμάτιο αγοριού ή κοριτσιού? Ας σταματήσουν λοιπόν και οι δήθεν ειδικοί να ρίχνουν τα ονόματα του Νέαρχου,του Κάσσανδρου, του Μέγα Αλέξανδρου, του Ηφαιστίωνα κ.α ,γιατί έχουν γελοιοποιηθεί εντελώς.

Α.Κ.

Σωστά τα λες, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ο Μέγας Αλέκος δεν άφηνε θηλυκό για θηλυκό από όπου περνούσε. Έτρεχαν όλες να συναντήσουν τον πανέμορφο αυτό στρατηλάτη που δε δείλιαζε μπροστά σε τίποτα. Φυσικό ήταν και τον τάφο του να τον στολίσουν με πανέμορφα γυναικεία αγάλματα. Ο τάφος του βρίσκεται στο κέντρο του τύμβου, αφού από τα 25 μέτρα που έχουν σκάψει μέχρι στιγμής θα πρέπει να σκάψουν άλλα 55 ακόμα για να συναντήσουν τον Μέγα, τον ανεπανάληπτο στην ανθρώπινη ιστορία.-

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

ξεχασες τον λεοντα ! και επιπλεον ενα τοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοσο μεγαλο μνημειο αποκλειεται ναναι μονο για μια γυναικα.

Τεράστιο εύρημα που πρεπει να προωθηθεί σωστα

Τοςο Μεγαλοπρεπές κενοτάφιο , προφανώς μονο για το Αλέξανδρο θα μπορούσε να ειναι . Καθως ο ταφος στην Αλεξανδρια εχει χαθεί, εχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε κεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος για τον Αλέξανδρο . Να παρασημοφορηθει η περιστέρη και ο Καργάκος απο την ΠΤΔ για τη δουλεια και τη σωστη ερμηνεία αντίστοιχα

διαφήμιση

Είμαι ψυχίατρος μπορώ να σας βοηθήσω, παρακαλώ γράψτε από κάτω.

φήμη

κ. ψυχίατρε, πρώτα πρέπει να εξακριβώσεις πως βρέθηκεs μέσα σε αυτό το πλήθος ούτως ώστε να προσανατολιστείς.

Epwnvmus

Συζήτηση που είχα πριν χρονια στο σπίτι (έπαυλη..) νυν μεγαλοξενοδοχου της επαρχίας, πρώην αρχαιοκάπηλου κ τυμβωρυχου: Οταν ρώτησα ολα αυτα τα αρχαία που εχει στολισμένα στο σπίτι κ τα ξενοδοχεία του, τι; πως; γιατι, κλπ; Αποστομωτική απάντηση: "δεν κατάλαβα, περισσότερα δικαιώματα εχουν οι αρχαιολόγοι κ οι καθε λογής πολιτικαντηδες απο εμένα; Κ η δικη μου γενεά δε ζει σ'αυτον τον τόπο τόσα χρονια; Αυτοι απο που ήρθαν; Γιατι να πανε στον 'λαο'; Οποιος προλάβει.. Κ βεβαια βρήκα! Κ βεβαια πούλησα! Κ βεβαια έβγαλα πολλα λεφτα! Δεν ντρέπομαι καθόλου. Μακάρι να μπορούσα να βρω κι'άλλα.." Με τετοια ελληνικά μυαλα, τι περιμένουμε; Γιατι φωνάζουμε οταν εμεις οι ίδιοι ειμαστε οι μεγαλύτεροι ληστές;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης