Ανασκαφή Αμφίπολης: Πιθανό σενάριο η υπόγεια κρύπτη

Ανασκαφή Αμφίπολης: Πιθανό σενάριο η υπόγεια κρύπτη

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην παρουσίαση των αρχαίων μνημείων της χώρας αναφέρεται η ύπαρξη μακεδονικού τάφου των αρχών του 3ου αιώνα, δηλαδή πολύ κοντά στον χρόνο κατασκευής του μεγάλου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης

Ανασκαφή Αμφίπολης: Πιθανό σενάριο η υπόγεια κρύπτη
Σε φλέγοντα ερωτήματα που γεννά η ανασκαφή στο μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης προσπαθεί να απαντήσει σε δημοσίευμά του το xronometro.com, εκτιμώντας ωστόσο ότι «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θέλει την ανασκαφή να τελειώνει κάπου εδώ, εκτίμηση που σκορπάει την απογοήτευση σε πολλούς».

«Πόσο πιθανό και πόσο σπάνιο είναι να υπάρχει συνέχεια στον ταφικό μνημείο με υπόγειο; Κατά πόσο ο Δεινοκράτης επέλεξε να «καταβυθιστεί» στην γη, κυριολεκτικά για να τοποθετήσει το νεκρό σώμα στα έγκατα της γης και στο βασίλειο του Άδη;»

Κάνοντας αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ σχολιάζει, την ίδια στιγμή,  ότι στην παρουσίαση των αρχαίων μνημείων της χώρας αναφέρεται και η ύπαρξη μακεδονικού τάφου των αρχών του 3ου αιώνα, δηλαδή πολύ κοντά στον χρόνο κατασκευής του μεγάλου μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης, στον οποίο υπάρχει υπόγεια κρύπτη όπου γίνονταν οι ταφές.

Κλείσιμο
Το δημοσίευμα στη συνέχεια συμπεραίνει ότι «αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στην γη του Παγγαίου μέχρι και σήμερα φτάνουν λατρευτικές πράξεις που τελούνται μέσα σε σπήλαια, ως χριστιανική συνήθεια, αλλά συνέχεια της λατρείας του θεού Διονύσου και του ημίθεου Ρήσου, η ματιά αλλάζει και κάποια πράγματα γίνονται πιο πιθανά...»

Διαβάστε πιο κάτω τι αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ

«Νέα Καλίνδοια, Καλαμωτό, Δήμος Λαγκαδά (Νομός Θεσσαλονίκης)

Πρόκειται για ένα διθάλαμο τάφο με προθάλαμο και δύο επάλληλους θαλάμους Μία μικρή αλλά επιμελημένη μαρμάρινη είσοδος με κανονική δίφυλλη και μαρμάρινη πόρτα, οδηγούσε από τον προθάλαμο στον επάνω θάλαμο. Το δάπεδο του επάνω θαλάμου αποτελείται από πέντε στη σειρά, καλά αρμοσμένες μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες δημιουργούσαν την οροφή του κάτω κρυφού θαλάμου, στον οποίο δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης. Η κατασκευή του θαλάμου αυτού είναι ιδιαίτερα πολυτελής αφού και οι τέσσερις κάθετες πλευρές του έχουν επικαλυφθεί με χοντρές και καλά λειασμένες μαρμαρόπλακες. Στον τάφο, βρέθηκαν πέντε τουλάχιστον ταφές που χρονολογούνται από τις αρχές του 3ου μέχρι και τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα. Τα κτερίσματα του τάφου ήταν άωτα σκυφίδια, λύχνοι, πινάκια, μυροδοχεία, θραύσματα χάλκινων επιχρυσωμένων στεφανιών κ.ά.»

Πηγή: xronometro.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης