Υπουργείο Πολιτισμού: Αναπτυξιακή προοπτική, μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα οι προτεραιότητες Λίνας Μενδώνη - Χρίστου Δήμα

Υπουργείο Πολιτισμού: Αναπτυξιακή προοπτική, μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα οι προτεραιότητες Λίνας Μενδώνη - Χρίστου Δήμα

Τί ειπώθηκε κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής

mendoni_paradosi_paralavi
Στην αναπτυξιακή προοπτική του πολιτισμού, την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού επικεντρώθηκαν οι ομιλίες κατά την σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο πορεύεται πλέον αυτόνομο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η μοναδική που παρέμεινε στη θέση που κατείχε κατά την προηγούμενη τετραετία, αφού ευχαρίστησε βαθύτατα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που τής επεφύλαξε, χαρτογράφησε, εν συντομία, το σχέδιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον συνδυασμό του πολιτισμού με την ανάπτυξη λέγοντας: «Ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο, όμως, είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανάπτυξη. Ο πολιτισμός έχει μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, προκαλεί και προσελκύει επενδύσεις, είναι μοχλός ανάπτυξης, και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Όλο το πρόγραμμά μας μέχρι το 2030 αποτυπώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος παρουσιάστηκε σε όλες τις Περιφέρειες, και ο οποίος αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.»

Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα, μεγάλα έργα που έχουν προτεραιότητα η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Πολλή δουλειά. Είναι τα πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία πρέπει να τρέξουν και αυτά για να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025, έχουμε τα εμβληματικά έργα, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι το Τατόι, όπως είναι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Κλείσιμο
Ειδική αναφορά έκανε δε στα θέματα του σύγχρονου πολιτισμού και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα: «Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ένα μέρος της ολότητας του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι ενιαίος και έτσι πρέπει να τον βλέπουμε, την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό σε μια διαρκή όσμωση και συνεργασία. Όμως, υπάρχουν θέματα διοίκησης, υπάρχουν πολιτικές οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν υγιώς και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις».

Πολύτιμη, σε αυτό το τελευταίο κομμάτι θα είναι, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, η συνεισφορά του νέου υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα: «Οι σπουδές του και η εμπειρία, την οποία απέκτησε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και πραγματικά νομίζω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων του» υπογράμμισε.

Ο Χρίστος Δήμας, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την τιμή να τού εμπιστευθεί τη συγκεκριμένη θέση αλλά και τη Λίνα Μενδώνη για τη θερμή υποδοχή. Επέμεινε και ο ίδιος στο κομμάτι της αναπτυξιακής προοπτικής του πολιτισμού λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ο στόχος, ναι, είναι να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό. Η αναπτυξιακή του προοπτική είναι ατελείωτη πραγματικά».

Ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης πως σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα το σύνολο που φορέων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, να καλλιεργήσει μια προσωπική σχέση με τους εκπροσώπους προκειμένου, όπως τόνισε «να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις πολιτικές που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα και συνολικά την χώρα μας».

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Κουμεντάκης μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη Λίνα Μενδώνη και το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα: «Πρόκειται για μια σαφή και μελετημένη κίνηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες: Η τετραετής θητεία σας ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. Καθώς έζησα από κοντά τα μεγάλα επιτεύγματα της θητείας σας, αλλά και τις επιθέσεις που δεχθήκατε, αισθάνομαι ότι σήμερα είναι μέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης για την αφοσίωση σας, την ακούραστη προσπάθεια και εργατικότητα σας, την αποφασιστικότητα σας, τη σπουδαία γνώση και τη μεγάλη σας εμπειρία» τόνισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης