Του Άγγελου Μούσες: Παραμυθική όπερα για μεγάλους και παιδιά

Του Άγγελου Μούσες: Παραμυθική όπερα για μεγάλους και παιδιά

Βασισμένη στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού και στο βιβλίο «Άγγελος Σικελιανός, ένας ονειροπόλος ποιητής»

Sikelianos
Ο Πολυχώρος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στις 8:30 το βράδυ, την παράσταση «Του Άγγελου Μούσες».

Λίγα λόγια για το έργο
Με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο της Εύας Palmer Σικελιανού, η Δρ. Φωτεινή Κωστάκου και η Art Fantaisie δημιούργησαν την παράσταση «Του Άγγελου Μούσες», ένα σκηνικό θέαμα σε μορφή παραμυθικής όπερας με εναλλαγή θεατρικού λόγου, που ενσωματώνει στίχους του Άγγελου Σικελιανού, χορογραφημένης κίνησης, πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιών (recitativo & arias). Πρόκειται για μία περιπλάνηση στη φύση και στο μύθο διαμορφωμένης σε σκηνές όπου αναδύονται με καθαρά ποιητικό τρόπο εκδοχές της γυναίκας μέσα απ' τη ματιά του ποιητή. O «αλαφροΐσκιωτος» Άγγελος συνομιλώντας με την Εύα Palmer συναντά μορφές όπως την Αφροδίτη, την Αριάδνη αλλά και την Χρυσόφρυδη σε ένα ταξίδι μύησης στο πνευματικό σικελιανικό σύμπαν.

Θα προηγηθεί η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης του βιβλίου «Άγγελος Σικελιανός, ένας ονειροπόλος ποιητής» των εκδόσεων ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ σε κείμενα Φωτεινής Κωστάκου - Δέσποινας Πικοπούλου και εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά με παράλληλη προβολή εικόνων.

Η Φωτεινή Κωστάκου μίλησε στο protothema.gr για την παράσταση.

Έχετε γράψει το λιμπρέτο μία όπερας για τον Άγγελο Σικελιανό. Πείτε μας πότε θα παρουσιαστεί και που;
Πράγματι, η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας «Του Άγγελου Μούσες» με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο της Εύας Palmer Σικελιανού θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με εξαίρετους συντελεστές. Την ίδια μέρα θα προηγηθεί και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Άγγελος Σικελιανός, ένας ονειροπόλος ποιητής» από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική που έχω γράψει με την κυρία Δ. Πικοπούλου, αρχαιολόγο-μουσειολόγο στο οποίο βασίζεται η όπερα, με κύρια εισηγήτρια την κυρία Α. Βογιατζόγλου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αφηγητή τον Χρήστο Δ. Σταυριανό.

Πως σας ήρθε η ιδέα για την όπερα;
Αφορμή υπήρξε το βιβλίο που έχω γράψει με την κυρία Πικοπούλου, στο οποίο και βασίζεται μεγάλο μέρος της όπερας. Η ιδέα βέβαια προϋπήρχε καθώς επρόκειτο για έναν ποιητή το έργο του οποίου έχω μελετήσει εκτενώς. Η πρώτη σκέψη για τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου αναφορικά με την ποίηση του μεγάλου αυτού λογοτέχνη γεννήθηκε την εποχή που ολοκλήρωνα στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ το διδακτορικό μου με θέμα «Ποίηση και τέχνη στο έργο του Άγγελου Σικελιανού: η θεματική του διονυσιακού έρωτα". Την ίδια περίοδο μάλιστα, εργαζόμουν κι ως επιστημονική ερευνήτρια για το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, που σύντομα επρόκειτο να παραδοθεί στο Δήμο Λευκάδας, για το οποίο βέβαια είχα εργαστεί και στο παρελθόν μελετώντας το αρχείο του ποιητή αλλά και της γυναίκας του Εύας Palmer στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και στο Ε.Λ.Ι.Α.
Φωτεινη_Κωστακου__μουσα
Η Φωτεινή Κωστάκου είναι Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, αρχαιολόγος, συγγραφέας, εικαστικός, performer
Μιλήστε μας για το περιεχόμενο της όπερας.
Πρόκειται για ένα σκηνικό θέαμα σε μορφή παραμυθικής όπερας με εναλλαγή θεατρικού λόγου, χορογραφημένης κίνησης, πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιών (recitativo & arias). Η όπερα απαρτίζεται ουσιαστικά από τέσσερις σκηνές που σκοπό έχουν να αναβιώσουν στίχους του ποιητή αλλά και βασικά σύμβολα της κοσμολογίας του. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη της σχέσης του ποιητή με τη «Γυναίκα» μέσα από μύθους και αρχαία έργα τέχνης που τον ενέπνευσαν αλλά και με την ίδια την Εύα, που τον στήριξε απόλυτα στο σύνολο του έργου του. Επίσης θίγονται θέματα που σχετίζονται άμεσα με το βιβλίο, όπως η σχέση της αρχαίας με τη λαϊκή τέχνη, η ταύτιση με τη φύση κ.α. Η κινησιολογία βασίζεται σε εικόνες από αγγεία αλλά και στη χορογραφία που είχε επιμεληθεί η Εύα Palmer για το χορό των Ωκεανίδων στην παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη στις Α΄ Δελφικές Εορτές. Τα κοστούμια και τα σκηνικά αντικείμενα τα οποία έχω επιμεληθεί η ίδια ενώ κάποια από τα αξεσουάρ αποτελούν εικαστικές δημιουργίες μου.

Γιατί φέτος;
Φέτος, όπως ανέφερα και παραπάνω συμπληρώνονται 70 χρόνια από θάνατο της Εύας Palmer ενώ πέρσι ήταν η επέτειος των 70 χρόνων από το θάνατο του Άγγελου Σικελιανού αντίστοιχα. Έτσι το βιβλίο αλλά και η όπερα αποτελούν ουσιαστικά έναν ύμνο στο έργο αυτών των σπουδαίων ανθρώπων προσεγγίζοντας το με μία «φρέσκια» θα λέγαμε ματιά. «Του Άγγελου Μούσες» είναι ένα σύγχρονο έργο καθαρά ολιστικό και η πρώτη όπερα από όσο γνωρίζουμε που έχει γραφτεί για τον ποιητή, για τις ανάγκες οποίας ταξιδέψαμε στους τόπους αλλά και στα σπίτια όπου έζησε κι έδρασε ο Σικελιανός κάποια από τα οποία σήμερα είναι μουσεία.

Συντελεστές παράστασης:
• Σύλληψη πρωτότυπης ιδέας, λιμπρέτο: Δρ. Φωτεινή Κωστάκου.
• Πρωτότυπη μουσική σύνθεση-Μελοποίηση ποιημάτων ΆγγελουΣικελιανού: Δημήτρης Καθαρόπουλος, συνθέτης.
• Κινησιολογία: Ντόρις Λαμπρινού, ηθοποιός-performer
Κλείσιμο
• Ερμηνεία: Ντόρις Λαμπρινού, Φωτεινή Κωστάκου.
• Άγγελος Σικελιανός: Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, βαρύτονος.
• Πιάνο: Stacy Coulouris
• Τσέλο: Σταύρος Παργινός
• Φλάουτο: Νίκος Χαλκιάς
• Καλλιτεχνική Διεύθυνση/ Σκηνοθεσία/ Σκηνικά-κοστούμια: Art Fantaisie

Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο

Ειδήσεις σήμερα:

Κόλιν Κόουι, ο wedding planner των σταρ: «Μου πήρε 6 μήνες να οργανώσω τον γάμο των Mπένιφερ»


Ουκρανία: «Προσωπική υπόθεση» για τον Πούτιν η έκρηξη στη γέφυρα – Σήμερα πιθανόν οι αποφάσεις για αντίποινα


Καιρός: Στους 27 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Πού θα βρέξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης