Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Εκτίθενται στο Καπνεργοστάσιο τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που δωρίζει σε μουσεία

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Εκτίθενται στο Καπνεργοστάσιο τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που δωρίζει σε μουσεία

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας

DreamOn4
«Η τέχνη αποκτά νόημα μόνο μέσα από τη διάδραση με τους ανθρώπους και την επικοινωνία με το κοινό. Τα έργα πρέπει να είναι προσβάσιμα, να κριθούν μέσα από την επισκεψιμότητα σε μουσεία, να αναμετρηθούν με την τέχνη του μέλλοντος»: Η παραπάνω βαθιά πεποίθηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου  τον οδήγησε στη γενναία απόφαση να δωρίσει τα πολύτιμα έργα τέχνης της προσωπικής του συλλογής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και σε μουσεία του εξωτερικού. Μέρος αυτής της σπουδαίας δωρεάς θα εκτίθεται από τις 8 Ιουνίου έως τις 27 Νοεμβρίου, στον ανακαινισμένο χώρο σύγχρονου πολιτισμού του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, στο πλαίσιο της έκθεσης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με τίτλο «Dream On».
Dream_on_7
Credit Card Destroying Machine, 2010, Michael Landy
Η έκθεση περιλαμβάνει 18 εντυπωσιακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας με την υπογραφή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κάποιες από τις οποίες μάλιστα παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια και συμπληρώνεται από 20 σχέδια έργων και μία νέα ανάθεση σε καλλιτέχνη από το ΝΕΟΝ. Απλωμένα σε διάφορα σημεία του παλαιού Καπνεργασίου μοιάζουν με διαφορετικούς εικαστικούς πλανήτες που συνθέτουν έναν πολύχρωμο γαλαξία!
DreamOn_6
xhuming Gluttony: A Lover's Requiem, 2006, Wangechi Mutu
Η επιμέλεια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, είναι του Δημήτρη Παλαιοκρασσά.

Όπως εξήγησε ο κ. Δασκαλόπουλος η έκθεση διέπεται από «την τόλμη του καλλιτέχνη αλλά και του συλλέκτη που την δεκαετία του 90 τόλμησε, καθόλου σύνηθες την εποχή, να αγοράσει τόσο μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, δύσκολες να στηθούν, να ξεστηθούν, έργα που απαιτούν πολυάνθρωπα και εξειδικευμένα συνεργεία. Γι' αυτό και με την Δωρεά μοιράζονται σε διαφορετικά μουσεία».

DreamOn_3
«Cavemanman» -Τhomas Hirschhorn
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, που εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας έκθεση, αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία με το ΝΕΟΝ αλλά και στις μελλοντικές χρήσεις του Καπνεργοστασίου ως πολιτιστικού χώρου: «Τα χρόνια της συνεργασίας με το ΝΕΟΝ έδωσαν στίγμα επιτυχημένο που θα επηρεάσει και τη συνέχεια. Εδώ θα γίνει ζωντανό στέκι πολιτισμού το οποίο δεν θα σιγήσει στην προοπτική ανακαίνισης του κτιριακού συνόλου. Υπάρχει ουρά για πολιτιστικές δραστηριότητες - εκθέσεις και άλλες πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Ειδήσεις σήμερα:

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας καταγγέλλει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για 953 παραβιάσεις και ζητά «stop» στις επισκέψεις υπουργών στα νησιά!

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Άστεγος πνίγηκε μέσα σε μια λίμνη - Εκλιπαρούσε για βοήθεια και οι αστυνομικοί τον κοιτούσαν

Θρίλερ με νεκρό ζευγάρι στη Δράμα - Τους βρήκε η κόρη τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης