Πέθανε ο πρωτοπόρος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν – Ζακ Μπενέξ

Πέθανε ο πρωτοπόρος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν – Ζακ Μπενέξ

Είχε βάλει την υπογραφή του σε επιτυχημένες ταινίες μεταξύ των οποίων και οι «Μπέτυ Μπλου» και «Φεγγάρι στον Υπόνομο»

Jean-Jacques-Beineix
Ένας από τους βασικούς επροσώπους της ανανεωτικής τάσης του γαλλικού κινηματογράφου «Σινεμά της εικόνας», ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Ζαν – Ζακ Μπενέξ, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, μετά από μακρορόνια ασθένεια. Ταινίες του που υπήρξαν δημοφιλείς σε διεθνές επίπεδο ήταν το «Μπέτυ Μπλου» και «Φεγγάρι στο υπόνομο» οι οποίες μάλιστα απέσπασαν και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις.

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Ζαν – Ζακ Μπενέξ εγκατάλειψε την ιατρική σχολή στην οποία φοιτούσε προκειμένου να ακολουθήσει το μεγάλο του πάθος που δεν ήταν άλλο από τον κινηματατογράφο. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην γαλλική τηλεόραση ως βοηθός σκηνοθέτη για να έρθει, το 1977, η πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ο Σκύλος του κ. Μισέλ» η οποία μάλιστα ξεχώρισε κερδίζοντας το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Τρουβίλ.

Η παρθενική μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Ντίβα» (1980) που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και παρά τις αρχικές αρνητικές κριτικές τιμήθηκε τελικά με τέσσερα βραβεία Σεζάρ.
Bennex_-_Betty_Blue
Η αφίσα της ταινία «Μπέτυ Μπλου» που τιμήθηκε με Όσκαρ
Κλείσιμο
Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, θα βρεθεί στο λαμπερό Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Το φεγγάρι στον υπόνομο», η οποία αισθητικά εντασσόταν στο νεωτεριστικό ρεύμα «Σινεμά της εικόνας» που έδινε ιδιαίτερη έμφαση στους φωτισμούς, τη φωτογραφία και τα σκηνικά.

Η επόμενη στάση του ήταν τα Όσκαρ  και το βραβείο για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία που τού χάρισε, στην τελετή του 1987, η «Μπέτυ  Μπλου»,, με πρωταγωνιστές την Μπεατρίς Νταλ και τον Ζαν-Υγκ Ανγκλάντ. Για την ίδια ταινία διακρίθηκε σε άλλες μεγάλες κινηατογραφικές διοργανώσεις όπως οι Χρυσές Σφαίρες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ κ.α.

Συνέχισε την δημιουργική του δράση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δουλεύοντας τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, στον τομέα του ντοκιμαντέρ.



Ειδήσεις σήμερα:

«Έπεσε το οξυγόνο και έφυγε σε λίγες ημέρες» λέει ο πατέρας του ανεμβολίαστου 14χρονου που πέθανε από κορωνοϊό

Μεταχειρισμένη, αλλά με μόλις 1.000 χλμ από Σέρβο έμπορο η μοιραία Ferrari του Τζώρτζη Μονογυιού

Ανάρτηση Παναγιωτόπουλου για τα Rafale: «Πάμε γερά, έρχονται τις επόμενες ημέρες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης