Ριζική αναδιοργάνωση στην παραγωγή και διάθεση εκμαγείων και αντιγράφων που πωλούνται στα ελληνικά μουσεία - Φωτογραφίες

Ριζική αναδιοργάνωση στην παραγωγή και διάθεση εκμαγείων και αντιγράφων που πωλούνται στα ελληνικά μουσεία - Φωτογραφίες

Οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι της Λίνας Μενδώνη για δημιουργία Μουσείου Τέχνης της Εκμάγευσης και Σχολής Τεχνιτών

ekmagia1
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι και πού κατασκευάζουν τα αντικείμενα τέχνης και τα αντίγραφα έργων που πωλούνται στα ελληνικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και γιατί η ποιότητα και η ποικιλία τους δεν αναμαθμίζεται εδώ και χρόνια; Η καρδιά των εργαστηρίων κατασκευής εκμαγείων, ακριβών αντιγράφων και απομιμημάτων χτυπά στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη όπου βρίσκεται το κεντρικό κτίριο των εργαστηρίων κατασκευής εκμαγείων, ακριβών αντιγράφων και απομιμημάτων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Εκεί βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία συζήτησε με τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Οργανισμού θέματα σχετικά με την ριζική αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του. Αυτός έξάλλου είναι και ο βασικός στόχος του νέου σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα καθώς με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν πολλοί περιορισμοί ως προς το εύρος των αντιγράφων που μπορούσαν να δημιουργηθούν και να διατεθούν από τα Πωλητήρια των μουσείων.
ekmageia2

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο όμως δίδεται η ευκαιρία να διευρυνθεί, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, η ποικιλία των αντικειμένων πολιτιστικού περιεχομένου, των αντιγράφων αλλά και των σύγxρονων έργων που είναι εμπνευσμένα από την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από τον Μάρτιο του 2021, μάλιστα, οι αγορές θα μπορούν να γίνονται και διαδικτυακά μέσα από το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα του Οργανισμού που στήνεται πυρτετωδώς αυτήν την περίοδο. Σε αυτό, οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν αντικείμενα που αναδύουν έντονο το άρωμα του λαμπρού ελληνικού πολιτισμού που παραπέμπουν σε πολλές και διαφορετικές περιόδους του.

Κλείσιμο
Για να πραγματοποιηθούν ωστόσο όλοι οι παραπάνω φιλόδοξοι στόχοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κυρίως να ενδυναμωθεί ο Οργανισμός με νέο εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής, την χρήση καλύτερων υλικών αλλά και την διεύρυνση της ποικιλίας των έργων θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο της αποδοτικότητας αλλά και της ποιότητας.
ekmageia3


«Τα στελέχη του ΟΔΑΠ διαθέτουν τεράστια τεχνογνωσία. Τώρα είναι η στιγμή μιας δυναμικής επανεκκίνησης. Ο Οργανισμός έχει την μοναδικότητα στην παραγωγή ακριβών αντιγράφων. Τώρα θα πρέπει να θέσει τους κανόνες και τις προδιαγραφές για μιας υψηλής ποιότητας παραγωγή, γενικότερα» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε: « Η παραγωγή να ενισχυθεί με νέους κωδικούς ακριβών αντιγράφων, αλλά και με πιστοποιημένα απλά αντίγραφα. Με τις πολλαπλές εφαρμογές και τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση (3D), μπορούμε να διαθέσουμε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, εμπνευσμένα ευπώλητα αντικείμενα. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει πόρους για την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διάδοση του μοναδικού ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε για μια νέα εποχή δημιουργίας και εκσυγχρονισμού. Να την εκμεταλλευτούμε».

Σημαντικό θέμα αποτελεί επίσης το κτηριακό καθώς αυτή τη στιγμή το κεντρικό κτίριο των εργαστηρίων δεν διαθέτει επαρκείς χώρους. Γι΄ αυτό και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού άναψε το πράσινο φως ώστε να αναζητηθεί νέος χώρος, τουλάχιστον διπλάσιος από τον ήδη υπάρχων, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του Οργανισμού.
Παράλληλα, η κ. Μενδώνη συζήτησε με τα στελέχη του ΟΠΑΔ την ιδέα της δημιουργίας μιας νέας Σχολής Τεχνιτών Εκμαγείων μέσω της οποίας θα διατηρηθεί η σημαντική αυτή τέχνη ενώ ζήτησε επίσης να διευρυνθούν οι συνεργασίες του οργανισμού με εικαστικούς καλλιτέχνες αλλά και με φοιτητές που μπορούν να πραγματοποιούν εκεί την πρακτική τους άσκηση.
ekmageia5

Επιπλέον συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας ενός επισκέψιμου Κέντρου Μελέτης – Μουσείου Τέχνης της Εκμάγευσης όπου θα εκτίθενται η μοντελοθήκη, οι σπάνιες μήτρες από την δεκαετία του '50 αλλά και τα πολυάριθμα πολύτιμα εκμαγεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Τα ακριβή αντίγραφα αποτελούν πηγή πολύτιμων πληροφοριών για τα αρχαία έργα τέχνης. Πολλές φορές σώζουν πληροφορίες που δεν αναγνωρίζονται πλέον στο πρωτότυπο. Τεκμαίρουν με εντυπωσιακό τρόπο τις φθορές και στην εξέλιξή τους στον χρόνο, ιδιαίτερα στην περίπτωση γλυπτών εκτεθειμένων στο ύπαιθρο. Αυτά τα αντίγραφα, αυτές οι μήτρες, αξίζει να γίνουν προσβάσιμα στους μελετητές, αλλά και στο ευρύ κοινό, στον κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αντιληφθεί πιο άμεσα τον τρόπο δημιουργίας πρωτοτύπου και αντιγράφου» τόνισε η υπουργός. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ολικό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη

Το TikTok «κλειδώνει» όλους τους λογαριασμούς που ανήκουν σε χρήστες κάτω των 16 ετών

Αναβάλλεται το ελληνικό πάρτι στο Ντουμπάι λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης