Η νέα έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη στην Evripides Art Gallery

Η νέα έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη στην Evripides Art Gallery

Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες εμπνευσμένα από τα ταξίδια της

Nteni_Theoharaki_1
Έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας περιλαμβάνει η νέα έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη, με τίτλο «Η σιωπή της Ματιάς», που θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στην Evripides Art Gallery.
Nteni_Theoharaki
Η Ντένη Θεοχαράκη
Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσία της στην START Art Fair 2021, στην εμβληματική Saatchi Gallery του Λονδίνου, η Ντένη Θεοχαράκη επιστρέφει με μια νέα δουλειά η οποία επικεντρώνεται στην έννοια της «ματιάς» που εκφράζει συναισθήματα, φόβους, αγωνίες, σκέψεις, μέσα από μια εύγλωττη και πολυσήμαντη σιωπή.

Η δημιουργός, αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια της, παρουσιάζει το ζωγραφικό της έργο παράλληλα με το φωτογραφικό δημιουργώντας μία άρρηκτη ενότητα. Μέσα από τις περιηγήσεις της σε διάφορα μέρη του κόσμου, εστιάζει στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει στον άνθρωπο. Τα ταξίδια γίνονται εμπειρίες, οι εμπειρίες, βιώματα και μετά αναμνήσεις. Η απεικόνιση ξεκινά από μία εσωτερική θεώρηση της πραγματικότητας, η οποία εξωτερικεύεται μέσα από την ζωγραφική διαδικασία, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία.

Nteni_Theoharaki_2



Οι εικόνες περνούν από το βλέμμα στο νου και γίνονται συγκίνηση, συναίσθημα. Στη συνέχεια οδεύουν προς την ψυχή, γίνονται έμπνευση που μετουσιώνεται σε έργο τέχνης.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ιστορικός Τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα «Ηζωγράφος αναπαράγει μνήμες από ταξίδια αναζήτησης και εξερεύνησης σε μακρινές χώρες –κυρίως της Ασίας– εκεί όπου η ζωή κυλάει σε άλλους ρυθμούς και διέπεται από διαφορετικούς πολιτισμικούς κανόνες. Στις περιπλανήσεις της καταγράφει φωτογραφικά ό,τι την ελκύει, και, όταν πια επιστρέφει με την ψυχή της γεμάτη εικόνες, επεξεργάζεται το υλικό της, ζωγραφίζοντας τοπία, ανθρώπους και καθημερινές σκηνές που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες».
Στη συνέχεια η Ντένη Θεοχαράκη συγκλονισμένη από την πρωτόγνωρη πανδημία, διοχετεύει το συναίσθημά της σε νέο τρόπο έκφρασης, με νέο αισθητικό περιεχόμενο. «Η ματιά – στο έργο της δημιουργού - άλλοτε καθηλωτικά παρούσα άλλοτε εκκωφαντικά απούσα» γίνεται «ο συνδετικός κρίκος των θεματικών της ενοτήτων, χαράσσοντας το μονοπάτι των εικόνων και των μορφών από τα μάτια μας βαθιά μέσα στην ψυχή».

Κλείσιμο
Η Θεοχαράκη με την ανάγλυφη γραφή της προσδίδει μνημειακή αξία στους εικονιζόμενους. Χτίζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που συναντά στην εργασία του, στην ώρα της ανάπαυλάς του, στην ώρα του στοχασμού του. Με τα χρώματα που άλλοτε ακτινοβολούν και άλλοτε υποχωρούν πλάθει τα πρόσωπα με αγάπη και ιδιαίτερη ευαισθησία. Νοιώθεις - άλλωστε - να σε κοιτούν κατάματα, να σου μιλούν αλλά και να σε αγνοούν. Δεν ενδίδει στην αφήγηση. Συμμετέχει στην καλλιτεχνική σκηνή με την ενσυναίσθησή της. Με τα εικαστικά της σήματα προκαλεί τον θεατή του έργου της σε έναν ανοιχτό διάλογο που συνδέεται με την ίδια τη ζωή,δίνοντας νόημα και αξία στην ετερότητα.
Ως αναπόσπαστο κομμάτι με τη ζωγραφική της, παρουσιάζεται το πλούσιο φωτογραφικό έργο της Ντένης Θεοχαράκη στη «Σιωπή της ματιάς».

Nteni_Theoharaki_3


Η Ιστορικός Τέχνης, Χριστίνα Πετρηνού, επισημαίνει ότι «Η Ντένη Θεοχαράκη μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο διαπολιτισμικό περιπατητή (flâneuse), ένα δημιουργικό κανάλι αλληλοεπίδρασης ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο. Μας προσκαλεί μέσα από τη φωτογραφία της να γεφυρώσουμε διαφορετικές εικόνες του κόσμου και να τις δούμε στην ολότητά τους».

Παράλληλα, ο εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος και αρχιτέκτονας Μανώλης Μπαμπούσης σχολιάζει για το έργο της ότι «είναι μια αντι-αφήγηση. Είναι ελεύθερη. Κρατάει ίση απόσταση από το ευχάριστο ή το δυσάρεστο. Ενώ παράλληλα οι φωτογραφικές της εικόνες δομούνται με μία σχεδόν μουσική εσωτερική δομή, ανεξάρτητη, και την ίδια στιγμή συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο με τη ζωγραφική της.»

Να σημειωθεί ότι για την καλύτερη προστασία των επισκεπτών λόγω των συνθηκών της πανδημίας έχουν προγραμματιστεί δύο διαφορετικές ημέρες εγκαινίων, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, 14.00 – 21.00 και την Παρασκευήξ 12 του μήνα, 18.00 -21.00. Η έκθεσηθα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2021.

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας
 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 20.30.
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 - 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.
Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.



Ειδήσεις σήμερα

Βίντεο-ντοκουμέντο από το φονικό σε ψιλικατζίδικο στην Τούμπα: Η μάχη του υπαλλήλου με τον ληστή

GNTM: Οι επιστροφές, οι... καταστροφές που προκάλεσε η Φουρέιρα και η αποχώρηση - Δείτε βίντεο

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας διέκοψε την ενημέρωση για την Covid για να βάλει για ύπνο την κόρη της - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης