Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πάει για πρώτη φορά σε θερινούς κινηματογράφους

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πάει για πρώτη φορά σε θερινούς κινηματογράφους

Καλοκαιρινό και υβριδικό το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

festival_dokimanter
«23 χρόνια το Φεστιβάλ έχει ποιοτική σχέση με την πόλη. Ελπίζω ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που θα είναι αναγκαστικά υβριδικό», τόνισε κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο που στήθηκε στην Α' προβλήτα του λιμανιού. Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε το φεστιβάλ «σάρκα εκ της σαρκός» του υπουργείου, έναν φορέα, που όπως είπε «διαχρονικά εδώ και πολλά χρόνια κάνει εξαιρετική δουλειά».

Στην αντοχή του φεστιβάλ ακόμη και εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίο υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ υπάρχει στο σφυγμό της πόλης και της Μακεδονίας και της Θράκης. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο του. Είμαστε όλοι δίπλα. Το φεστιβάλ έχει ανάγκη τους σινεφίλ και οι σινεφίλ το φεστιβάλ», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Η κ. Μενδώνη και ο κ. Καλαφάτης
festival_dokimanter__1_
festival_dokimanter__3_

Για δεκαέξι σκληρούς μήνες δοκιμασίας, κατά τους οποίους, λόγω πανδημίας, είχαν ανασταλεί οι δια ζώσης πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ο κ. Ανδρεαδάκης
festival_dokimanter__2_
Κλείσιμο

Τη χαρά των ανθρώπων του φεστιβάλ που «θα δούμε επιτέλους όλοι μαζί ταινίες» εξέφρασε η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη «την πόλη του σινεμά», ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε «εξαιρετικά χαρούμενος που κάθομαι μπροστά σε μεγάλη οθόνη», τονίζοντας ότι «η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που αγαπά τον κινηματογράφο και το φεστιβάλ της». Ο κ. Ζέρβας έδωσε μάλιστα μια ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, καθώς το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν στη Θεσσαλονίκη, στο δημαρχείο «στο γραφείο μου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Ζαλαντό
festival_dokimanter__4_

Ερωτηθείσα για τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας με τον Αντόνιο Μπαντέρας το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή ενθαρρύνει και ενισχύει τέτοιες δραστηριότητες». Πρόσθεσε ακόμη, ότι εδώ και καιρό είχε με τον κ. Καλαφάτη συζητήσεις για αυτό το θέμα και υποστήριξε ότι «είναι πολύ σημαντικό μεγάλες παραγωγές να γυρίζονται στην Ελλάδα, αυτή η τελευταία στη Θεσσαλονίκη, διότι το όφελος είναι πολλαπλό. Πέρα από την τέχνη του κινηματογράφου, πέρα από την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών, ο κινηματογράφος ο ίδιος είναι μια δημιουργική βιομηχανία, επομένως είναι άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πόλη».
festival_dokimanter__6_

151 ταινίες σε 9 θερινά σινεμά και διαδικτυακά

Η 23η διοργάνωση που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουλίου, άρχισε με το μουσικό ντοκιμαντέρ για τη μυθική σταρ, Τίνα Τέρνερ, το "Tina", το οποίο ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στη λαμπερή καριέρα και την εκρηκτική ζωή της.

Ξεκίνησε με το σύνθημα "και του λιμανιού και του σαλονιού", καθώς οι ταινίες προβάλλονται - μεταξύ άλλων - σε αίθουσες στο λιμάνι, αλλά και διαδικτυακά, στο σαλόνι του κάθε θεατή.

Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης - στους δύο προσωρινούς θερινούς κινηματογράφους που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του φεστιβάλ στην Προβλήτα Α΄- και στους θερινούς κινηματογράφους 'Αλεξ, Απόλλων, Ελληνίς, Ναταλί, Σινέ 'Αλσος του δήμου Νεάπολης - Συκεών, Σινέ Τζένη Καρέζη του δήμου Παύλου Μελά και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν 92 ταινίες και 142 θα είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στο online.filmfestival.gr.

Η φετινή καλοκαιρινή και υβριδική διοργάνωση παρουσιάζει συνολικά 151 ντοκιμαντέρ (ορισμένα θα προβληθούν και σε αίθουσες και διαδικτυακά) από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, ένα νέο τμήμα podcast, δύο αφιερώματα και τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς.

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Οι προβολές πραγματοποιούνται με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και το Φεστιβάλ διεξάγεται με την υποστήριξη του ΕΟΔΥ. Μια κινητή ομάδα υγείας βρίσκεται στην προβλήτα Α του λιμανιού για διενέργεια rapid test κατά τις ώρες 9:30-13:30 και 16:30-20:30.

Τα εισιτήρια για τις προβολές στους εννέα θερινούς κινηματογράφους εκδίδονται αποκλειστικά μέσω ίντερνετ στο www.filmfestival.gr και στο www.viva.gr. Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ. Εισιτήρια για τις online προβολές στο online.filmfestival.gr. Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες:
festival_dokimanter__7_
festival_dokimanter__8_
festival_dokimanter__9_
festival_dokimanter__10_
festival_dokimanter__11_
festival_dokimanter__12_
festival_dokimanter__13_
festival_dokimanter__14_
festival_dokimanter__15_
festival_dokimanter__16_

Ειδήσεις σήμερα: 

Βιασμός από ιερέα στο Αγρίνιο: Απολογείται τη Δευτέρα - «Κατασκευασμένες οι καταγγελίες», λέει

Καιρός: Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς - «Καμίνι» η χώρα και το Σαββατοκύριακο

Μεταβιβάζεται σήμερα το Ελληνικό στη Lamda Development
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης