Ιστορίες πολιτισμού μέσα από τα νέα podcasts του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ιστορίες πολιτισμού μέσα από τα νέα podcasts του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ποια είναι τα θέματα των on line εκπομπών και πώς μπορείτε να τις παρακολουθήσετε

Megaron_podcasts
Με τέσσερις νέες ηχογραφήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  συνεχίζονται τα Μegaron Podcasts, που ξεδιπλώνουν ιστορίες πολιτισμού –πάντα με αφορμή τη μουσική– και εγκαινιάστηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο. Προσκεκλημένοι σε αυτό τον νέο κύκλο είναι, μεταξύ άλλων, καλλιτέχνες και προσωπικότητες με επαγγελματική πορεία συνυφασμένη με το Μέγαρο, που μοιράζονται μαζί μας ανέκδοτες ιστορίες, με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του πολυδιάστατου εργαστηρίου πολιτισμού.

Την επιμέλεια του νέου κύκλου εκπομπών έχει ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης το μοντάζ σε συνεργασία με το Ηχογραφικό Κέντρο του Μεγάρου. Είναι γνωστός στους λάτρεις της κλασικής μουσικής από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η κλασική κόμπακτ δισκοθήκη» που μεταδιδόταν επί 33 χρόνια από τον Αθήνα 9.84 και παρουσίαζε κάθε εβδομάδα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου, στο πλαίσιο της αποκλειστικής του συνεργασίας με τον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό (2003-2020).

Στις δύο καινούργιες ηχογραφήσεις, ο Νίκος Κανελλόπουλος συνομιλεί με τη Βασιλική Καραγιάννη, την ελληνίδα σοπράνο κολορατούρα που διαπρέπει εδώ και χρόνια στη χώρα μας και στο εξωτερικό, και με την Έλενα Ματθαιοπούλου, συγγραφέα, συντάκτρια και υπεύθυνη μόδας σε σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά του Λονδίνου. Στη συζήτησή τους μιλούν, μεταξύ άλλων, για τη μουσική, την όπερα, τους σχεδιαστές και για τον ρόλο που έπαιξε το Μέγαρο στη ζωή τους.

Στην επόμενη συνάντηση των podcasts, καλεσμένοι είναι ο Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, καθώς και ο μουσικολόγος και γενικός διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Ο γνωστός μαέστρος αναφέρεται στην πολυετή συνεργασία του με το Μέγαρο και στην καταλυτική επίδραση του τελευταίου στην πολιτιστική ζωή του τόπου, ενώ ο Α. Χαρκιολάκης προσεγγίζει, ανάμεσα σε άλλα θέματα, την κομβική σχέση του ΣΦΜ και του Μεγάρου. Επίσης, παρουσιάζει τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Συλλόγου, στα οποία συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Η νέα σειρά ηχογραφήσεων περιλαμβάνει επίσης δύο καινούργια εκπαιδευτικά podcasts, τα οποία παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, ομιλητές και θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ακροατών. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με δύο καινούργιες μεταδόσεις.

Στην πρώτη, η οποία τιτλοφορείται «Μια συζήτηση για την παλαιά μουσική», η Σοφία Τοπούζη, πρώην Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΜΑ, συνομιλεί με δύο μουσικούς που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο είδος, τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και τον Θοδωρή Κίτσο, προσεγγίζοντας ερωτήματα όπως: Τι είναι η παλαιά μουσική; Πώς προέκυψε αυτός ο όρος; Πώς τα όργανα εποχής διαφέρουν από τα σύγχρονα; Πώς αυτό επηρεάζει ερμηνευτικά ένα μουσικό έργο; Τα μουσικά αποσπάσματα ερμηνεύουν ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος και μπαρόκ φλάουτο), η Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί και βιέλα), ο Ιάσονας Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο) και ο Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο).

Κλείσιμο
Στα «Μυστικά του εκκλησιαστικού οργάνου», το δεύτερο εκπαιδευτικό podcast του νέου κύκλου, η Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα και επιμελήτρια των δύο οργάνων του Μεγάρου, και ο συντηρητής τους αλλά και τεχνικός των πιάνων του Μεγάρου Γιάννης Καρύδας συστήνουν στο κοινό τον γίγαντα των μουσικών οργάνων. Γνωρίζετε ότι το Μέγαρο διαθέτει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο Νicolas Kynaston [Νίκολας Κύναστον]; Γιατί θεωρείται ζωντανός θρύλος;

Τα Μegaron Podcasts αποτελούν μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών λόγω Covid–19.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Megaron Podcasts ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης