Υπουργείο Πολιτισμού: Επιχορηγεί ψηφιακές δράσεις, άυλη πολιτιστική κληρονομιά και νεότερο πολιτισμό

Υπουργείο Πολιτισμού: Επιχορηγεί ψηφιακές δράσεις, άυλη πολιτιστική κληρονομιά και νεότερο πολιτισμό

Επιχορηγήσεις και για  Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού

psifiakos-politismos
Με το συνολικό ποσό των 1.828.140 ευρώ επιχορηγούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, 164 δράσεις που αφορούν στον Ψηφιακό Πολιτισμό, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Εργασίας, πρότειναν την επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας, σε 83 προτάσεις Ψηφιακού Πολιτισμού, 50 οι οποίες αφορούν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και 31 προτάσεις για δράσεις Μουσείων σε όλη τη χώρα.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους φορείς για την υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού, αλλά και την παραγωγή ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και συμπλήρωσε: «Η καλλιτεχνική παραγωγή και έκφραση, μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα, μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες που η εμπειρία του ζωντανού θεάματος, της πολιτιστικής δράσης, αναπόφευκτα προσαρμόζεται στα δεδομένα που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, με διαφορετικές προσκλήσεις, το ΥΠΠΟΑ υποστηρίζει δράσεις, που σχετίζονται αφ΄ενός με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, δεδομένου ότι είναι ένας τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνον πολιτιστικό, αλλά και αναπτυξιακό, καθώς προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τοπικών κοινωνιών προσδίδοντάς τους νέα δυναμική, αφ΄ετέρου με τα Μουσεία και τις Συλλογές που αφορούν στον Νεότερο Πολιτισμό, ενισχύοντας τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη λαϊκή έκφραση των τοπικών κοινοτήτων».

Ψηφιακός Πολιτισμός
Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ για προτάσεις δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού, υποβλήθηκαν 325 προτάσεις, αριθμός-ρεκόρ. Ανάλογη συμμετοχή στο παρελθόν με τόσες προτάσεις σε πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ δεν υπάρχει. Για το λόγο αυτό, αλλά και δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας καθώς και της υψηλής ποιότητας προτάσεων αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του αρχικά προϋπολογισμένου ποσού επιχορήγησης. Έτσι, χρηματοδοτούνται 83 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό €1.200.000. Οι εγκεκριμένες προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα: Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, ψηφιακές δράσεις καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ψηφιακές παραστάσεις, εκθέσεις και ξεναγήσεις, ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια, μουσειοσκευές και διαδραστικές εφαρμογές, δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού υλικού σε ΑμεΑ.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις που αφορούν στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν, χρηματοδοτούνται 50 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 387.540 ευρώ.
Στην αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, χρηματοδοτούνται 31 προτάσεις, με το συνολικό ποσό των 240.600 ευρώ. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εκδόσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα ψηφιακής υποδομής.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Λίστα ζήτησε ο Μητσοτάκης - Από αύριο οι ανακοινώσεις για δήμους της Αττικής

Το κινητό μίλησε: Πώς η Εφη «λόκαρε» την Ιωάννα

Δολοφονία Μακρή: Ένοχοι οι δυο κατηγορούμενοι για την εκτέλεση του επιχειρηματία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης