Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: Όλα νόμιμα στην παραγωγή και διάθεση μασκών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων: Όλα νόμιμα στην παραγωγή και διάθεση μασκών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η απάντησή στην ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης του  υπουργείου Πολιτισμού που κάνει λόγο για «απ' ευθείας ανάθεση σε εκκλεκτούς»

Maskes_mouseia
Στα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην Διαύγεια παραπέμπει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) τους εκπροσώπους συνδικαλιστικής παράταξης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που κατηγόρησαν, μέσω ανακοίνωσή τους, πως η  διάθεση από τα πωλητήρια του ΤΑΠ υφασμάτινων μασκών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους  αποτελεί απ' ευθείας ανάθεση σε εκλεκτούς.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντηση ξεκαθαρίζεται πως «ο σχεδιασμός των μασκών έγινε από τις υπηρεσίες του ΤΑΠ, με εγκεκριμένα σχέδια από διαγωνισμό design που είχε οργανώσει το ΤΑΠ το 2015, ακολουθώντας υψηλές προδιαγραφές για να διασφαλιστεί η προστασία από τον κορωνοϊό και η υγεία του χρήστη».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «για την ανάδειξη του μειοδότη, μετά από ενδελεχή έρευνα της αγοράς, εστάλησαν οι προδιαγραφές σε εννέα εταιρείες, για υποβολή δειγμάτων μασκών και προσφορών εξ των οποίων ανταποκρίθηκαν οι πέντε και επελέγη ο ανάδοχος με την χαμηλότερη τιμή, (1,90€ + 6% ΦΠΑ), τιμή απόλυτα συμβατή με τα αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υφασμάτινης μάσκας» ενώ υπογραμμίζεται πως «η εν λόγω προμήθεια διενεργήθηκε με βάσει τις ρυθμίσεις του Ν. 4412/ 2016. Τους υπενθυμίζομε επίσης ότι το ΤΑΠ -επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016 ως τις 7 Ιουλίου 2019- προέβη σε 90 περιπτώσεις σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ειδών εμπνευσμένων από την πολιτιστική μας κληρονομιά προς πώληση στα οικεία πωλητήρια.».

Όσο για τον προϋπολογισμό της σύμβασης, αυτός, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ανέρχεται στα 10.070 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. «Η ανάθεση έγινε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 118 του Ν. 4412/ 2016, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής στη διαδικασία της απ΄ ευθείας ανάθεσης, όταν η αξία της σύμβασης είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των 20.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Δηλαδή, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενώ η νομοθεσία δεν προβλέπει έρευνα αγοράς για την διενέργεια της ανάθεσης, το ΤΑΠ για λόγους διαφάνειας, αλλά και διασφάλισης της οικονομικότερης προσφοράς, πραγματοποίησε, ατύπως, διαγωνιστική διαδικασία. Δεν υπήρξε καμία παράκαμψη νόμιμων διαδικασιών. Δεν υπάρχει καμία έκτακτη και εκτός πλαισίου ρύθμιση στην συγκεκριμένη ανάθεση, ούτε βεβαίως και σε καμία άλλη ανάθεση του ΤΑΠ, όπως αναφέρεται ψευδώς και χωρίς κανένα στοιχείο στην ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΑΚ» σημειώνεται.

Τέλος το ΤΑΠ εξηγεί πως προχώρησε στον σχεδιασμό, την παραγωγή και διάθεση των υφασμάτινων μασκών στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της. Όσο για σχέδια που επιλέχθηκαν, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά, σημειώνεται πως αποτελεί πάγια τακτική του. Προσθέτει, μάλιστα, με νόημα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έτυχε μεγάλης αποδοχής τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως από το αγοραστικό κοινό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοντά στο «φράγμα» των 300 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς

Covid-19: Διαφορετικά τα συμπτώματα στα παιδιά - Ποια είναι τα 3 πιο συνηθισμένα

Πρόεδρος ΔΟΕ (ΘΕΜΑ 104,6): Ζητάμε θωράκιση από τους αρνητές της μάσκας, να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης