Εθνική Λυρική Σκηνή: Διάσημες όπερες, σπουδαία έργα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο νέο της πρόγραμμα

Εθνική Λυρική Σκηνή: Διάσημες όπερες, σπουδαία έργα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο νέο της πρόγραμμα

Δείτε όλες τις προγραμματισμένες παραστάσεις

Lyriki_Skini2
Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1940, τρεις μόλις ημέρες πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, όταν η περίφημη όπερα του Πουτσίνι «Μαντάμα Μπαττερφλάι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ). Σήμερα, 80 χρόνια αργότερα και με την χώρα μας να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού, οι άνθρωποι της Λυρικής Σκηνής επέλεξαν, για λόγους συμβολισμού, να ανοίξουν το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου, στις 11 Οκτωβρίου, με την ίδια αυτή όπερα! «Η ΕΛΣ ήταν πάντα παρούσα και θαρραλέα σε πολύ δύσκολες εποχές και κατάφερνε να σταθεί όρθια ακόμα και σε συνθήκες απολύτως αντίξοες, όπως τότε, όπως και σήμερα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Γιώργος Κουμεντάκης, εξηγώντας την παραπάνω επιλογή.

Εθνική Λυρική Σκηνή | Επανεκκίνηση - Greek National Opera | Restart


Πράγματι, παρότι η κρίση του κορωνοϊού βρήκε την πρώτη λυρική σκηνή της χώρας σε μια περίοδο εξαιρετικά δημιουργική, με μεγάλες παραγωγές σε εξέλιξη και κλεισμένες ήδη τις περισσότερες μεγάλες καλοκαιρινές παραγωγές της, οι ανθρώπινο δυναμικό της φρόντισε να κρατήσει ζωντανή την επαφή του με το κοινό μέσα από μια σειρά διαδικτυακών προβολών και δράσεων που αποδείχτηκαν πολύ καλή συντροφιά στις δύσκολες μέρες της καραντίνας.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ωστόσο, αποδείχτηκε και η οργάνωση του προγραμματισμού της νέας περιόδου, σε μία χρονική συγκυρία που διακατέχεται από απόλυτη ρευστότητα και μεγάλη ανασφάλεια. «Το πρόγραμμα των επόμενων μηνών έχει προκύψει μετά από πολλές σκέψεις, αλλαγές, συμβιβασμούς και υπό την αβεβαιότητα της παρούσας κατάστασης» παραδέχεται με ειλικρίνεια ο Γιώργος Κουμεντάκης ενώ αποκαλύπτει πως υπήρξαν κάποια μεγαλεπήβολα καλλιτεχνικά σχέδια τα οποία κρίθηκε απαραίτητο να αναβληθούν. Ανάμεσά τους και η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, στο Ηρώδειο, συναυλία του κορυφαίου τενόρου της εποχής μας, Γιόνας Κάουμαν η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021, στον ίδιο χώρο.
Κουμεντακης
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης


Κλείσιμο
Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές καλές παραγωγές όπως το μπαλέτο «Δον Κιχώτης», η όπερα «Ντον Τζιοβάνι» και το μουσικό αφιέρωμα στον Μπετόβεν ενώ από τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ξεχωρίζουν η παρουσίαση των μουσικών έργων του Μίκη Θεοδωράκη «Επιτάφιος» και «Διόνυσος», η θεατρική διασκευή της ταινίας «Europa» του Λανς Φον Τρίερ, το Φεστιβάλ πιάνου, η παιδική παράσταση «Τέσσερις Εποχές» που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Βιβάλντι, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ήπαρ» κ.α.

Παράλληλα, παρά τις δυσμενείς συνθήκες η ΕΛΣ θα συνεχίσει τις μεγάλες συμπαραγωγές και τις συνεργασίες με κορυφαία ξένα θέατρα και σπουδαίους ξένους καλλιτέχνες ενώ θα κάνει περιοδείες προκειμένου να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, εντός και εκτός Ελλάδας.

Δείτε το πρόγραμμα της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, για την περίοδο Οκτώβριος - Δεκέμβριος,  ΕΔΩ και το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής
ΕΔΩ.

Ειδήσεις σήμερα:
Χάρης Βαρθακούρης & Γιάννης Πάριος: Ο διάλογος πατέρα - γιου για τα... ριάλιτι

Αύριο η πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού με 42άρια - Δείτε χάρτες με τις «κόκκινες» περιοχές

Λευκωσία: Θέλουμε μία πιο αποφασιστική στάση της ΕΕ για το «Μπαρμπαρός»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης