Γιώργος Μαζωνάκης-Μίκης Θεοδωράκης: Πώς τους έφερε κοντά το μπουζούκι

Γιώργος Μαζωνάκης-Μίκης Θεοδωράκης: Πώς τους έφερε κοντά το μπουζούκι

Σημαντικοί καλλιτέχνες εκφράζουν, δημόσια, την στήριξή τους στην πρωτοβουλία του Γιώργου Μαζωνάκη για την προώθηση του μπουζουκιού

mikis__mazo
Πολύ μεγάλη ανταπόκριση, και μάλιστα από κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής, έχει η πρωτοβουλία, με τίτλο «Μπουζούκι. Οι ευαίσθητες χορδές» που ανέλαβε ο Γιώργος Μαζωνάκης σχετικά με την προώθηση του μπουζουκιού και τον επαναπροσδιορισμό του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει.

Μουσικοί, συνθέτες, τραγουδιστές, εκπρόσωποι του ελληνικού τραγουδιού, με διαφορετικές καταβολές ο καθένας, εκφράζουν, ο ένας μετά τον άλλο, την υποστήριξή τους στην προσπάθεια του τραγουδιστή με το μπουζούκι, τελικά, να αναδεικνύεται σε κομβικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σύνολο των εγχώριων μουσικών δυνάμεων.

Γιώργος Μαζωνάκης - Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές

Από τους πρώτους που έσπευσαν να ταχθούν υπέρ της πρωτοβουλίας του δημοφιλή τραγουδιστή ήταν ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος υπογράμμισε με νόημα: «Η αγάπη μου για το μπουζούκι φαίνεται από την κυρίαρχη θέση που του έδωσα στα τραγούδια μου και στην Λαϊκή Ορχήστρα μου. Από την εποχή των αγώνων μου κατά της βίας και του φασισμού, ο ήχος του συνδέθηκε με το μυαλό και την ψυχή μου. Δηλαδή στις εξορίες μου στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Εκεί βεβαιώθηκα ότι ο ήχος του ήταν ο ήχος του Λαού μας.

Με τη διαφορά ότι ο Λαός για μένα ήταν ο Λαός αγωνιστής, που έγινε μετά την ήττα Λαός – θύμα χωρίς να χάνει στο βάθος την περηφάνια του και την πίστη του στην ιστορική και πολιτιστική μας παράδοση. Κι αυτή είναι η διαφορά μου για όσους εξακολουθούν να γράφουν τραγούδια της διασκέδασης. Τα δικά μου ήταν και είναι τραγούδια της ψυχαγωγίας, δηλαδή της αληθινής ψυχής του Λαού. Γι’ αυτό και πάντρεψα την μουσική μου με ένα στίχο και μια ποίηση που να εκφράζει την ανωτερότητα του Λαού, που εξακολουθεί να ονειρεύεται και να πιστεύε
ι».

Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές - Το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη
Κλείσιμο


Την αμέριστη στήριξή του σε αυτήν την ιδέα, εξάλλου, εξέφρασε και ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο συνθέτης – μουσικός, που έχει συνδέσει άρρηκτα τη διαδρομή του με τον ήχο του μπουζουκιού.

«Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να υποστηρίξω την προσπάθεια που κάνει ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης να στηρίξει την ύπαρξη του μπουζουκιού. Αυτού του οργάνου, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά όργανα, ένα ευαίσθητο όργανο, με το οποίο έχουν γράψει πολύ μεγάλα τραγούδια συνθέτες, δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Ζαμπέτας, ο Μητσάκης και πολλοί άλλοι. Το έχουν χρησιμοποιήσει γράφοντας τραγούδια πολύ μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, γράφοντας τραγούδια πάνω σε ποίηση, πολύ μεγάλα τραγούδια, που έχουν μείνει στην ιστορία πραγματικά του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει:

Χρηστος_Νικολοπουλος
Ο Χρήστος Νικολόπουλος
«Κάποια Μέσα επικοινωνίας, δυστυχώς αρνούνται να το χρησιμοποιούν – όχι μόνο αρνούνται αλλά μας υποδεικνύουν και με τι τρόπο να το παίζουμε στα τραγούδια μας. Το θεωρώ πολύ άδικο αυτό που γίνεται, γι’ αυτό και συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια.Προσωπικά, στο 90% των τραγουδιών μου έχω πάντα πρωταγωνιστικό όργανο αυτό το μπουζούκι. Και θεωρείται ένα όργανο ταυτισμένο με την αρχαιότητα, πολλοί το ταυτίζουν με ένα αρχαίο όργανο την παντουρίδα. Θεωρώ πως είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, γι’ αυτό το στηρίζω».
Θανασης_Πολυκανδριωτης
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης
Από τους πλέον γνωσούς και σημαντικούς εκπροσώπους της τέχνης του μπουζουκιού ο Θανάσης Πολυκανδριώτης υπογραμμίζει τη δύναμη, την ποικιλομορφία αλλά και την καθοριστικά έντονη παρουσία της έννοιας και του ου ήχου του σε πολλές και σημαντικές ελληνικές καλλιτεχνικές στιγμές: «Η πρόσκληση του Γιώργου Μαζωνάκη, μας αφορά όλους, ως πρεσβευτές της ομορφιάς και της δύναμης του μπουζουκιού που μέσα του καθρεπτίζει την ελληνικότητα αλλά και αγγίζει όλη την υφήλιο, διαπερνά χώρες, πολιτισμούς, ακόμα και διαφορετικές τέχνες.

Όπως το είδαμε στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, στα έργα του Γιάννη Τσαρούχη, στην Πρώτη Υλη του Δημήτρη Παπαϊώαννου, σε αφηγήσεις του Τζίμι Χέντριξ και του Ίαν Άντερσον. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να βάζει όρια στο μπουζούκι και σε όσα εκπροσωπεί, υπόσχεται και συμβολίζει: «Η πρόσκληση του Γιώργου Μαζωνάκη, μας αφορά όλους, ως πρεσβευτές της ομορφιάς και της δύναμης του μπουζουκιού που μέσα του καθρεφτίζει την ελληνικότητα αλλά και αγγίζει όλη την υφήλιο, διαπερνά χώρες, πολιτισμούς, ακόμα και διαφορετικές τέχνες.
Όπως το είδαμε στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, στα έργα του Γιάννη Τσαρούχη, στην Πρώτη Υλη του Δημήτρη Παπαϊώαννου, σε αφηγήσεις του Τζίμι Χέντριξ και του Ίαν Άντερσον. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να βάζει όρια στο μπουζούκι και σε όσα εκπροσωπεί, υπόσχεται και συμβολίζει» υπογραμμίζει ο ίδιος.


Άμεση, άλλωστε, ήταν και η θετική ανταπόκριση του Σταμάτη Κραουνάκη του πολυπρόσωπου συνθέτη ο οποίος έχει γράψει, μεταξύ άλλων, και εξαιρετικά λαϊκά τραγούδια: «Δεν υπάρχει λόγος, απλώς να προσθέσω κι εγώ τον οβολό μου σε αυτή την κίνηση του Μαζωνάκη για το μπουζούκι. Το έχω τιμήσει από τα πρώτα μου βήματα μέχρι τα τελευταία. Με έχουν παίξει όλοι οι… νομίζω, οι μεγάλοι παίχτες, Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Ηλιάδης, για μένα και ο Μπιθικώτσης, στα πρώτα μου βήματα, με τη Μοσχολιού. Ο Καραντίνης, ο Μαργιολάς για χρόνια, ο Νίκος ο Κατσίκης…Το τιμώ, το σέβομαι το αγαπώ και το χρησιμοποιώ δημιουργικά! Και συγχαίρω τον Γιώργο Μαζωνάκη για αυτή του την πρωτοβουλία, γιατί το να ακουστεί, αυτή τη στιγμή ξανά, από τους δημιουργούς - το έχουν τιμήσει όλοι οι Έλληνες δημιουργοί - ότι το μπουζούκι είναι ο βασιλιάς. Φιλώ εις μνήμην Γιάννη Σπόρου Σταματίου που αγάπησα» ανέφερε με νόημα σε σχετικό μήνυμά του στα σόσιαλ μίντια.
Μπουζούκι. Οι Ευαίσθητες Χορδές - Το μήνυμα του Σταμάτη Κραουνάκη

Ειδήσεις σήμερα:

Σε απόλυτη απομόνωση για 7 ημέρες ο Εχίνος

Ο έρωτας αλήτης, ο Σταύρος Βαρθαλίτης είναι ο τέταρτος Master Chef

Ο απατεώνας «γιατρός» είχε απλώσει «δίχτυ» σε Άγιο Όρος, μοναστήρια και διαγνωστικά κέντρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης