75 χρόνια μετά…

75 χρόνια μετά…

Μεθαύριο, Τρίτη 21 Μαΐου, στο δημοτικό θέατρο Ολύμπια της Οδού Ακαδημίας που φέρει πλέον το όνομα της κορυφαίας υψιφώνου του 20 ου αιώνα ξεκινάει η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης «Μαρία Κάλλας».

onasis_ar
Στις 6 Μαΐου 1944 η Μαρία Κάλας – τότε Καλογεροπούλου- ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια – την έδρα της νεοσύστατης Εθνικής Λυρικής Σκηνής- για να ερμηνεύσει την Σαντούτσα τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο στην Καβαλλερία Ρουστικάνα, το μελόδραμα του Πιέτρο Μασκάνι.

75 χρόνια μετά, την Τρίτη 21 Μαΐου, στο Ολύμπια που φέρει πλέον το όνομα της κορυφαίας υψιφώνου του 20 ου αιώνα - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας- και το οποίο πλέον διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),ξεκινάει η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης «Μαρία Κάλλας».


kalas1


Πρόκειται για μια συλλογή προσωπικών αντικειμένων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας, η οποία συνεχίζει να μας συναρπάζει περισσότερα από 40 χρόνια μετά το θάνατό της.
Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Η συλλογή συγκροτήθηκε μετά από αγορές που έκανε ο Δήμος Αθηναίων το 2000 στο Παρίσι κατά την διάρκεια μεγάλης δημοπρασίας αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας με τησυμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού. Με το πέρασμα του χρόνου η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε από δωρεές και χρησιδάνεια.

Κλείσιμο
Τα αντικείμενα της συλλογής διακρίνονται στις εξής κατηγορίες ως προς το είδος τους: πρωτότυπες φωτογραφίες, πρωτότυπες επιστολές προς την Μαρία Κάλλας ή της ιδίας, αυθεντικές αφίσες παραστάσεων, αντίγραφα προγραμμάτων παραστάσεων, αποκόμματα συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες και περιοδικά εποχής, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα (ρούχα, αξεσουάρ, περούκα), πίνακες ζωγραφικής και έργα γλυπτικής, αναμνηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την καλλιτέχνιδα, σημειωματάρια σκηνικών, παρτιτούρες, δίσκοι και cds, βιβλία, περιοδικά κ.α..

kalas2




Η μουσειολογική ομάδα «έχτισε» ένα περιβάλλον, το οποίο δίνειστον επισκέπτη την αίσθηση ότι η έκθεση αποτελούσε ανέκαθεν μέρος του χώρου και βρίσκεται σ’ έναν συνεχή διάλογο με την ιδιαιτερότητα και την ιστορικότητα του σημαντικού αυτού κτιρίου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη δύναμη, τη μοναδικότητα και τη λάμψη της Μαρίας Κάλλας και να δημιουργήσει μια διαχρονική σύνδεση μεταξύ της καλλιτέχνιδας και του θεάτρου, που αποτελούν δύο αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας του λυρικού θεάτρου και του Θεάτρου Ολύμπια.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, η οποία με τη φωνή και τη ζωή της σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι σήμερα».


kalas3


Η έκθεση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρίας Κάλλας αποτελεί μέρος της συλλογής του Δήμου Αθηναίων.

Την ευθύνη της εκτέλεσης του έργου είχε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με τη γενική εποπτεία της Μαρίας Φλώρου. Στην ομάδα των συντελεστών συμμετείχαν η Δέσποινα Ανδριοπούλου (συντονισμός & διαχείριση συλλογής), η Ανδρομάχη Γκαζή και η Ερατώ Κουτσουδάκη (Μουσειολογική μελέτη). Επιπλέον, η Ερατώ Κουτσουδάκη είχε και την ευθύνη της αρχιτεκτονικής μελέτης. Η Ανδρομάχη Γκαζή είχε την ευθύνη για τα κείμενα και η ΆλκηστιςΤσίκου για τον γραφιστικό σχεδιασμό.



kalas4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης