Η Ψημένη από την Αμοργό!

Η Ψημένη από την Αμοργό!

Ποια είναι η διαφορά του δημοφιλούς σε νεανικά και φοιτητικά κοινά ρακόμελου από την αμοργιανή ψημένη; Μα, και η ψημένη είναι ρακόμελο. Απλώς, έτσι λένε το ποτό με ρακή και ζάχαρη στην Αμοργό που κερνάνε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας

amorgion-psimeni
Ένα βραστάρι (γιατροσόφι) που έπιναν οι κάτοικοι της Αμοργού από τα παλιά χρόνια όταν πονούσε ο λαιμός τους, αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της έμπνευσης για μια οικογενειακή επιχείρηση «Αντώνης Βεκρής και Τέκνα ΑΕΒΕ» να παρασκευάσει το ποτό «Αμόργιον Ρακόμελο» και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, και το ποτό «Αμόργιον Ψημένη», ακόμη και στην soft εκδοχή της.

Μάλιστα, στην ετικέτα του γυάλινου μπουκαλιού με την ιστορία του ποτού διαβάζω τα συστατικά: τσίπουρο (ρακή), ζάχαρη, μέλι και βότανα. Επιπλέον, στο site της οικογενειακής επιχείρησης που διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Αμοργό, στο δρόμο που συνδέει τα Κατάπολα με τη Χώρα διαβάζω και λύνονται οι τυχόν απορίες. Όπως για παράδειγμα, η διαφορά του Ρακόμελου από την Ψημένη. «Και η ψημένη είναι ρακόμελο! Έτσι λένε το ποτό με ρακή και ζάχαρη στην Αμοργό που κερνάνε στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Η δικιά μας "ψημένη" έχει ζάχαρη και μέλι και είναι σχεδόν ίδιο ποτό με το ρακόμελο αλλά λίγο πιο ελαφρύ (vol. 20%) και πιο γλυκό που αρέσει σε γυναίκες και νέους που τους αρέσουν τα soft drinks ποτά».

Γι΄ αυτό και οι παραγωγοί της Ψημένης την κυκλοφορούν και στην soft εκδοχή της – ένα πολύ πιο ελαφρύ ποτό (vol. 15%).

Πάλι, στο site της επιχείρησης διαβάζουμε: «Από το έτος 2000 αρχίσαμε να παρασκευάζουμε συνταγές με ρακή, μέλι και βότανα που ευδοκιμούν στην Αμοργό, και όταν φθάσαμε στο σημείο που το ποτό μας να αρέσει σε όσους το δοκίμαζαν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Ποτοποιία Αμοργός. Στόχος και όραμά μας ήταν και είναι να φτιάχνουμε ποιοτικά προϊόντα και διαφημίσουμε στα πέρατα του κόσμου το νησί μας και την Ελλάδα μας.

Μετά την μεγάλη επιτυχία του πρώτου μας ποτού «Αμόργιον Ρακόμελο» αφού καταφέραμε να πωλείται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Κύπρο) δημιουργήσαμε και άλλα ποτά με βάση το πρώτο μας Ρακόμελο». Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και μια αμοργιανής έμπνευσης και παρασκευής ποτό από φραγκόσυκα, με το όνομα Μεκίλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης