Ο σαξοφωνίστας φορούσε ράσα…

Ο σαξοφωνίστας φορούσε ράσα…

Μια σαββατιάτικη βραδιά με gin & jazz σε ένα all day στέκι στο κέντρο της Χαλκίδας όπου μεταξύ των μουσικών της μπάντας υπάρχει και μια ιδιαίτερα ξεχωριστή παρουσία

jinandjazz
Ο Σταυρός, όπως διαβάζω τριγυρνώντας και ψάχνοντας σε sites (κυρίως στο greek travel pages) «είναι ένα ορεινό χωριό σε ξέφωτη και ηλιόφωτη πλαγιά της Υψηλοτέρας, παρυφής της Δίρφυος, στα βόρεια των Ψαχνών. Το όνομα είναι θρησκευτικό κι έχει σχέση με τους σταυρούς. Παλιά η εκκλησία ύστερα από λιτανεία, είχε στήσει στους δρόμους που έφερναν από χωριό σταυρούς, για να διώξει το “χιτικό” (φυματίωση) που αποδεκάτιζε πολλούς νέους». Οι παλαιότεροι γνωρίζουν το χωριό και ως Βέρτουρα - η ονομασία Βέρτουρα είναι τουρκική – πάντα με όλα όσα διαβάζω στο διαδίκτυο και σημαίνει «πάρε δώσε τη σφραγίδα».

Το χωριό ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά και έχει γύρω στους 300 κατοίκους.
jinandjazz-1

Στον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων βρήκα ότι η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και ο εφημέριος της είναι ο πατήρ Ιωάννης Μάνος.

Το ταξίδι μας μέχρι τα παλιά Βέρτουρα είχε τον λόγο του. Και ο λόγος αυτός είναι μια αφίσα που βρισκόταν σε κοινή θέα στη πρόσοψη του ιδιαίτερου Ginger στο πεζόδρομο της Ερμού στο κέντρο της Χαλκίδας μια ανάσα απόσταση από την Παραλία της. Στην αφίσα που προαναγγέλλει μια βραδυά με Gin & Jazz ( σήμερα το βράδυ στις 8) αναφέρονται και τα ονόματα των μελών της μπάντας. Στην κιθάρα ο Αργύρης Δροσάτος, στο μπάσο ο Κώστας Τσιλιγιάνης, στο σαξόφωνο ο π. Γιάννης Μάνος και στη φωνή η Κωνσταντίνα Καρκαντελίδη.

Κλείσιμο
Και αν αναρωτιέστε ακόμη τι σχέση έχει ο σαξοφωνίστας της βραδιάς με τον εφημέριο της εκκλησίας του Σταυρού θα σας αποκαλύψω το προφανές: Είναι το ίδιο πρόσωπο.

Πάντως, εκτός της jazz μουσικής ο έτερος πρωταγωνιστής της βραδιάς είναι το gin Grace στο οποίο η τοπική ποτοποιία Avantes – των αδελφών Χαράς και Κατερίνας Κατσού- έχει βάλει την σφραγίδα της στη δημιουργία του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μιχάλη Μιχαηλίδη (ο ιδιοκτήτης του Ginger) το μενού των γεύσεων θα συνθέτουν τρία cocktails με το ευβοϊκής έμπνευσης και καταγωγής Grace και τρία πιάτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης