«Πόσο πάει το μαλλί;»

sir-barber-kourema

Στις αρχές του 2019 μια συζήτηση στα γρήγορα με τον Άγγελο Αντωνόπουλο για τις παροιμίες και τις παροιμιώδεις φράσεις για τα μαλλιά και τα γένια

Παροιμίες αλλά και παροιμιώδεις φράσεις για τα μαλλιά και τα γένια –γενικώς, τις τρίχες της κεφαλής και του προσώπου- έχουν περάσει στην γλώσσα μας και αποτελούν στοιχεία του δικού μας κόσμου επικοινωνίας.

Παραδείγματα:
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος »
«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»
«Έπιασε την τύχη από τα μαλλιά»
«Μακριά μαλλιά και λίγη γνώση»
«Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια»
«Πόσο πάει το μαλλί;»
«Μάλλιασε η γλώσσα μου να τα λέω»
«Πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του»

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Έλληνα του 2019; Ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία τους;

Ο συνομιλητής μας Άγγελος Αντωνόπουλος – ο Sir Barber- μας δίνει την δική του άποψη: «Από γενιά σε γενιά ανά τις δεκαετίες έχουν περάσει και έχουν διασωθεί αλλά και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται οι λαϊκές παροιμίες ,μέσω των οποίων περνιούνται βαθύτερα μηνύματα και διδάγματα στις νέες γενιές.

Η παροιμία “πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του” που οι ρίζες της βρίσκονται στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σχετίζεται με την υψηλή φορολόγηση που πλήρωναν οι Έλληνες, όπως και άλλοι υπόδουλοι λαοί, κουβαλάνε την δική τους ιστορία, εμπνευσμένες είτε από τις ανθρώπινες φοβίες, είτε από ατυχή γεγονότα ή εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον ανθρώπινο πόνο.

Στην σημερινή πλέον εποχή, με την ζωή μας διαμορφωμένη σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από εκείνο των προηγούμενων γενεών, μπορούμε να πούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις έχει διαφοροποιηθεί η ερμηνεία που επιλεγούμε να δώσουμε σε ορισμένες από αυτές τις παροιμίες.

Ωστόσο επειδή οι φοβίες, τα πάθη, οι ανησυχίες , τα προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, οικογενειακά, συναισθηματικά) παραμένουν ίδια ,παρόλο που οι άνθρωποι εξελίσσονται στην πάροδο του χρόνου, μπορούμε να πούμε πως συνεχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να χρησιμοποιούνται συχνά πυκνά μέσα στον καθημερινό μας λόγο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που χαριτολογώντας κάποιος πελάτης, όταν έχει ολοκληρώσει το κούρεμα του ,θα χρησιμοποιήσει την φράση «πόσο πάει το μαλλί;».

Ακόμη περισσότερο, σε συζητήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια του κουρέματος μεταξύ των πελατών , προκειμένου να ελαφρύνουν τυχών δυσάρεστη συζήτηση , μπορεί να χρησιμοποιήσουν παροιμία που θα σχετίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Όπως και να έχει, παρά την όποια εξέλιξη και αλλαγή στην ποιότητα και στον τρόπο ζωής μας, οι άνθρωποι παραμένουν απλοί, ταλανιζόμενοι από τα ίδια κατ’ ουσία προβλήματα και οι παροιμίες του παρελθόντος εξακολουθούν να βρίσκουν νόημα και ερμηνεία στην εποχή μας».

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι ιδιοκτήτης του παραδοσιακού κουρείου Sir Barber που βρίσκεται στη Στοά Μπολάνη – Βουλής 7.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

la-voluntad

Η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο Δημήτρης Παπαβασιλείου, δύο νέοι –σε ηλικία– ηθοποιοί, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Σέζαρ Μπρι «La Voluntad» στον εικαστικό χώρο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον

kykladoupoli

Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι με αγάπη για τις Κυκλάδες και το περιβάλλον

2bullMeDiTherapy

Πρώτος στόχος της 2bullMeDiTherapy είναι η δημιουργία διαγνωστικού τεστ αίματος για την ανίχνευση και τη σταδιοποίηση του ανευρύσματος κοιλιακής και θωρακικής αορτής που είναι το μοναδικό διαγνωστικό τεστ αίματος που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για ανίχνευση ανευρύσματος

glaros

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν τον Γλάρο του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου και στις δύο πόλεις (πρώτα στα Γιάννενα και μετά στη Λάρισα)

pessoa

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και η ομάδα του παρουσιάζουν το έργο «Pessoa» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής». Μετά την ολοκλήρωση του επιτυχημένου πρώτου κύκλου παραστάσεων και την θερμή ανταπόκριση του κοινού, το απαιτητικό εγχείρημα επιστρέφει στη σκηνή

euthimiou

Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και τις άλλες δύο επόμενες – Δευτέρα 28 Ιανουαρίου και Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019- η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου θα βρίσκεται στο «υπόγειο του Κουν» για το πιο συναρπαστικό «μάθημα» Ιστορίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

5