Η electronica μουσική μιας ελληνικής βωβής ταινίας

Η electronica μουσική μιας ελληνικής βωβής ταινίας

«Οι περιπέτειες του Βιλλάρ», μια ταινία του 1924, ενδύεται μουσικά από την συνθέτρια της ηλεκτρονικής μουσικής Όλγα Κουκλάκη και παρουσιάζεται στην σειρά συναυλιών Music Escapades στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ilektroniki-mousiki-mias-vouvis-tainias
Η πρώτη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας, «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ», προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1924.

Πρόκειται για μια βωβή ασπρόμαυρη μπουρλέσκ κωμωδία της οποίας την σκηνοθετική ευθύνη αλλά και την διεύθυνση φωτογραφίας είχε αναλάβει ο κινηματογραφιστής Hepp Joseph.

Πρωταγωνιστής ο Βιλλάρ, καλλιτεχνικό όνομα του -διάσημου τότε στη Γαλλία- κωμικού Νίκου Σφακιανάκη ο οποίος είχε αναλάβει και το σενάριο της ταινίας.

Στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος βρήκα και παραθέτω εδώ μια μικρή σύνοψη από την υπόθεση της ταινίας: «Ο Βιλλάρ πιάνει δουλειά σε καθαριστήριο ρούχων και περιφέρεται στην Αθήνα της εποχής. Πέφτει από γκάφα σε γκάφα και μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες».

Κλείσιμο
Στις 11 Νοεμβρίου η βωβή ταινία του 1924 συναντά την ηλεκτρονική μουσική του 21ου αιώνα στον Φάρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
ilektroniki-mousiki-mias-vouvis-tainias-1


H Όλγα Κουκλάκη, η “Ελληνίδα ντίβα” -όπως έχει χαρακτηριστεί- της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ καλεσμένη της σειράς συναυλιών Music Escapades για μια διττή συναυλία ως συνθέτις και ερμηνεύτρια.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Όλγα Κουκλάκη θα παρουσιάσει μια μουσική επένδυση για την “avant-garde” ελληνική βωβή ταινία, η οποία “αποκτά νέα πνοή μέσα από τον ηλεκτρισμένο ήχο” όπως διαβάζουμε στη σχετική εκδήλωση στο Facebook.

Η Όλγα ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 8 ετών και από τότε η σχέση της με τη μουσική δεν σταμάτησε ποτέ. Μετά τις σπουδές της στην κλασσική μουσική, ιδιαίτερη γοητεία της άσκησε η ηλεκτρονική μουσική, την οποία ακολούθησε στην μετακίνησή της στο Παρίσι το 2001 και την έκδοση του πρώτου της μουσικού κομματιού με τίτλο “Don’t look at me” το 2003 στην Αγγλία. Το 2005 συμμετείχε ως τραγουδίστρια και ως live keyboard programmer σε σημαντικούς καλλιτέχνες. Το 2008 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της “Getalife” και το 2009 συνέθεσε την μίξη του τραγουδιού “Δεν είσαι εδώ” της Δήμητρας Γαλάνη. Το 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ "I U Need". Η Όλγα σήμερα ως Dj, συνθέτις και ερμηνεύτρια έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «Πυθία της dark pop electronica».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης