Η οσπριάδα και το γλυκό κουταλιού από μανιτάρι από τα Γρεβενά

Η οσπριάδα και το γλυκό κουταλιού από μανιτάρι από τα Γρεβενά

Η εταιρία «Αγρός της Πίνδου» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της οικογένειας Τσιαρσιώτη την επιχειρηματική διαδρομή της το 2012 και από τα πρώτη βήματα της εγκαινίασε μια σχέση συνεργασίας με επιλεγμένους αγρότες της περιοχής

ospriada
Ο καιρός είναι ότι πρέπει για ένα πιάτο οσπριάδας – η χαρά των απανταχού (γευστικών) εραστών των οσπρίων. Μάλιστα, στο fb της εταιρείας που υπογράφει και προωθεί στο ευρύ καταναλωτικό κοινό το συγκεκριμένο προϊόν –σε επώνυμη συσκευασία ένα ιδιαίτερο μείγμα οσπρίων που με τη σωστή αναλογία των πρώτων υλών αποτελεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας- βρήκα και την κατάλληλη συνταγή μαγειρέματος.

Ας αρχίσουμε από τα υλικά: 300γρ. οσπριάδα Αγρός της Πίνδου (η εταιρεία από τα Γρεβενά που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν), 1 κρεμμύδι ξερό, 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσα, 2 καρότα, 1/2 ματσάκι σέλινο, 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
ospriada-1


Και τώρα, η εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε χλιαρό νερό. Σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά με 2 λίτρα νερό για μια ώρα(ίσως και λίγο παραπάνω).Κόβουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 40' λεπτά περίπου. Στο τελευταίο 20λεπτο,προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε στα πιάτα με χυμό λεμόνι και τριμμένο κάρδαμο.

Την οσπριάδα ως προϊόν την γνώρισα σε μια έκθεση ελληνικών τροφίμων και ποτών που συνόδευε την ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας Growth in Agri-food. Οι πρώτες λεπτομέρειες δόθηκαν από τον νεαρό Στέργιο Τσιαρσιώτη. Μού μίλησε για την οικογενειακή εταιρεία και με κέρασε άγριο μανιτάρι γλυκό του κουταλιού.

Κλείσιμο
Ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της εταιρείας Αγρός της Πίνδου (www.agrostispindou.gr) που ίδρυσε ο πατέρας του Χρήστος Στ. Τσιαρσιώτης. Ο τελευταίος γεννήθηκε το 1961 στα Γρεβενά, σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Τ.Ε.Ι. και από το 1985 ζει και δραστηριοποιείται στη πόλη που γεννήθηκε. Όπως διαβάζω σε ένα ενημερωτικό σημείωμα : «ανέπτυξε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η αντιπροσώπευση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων, της New Holland –Κοντέλλης Α.Ε.Β.Ε.».
ospriada-2


Στο ίδιο σημείωμα διαβάζω τα εξής: «H προϊστορία της οικογένειάς του στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, αποτέλεσε το έναυσμα για να δημιουργήσει το 2012, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων αγροτών και εξειδικευμένων γεωπόνων επιστημόνων, την εταιρία «Αγρός της Πίνδου». Πρωταρχικός στόχος η δημιουργία υπεραξίας σε όλα τα παραγόμενα προϊόντα του τόπου. Το 2013 προχώρησε στην πιστοποίηση των βιολογικών καλλιεργειών, ενώ το 2015 κατασκευάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει το ISO 22000. Το 2016 πιστοποιήθηκε το εργαστήριο μεταποίησης και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του υπεδάφους και το μικροκλίμα της Γρεβενιώτικης γης καθώς και τις σύγχρονες καινοτόμες τεχνολογίες, παρέχει στους καταναλωτές συμβατικά και βιολογικά προϊόντα σταθερής ποιότητας, μεγάλης διατροφικής αξίας και ανταγωνιστικής τιμής. Σήμερα η εταιρία παράγει, μεταποιεί και τυποποιεί μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που έχουν ως βάση αγνές τοπικές πρώτες ύλες. Καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής, διαθέτοντας στην αγορά όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά, γλυκά, αρτύματα, βότανα, μανιτάρια και προϊόντα χωρίς γλουτένη».

Ανάμεσα στα προϊόντα που διαθέτει η εταιρία είναι και τα μανιταροπροϊόντα. Σε αυτά ιδιαίτερη θέση κατέχει το γνωστό γλυκό κουταλιού από μανιτάρι (κανθαρίσκος, χρυσή τρομπέτα, μαύρη τρομπέτα) ένα προϊόν που έχει ως βάση το “σήμα κατατεθέν” των Γρεβενών, το άγριο μανιτάρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης