Η Ανδρίτσαινα και το βιβλίο

Η Ανδρίτσαινα και το βιβλίο

Σπάνιες εκδόσεις του 16ου αιώνα από σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της εποχής, τις οποίες δώρισε στην Ανδρίτσαινα το 1838 -εγκατεστημένος στο Παρίσι- ο λόγιος συγγραφέας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, παρουσιάζονται σε μια έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

andritsaina
Με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, ο λόγιος συγγραφέας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1786-1841), γνωστός και ως «Αγαθόφρων», αποφάσισε να δωρίσει το 1838 στο χωριό του τη μεγάλη συλλογή που είχε δημιουργήσει όντας εγκαταστημένος στο Παρίσι, επιθυμώντας τη δημιουργία μιας δημόσιας ανοιχτής βιβλιοθήκης.

Το αρχείο αποτελούταν από σπάνιες εκδόσεις του 16ου αιώνα σπουδαίων εκπροσώπων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας -έργα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Σοφοκλή, του Ομήρου, του Ευριπίδη κ.ά. τα οποία επιμελήθηκαν σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι της εποχής (Φρόμπεν, Ιούντα, Άλδος Μανούτιος, Στέφανος κ.ά.).

Η Συλλογή Νικολόπουλου παρουσιάζεται σε μια έκθεση, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με τίτλο «Θησαυροί της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας. Ελληνικές εκδόσεις των αρχών της τυπογραφίας».

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 20 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου «Η έκθεση διοργανώνεται από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και την Ελβετική Ένωση Φίλων της Βιβλιοθήκης, η οποία, με το έργο της, έκφραση του ζωντανού Ελβετικού Φιλελληνισμού, συνδράμει τα μέγιστα στην προστασία του πνευματικού πλούτου της».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης