Οι γηραιότεροι έμβιοι οργανισμοί του κόσμου ποζάρουν

Οι γηραιότεροι έμβιοι οργανισμοί του κόσμου ποζάρουν

Η Ρέιτσελ Σάσμαν αποφάσισε να φωτογραφίσει ζωντανούς οργανισμούς με ηλικία τουλάχιστον 2.000 ετών. Τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν

Οι γηραιότεροι έμβιοι οργανισμοί του κόσμου ποζάρουν
Η σύγχρονη καλλιτέχνις Ρέιτσελ Σάσμαν
κάνει κάτι με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί κανένας άλλος πριν από αυτή: φωτογραφίζει τους γηραιότερους ζώντες οργανισμούς στον κόσμο. Τρέχοντας αυτό το πρότζεκτ (γνωστό ως “The oldest living things in the world”), έχει ένα σωρό ιστορίες να μας πει. Όπως αυτή με το παλαιότερο κυπαρίσσι του κόσμου, το οποίο βρισκόταν στη Φλόριντα. Το 2007 η Ρέιτσελ επισκέφτηκε το ηλικίας 3.500 δέντρο. Το κυπαρίσσι έφτανε σε ύψος τα 38 μέτρα και στη βάση του υπήρχε μία χάλκινη πλακέτα που τοποθετήθηκε από τον Κάλβιν Κούλιτζ (τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ) το 1929. Οι φωτογραφίες που έβγαλε δεν ενθουσίασαν τη φωτογράφο. «Σκέφτηκα: Θα επιστρέψω κάποια στιγμή», θυμάται η ίδια, προκειμένου να έβγαζε νέες φωτογραφίες.


Κλείσιμο
Ό,τι απέμεινε από το κυπαρίσσι Senator στη Φλόριντα

Ωστόσο, η
Σάρα Μπαρνς είχε διαφορετικά σχέδια. Ένα πρωινό του Ιανουαρίου του 2012 το μοντέλο μπαίνει μέσα στην κουφάλα του δέντρου - είναι κάτι που έκανε τακτικά. Ανάβει φωτιά για να μπορέσει να δει πώς θα ανάψει τη μεθαμφεταμίνη της. Η φωτιά ξεφεύγει από τον έλεγχό της, κάνοντας παρανάλωμα του πυρός το άτυχο δέντρο... «Ήταν πραγματικά η στιγμή που προκάλεσε την αίσθηση του μόνιμου και του προσωρινού που είχα», σημειώνει η Ρέιτσελ.


Μπαομπάμπ 2.000 ετών, Νότια Αφρική

Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που τρέχει η Ρέιτσελ το πρότζεκτ της, έχει ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από τον Νότιο Πόλο μέχρι τη Γροιλανδία και από την έρημο Μοχάβε μέχρι το Outback της Αυστραλίας. Φωτογράφισε βρύα ηλικίας 5.500 ετών στην Ανταρκτική, ένα κοράλλι 2.000 ετών στο Τομπάγκο, έναν θάμνο 43.600 ετών στην Τασμανία (τον τελευταίο του είδους του) και πολλά άλλα. Μοναδικό κριτήριο για να φωτογραφίσει έναν οργανισμό, είναι αυτός να έχει ηλικία τουλάχιστον 2.000 ετών.


Βρύα 5.500 ετών, Ανταρκτική

Τα ταξίδια αυτά ήταν βέβαια αρκετά κοστοβόρα και η Ρέιτσελ αντιμετώπισε πολλές οικονομικές δυσκολίες, η οποία επωμίστηκε το σύνολο των εξόδων. Μία χορηγία από το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ το 2014 τη βοήθησε να συνεχίσει το πρότζεκτ της. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το βιβλίο της “The oldest living things in the world”, με τις μεταφράσεις στα γερμανικά, τα κινέζικα και τα κορεάτικα να είναι ήδη καθοδόν. Το Amazon το ανακήρυξε το «καλύτερο βιβλίο τέχνης και φωτογραφίας της χρονιάς».


Κέδρος, 2.180-7.000 ετών, Ιαπωνία

Αυτό, ωστόσο, ήταν απλά ένα ορόσημο στις προσπάθειές της, όχι το τέλος. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και η ίδια, «γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με τη ζωή στη Γη, ειδικά όσον αφορά στον βυθό της θάλασσας και τα βακτήρια. Προς το παρόν απλά ξύνουμε την επιφάνεια του τι μπορούμε να μάθουμε. Από την άλλη μεριά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής [το πρότζεκτ] μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου απέναντι στον χρόνο. Θα επιβιώσουν αυτοί οι οργανισμοί; Ή θα μάθουμε για αυτούς στο παρά πέντε πριν τους χάσουμε; Μου προκαλεί κατάπληξη ότι από τα 30 αντικείμενα [που φωτογράφισα] έχουμε ήδη χάσει τα δύο».


Υπόγειο δάσος, το δεύτερο της λίστας της Ρέιτσελ που δεν υπάρχει πια, Νότια Αφρική


Γιαρέτα (έως) 3.000 ετών, έρημος Ατακάμα, Χιλή


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης