Υπάρχει πιθανότητα φθηνού Tesla;

Υπάρχει πιθανότητα φθηνού Tesla;

Η Tesla και ο ιδιοκτήτης της Elon Musk σκέφτονται σοβαρά την κατασκευή ενός μικρού και προσιτού σε κόστος μοντέλου.

210319112640_Tesla-1

Εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η Tesla βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ενός νέου μοντέλου, το οποίο θα είναι το μικρότερο στη γκάμα της και με την τιμή του να μην ξεπερνά τις 25.000 δολάρια.


Εάν ισχύσουν τα παραπάνω, όπως τονίζουν και αναλυτές της αγοράς, θα πρέπει να περιμένουμε μία περαιτέρω μείωση στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, ο Adam Jonas , αναλυτής της Stanley Morgan θεωρεί ότι στην περίπτωση που η εταιρεία από το Palo Alto της Καλιφόρνιας αποφασίσει, πέραν του προαναφερθέντος μοντέλου, να κατασκευάσει και ένα ακόμα πιο φτηνό (με τιμή κάτω από τις 5.000 δολάρια), οι αλλαγές στην αγορά θα είναι σημαντικές.

Ο Jonas δεν αναφέρει ένα σαφές χρονικό πλαίσιο ως προς το πότε θα παρουσιαστεί το  εξαιρετικά προσιτό σε τιμή ηλεκτρικό μοντέλο. Τονίζει ότι, από συνομιλίες του με ειδικούς στην ηλεκτροκίνηση, μία αλλαγή θα αφορά τη μείωση των τιμών κατά μέσο όρο στις 5.000 δολάρια/μοντέλο. Υποστηρίζει επίσης ότι όλα εξαρτώνται από τις οικονομίες κλίμακας, μια βασική αρχή της μικροοικονομίας. Εδώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής κάθε μοντέλου ξεχωριστά, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή. Καθώς οι εταιρείες θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, με την συνολική τους παραγωγή να έχει αυξητικές τάσεις, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανταλλακτικών που απαιτούνται για ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να μειωθεί από τις 10.000 στα 100, ή ακόμα λιγότερα.
Κλείσιμο

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις θέτουν νέα μέτρα που ευνοούν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, θέτοντας στο περιθώριο τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα να γίνουν τόσο ακριβά στην παραγωγής τους, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων να τα αποκτήσει. Επιστρέφοντας στα φθηνά ηλεκτρικά μοντέλα, να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει το Citroen Ami, που ουσιαστικά δεν είναι ένα πραγματικό αυτοκίνητο, αλλά ένα σκούτερ με τέσσερις τροχούς. Το φθηνότερο «πραγματικό» EV μοντέλο είναι το νέο Dacia Spring, που στη Γαλλία ξεκινά κάτω από τις 17.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης