Αναγκαία διόρθωση
Χρήστος Μελάς

Χρήστος Μελάς

Αναγκαία διόρθωση

Το τελευταίο διάστημα ψηφίστηκαν πολλοί φορολογικοί νόμοι.

Στους νέους νόμους έχει γίνει πλήθος λαθών, παραλείψεων και αστοχιών, είτε από άγνοια των συντακτών τους είτε από βιασύνη, επειδή πίεζε ο χρόνος «για να πάρουμε τη δόση».

Από τις καλύτερες υπηρεσίες στη σύνταξη νόμων που έχει το Ελληνικό κράτος μακράν των υπολοίπων, είναι αυτές του Υπουργείου Οικονομικών.

Κλείσιμο
Δυστυχώς για διαφόρους λόγους, σε πολλές περιπτώσεις αγνοήθηκαν και έβλεπαν τους φορολογικούς νόμους είτε την τελευταία στιγμή είτε με την κατάθεση στη βουλή.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να έχουν γίνει ένα σωρό λάθη και παραλείψεις που θα είχαν αποφευχθεί.

Επισημαίνω ένα από τα χοντρά λάθη που έγιναν και πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί μισθωτοί εργάζονται και δεν πληρώνονται ή εργάζονται και τους καταβάλλεται μόνο ένα μέρος των αποδοχών από τους εργοδότες τους.

Πέρυσι αυτοί οι εργαζόμενοι φορολογήθηκαν όχι για τα δεδουλευμένα αλλά μόνο για όσα είχαν εισπράξει.

Παράδειγμα: Εργαζόμενος έπρεπε να εισπράξει το 2012 ποσό 14.000 ευρώ. Ο εργοδότης λόγω οικονομικής αδυναμίας του είχε καταβάλει τις 8.000 ευρώ από τις 14.000. Αυτός ο εργαζόμενος φορολογήθηκε για τις 8.000 ευρώ επειδή έτσι έλεγε ο νόμος.

Αν το ίδιο πράγμα είχε συμβεί με τον ίδιο εργαζόμενο και το 2013, με τη δήλωση που θα καταθέσει σε λίγο μέσα στο 2014, πρέπει να δηλώσει και να φορολογηθεί όχι τις 8.000 που του καταβλήθηκαν αλλά τις 14.000 που είναι δεδουλευμένα. Δηλαδή θα φορολογηθεί για το σύνολο των αποδοχών του είτε αυτές έχουν εισπραχθεί είτε όχι.

Επειδή αυτό είναι λάθος πρέπει να διορθωθεί άμεσα και η φορολόγηση των μισθωτών φέτος, να γίνει μόνο για όσα έχουν εισπράξει και όχι για αυτά που τους οφείλονται.

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 ισχύει ότι και για τα εισοδήματα του 2012, δηλαδή θα φορολογηθούν μόνο όσα εισπραχθούν και όχι τα δεδουλευμένα που οφείλονται.

Η αρμόδια υπηρεσία είχε κάνει έγκαιρα την επισήμανση του λάθους αλλά ακόμη δεν έγινε η διόρθωση.

Απευθυνόμενος στον κο Στουρνάρα και στον κο Θεοχάρη, πιστεύω ότι θα κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή θα ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ το λάθος.

Από το Χρήστο Δ. Μελά
Συγγραφέα-φοροτεχνικό


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ