ΣΥΡΙΖΑ και φάρμακα
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

ΣΥΡΙΖΑ και φάρμακα

Να εξηγηθώ από την αρχή: δεν θεωρώ κακό να θέλει ένα κόμμα, μια κυβέρνηση, μια αντιπολίτευση να στηρίξει τις εθνικές βιομηχανίες.

Αν και δεν το συνηθίζουν τα αριστερόστροφα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνουν «φόρα παρτίδα» υπέρ των εθνικών φαρμακοβιομηχανιών, δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο. Σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η στήριξη της εθνικής βιομηχανίας είναι θεσμός. Ας μην ξεχνάμε ότι το «δίκτυο δωροδοκιών» της Siemens αποκαλύφθηκε παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) από τις ΗΠΑ μέσω ελέγχων που έγιναν από την ελεγκτική εταιρεία Debevoise and Plimpton κατ’ εντολή του αμερικανικού Δημοσίου. Και τούτο διότι η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε πάντοτε να υποστηρίζει τις δικές της εταιρείες σε σχέση με τη Siemens που είχε -και έχει- ανοιχτά από πίσω της το γερμανικό κράτος.

Ολα καλά ως εδώ, αλλά... κάπου εδώ θα τα χαλάσουμε. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο από 30ετίας υπάρχουν και καταναλώνονται τα γενόσημα φάρμακα. Οι εταιρείες παρασκευάζουν πρωτότυπα αλλά και γενόσημα φάρμακα και τα δημόσια συστήματα υγείας τα προτιμούν όπου δεν υπάρχει λόγος για πρωτότυπα. Το ίδιο κάνουν και οι πολίτες γιατί απλούστατα είναι πολύ φθηνότερα και κάνουν τη δουλειά τους. Πρώτον, λοιπόν, τα γενόσημα που μπαίνουν στην Ελλάδα καθώς και σε όλη την Ε.Ε. είναι ελεγμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της δεύτερης. Ή όχι; Εκτός αν μιλάμε για λαθραία φάρμακα, αλλά αυτός που βάζει στο φαρμακείο του γενόσημο-«μαϊμού» το ξέρει καλά. Οπως και ο ιδιοκτήτης μπαρ που σερβίρει ποτά-«μπόμπες» γιατί απλά τα έχει αγοράσει πολύ φθηνότερα και εξαπατά τον πελάτη του.
Δεύτερον, ποιος είπε ότι γενόσημα που παρασκευάζονται στις Ινδίες ή στο Μπαγκλαντές είναι υποχρεωτικά «μαϊμού» ή επικίνδυνα; Πολύ ρατσιστικό το βρίσκω ως επιχείρημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ!

Τι άλλο μπορεί να γίνει για να στηριχτούν οι εθνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως και όλες οι ελληνικές βιομηχανίες, είναι ένα θέμα συζήτησης, και μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμο. Γιατί απλά, αντί να ψάχνουμε επενδυτές απ’ έξω με το κιάλι, καλό είναι να στηρίξουμε τους Ελληνες που είναι εδώ και δύσκολα φεύγουν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει με επίσημη ανακοίνωσή του τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, να ζητήσει μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή για την ενίσχυση ολόκληρης της ελληνικής βιομηχανίας, που με τη σειρά της δίνει θέσεις εργασίας, παράγει ανάπτυξη και φόρους στη χώρα. Το φαντάζεστε;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ