LIVE

Κορωνοϊός

ilias_makos_blog

Η Αλβανία στρέφει τα νώτα στην Ελλάδα και κοιτάει προς την Τουρκία

π. Ηλίας Μάκος

Δεν θα σταθούμε στην ιστορία, η οποία σίγουρα αποτελεί δείγμα του παρελθόντος, εξηγεί συμπεριφορές του παρόντος και σηματοδοτεί καταστάσεις του μέλλοντος, όταν, κατά την οθωμανική κυριαρχία, που τα 200 χρόνια της  αποτίναξής της εορτάζουμε το 2021, οι Αλβανοί πολέμησαν τους Έλληνες στο πλευρό των Τούρκων. 

Όπως έλεγε ο Σόλων ο Αθηναίος, "στο πέρασμα του χρόνου, πολλά μπορεί κανείς να δει, που δεν τα θέλει, και πολλά να πάθει".

Θα εστιάσουμε στο σήμερα, που όλο και περισσότερο φαίνεται, ότι η Αλβανία, σε επίπεδο ηγεσίας, στρέφει τα νώτα στην Ελλάδα και κοιτάει προς την Τουρκία, ενισχύοντας την άποψη όσων θεωρούν ότι η γειτονική χώρα έχει επιλέξει μια τροχιά "Τουρκοποίησης" και "Ισλαμοποίησης", θέλοντας διακαώς, όμως, την ίδια στιγμή, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αυτό, βέβαια, στην πράξη είναι αντιφατικό, ωστόσο επί της ουσίας εκείνο, που ενδιαφέρει την Αλβανία είναι κυρίως τα οικονομικά ωφελήματα, αφού ως γνωστόν η οικονομία της είναι σε κατάρρευση, ενώ ανθίζει η παραοικονομία των ναρκωτικών, που σε μεγάλες ποσότητες, και μέσω της Ελλάδας, διακινούνται προς την Ευρώπη.

Βέβαια την προοπτική "Ευρωποίησης" της Αλβανίας δεν εξυπηρετούν καθόλου τα "σφιχταγκαλιάσματα" με την Τουρκία, ούτε οι αλυτρωτικές αναφορές περί "Μεγάλης Αλβανίας", ούτε η ανακαίνιση του ανύπαρκτου "τσάμικου" ζητήματος, ούτε ο μη σεβασμός των δικαίων της Ελληνικής Μειονότητας.


Πάντως ο ανθελληνισμός είναι ορατός στην πολιτική της Αλβανίας, αλλά πιστεύουμε ότι ο αλβανικός λαός στην πλειοψηφία του, εξαιρούμε τους ακραίους, που σε κάθε χώρα υπάρχουν, διαθέτει άλλα αισθήματα, καθώς πολλοί Αλβανοί έχουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, φάει και εξακολουθούν να τρώνε ψωμί στην πατρίδα μας, εργαζόμενοι σκληρά είναι αλήθεια, και οφείλουν να το αναγνωρίζουν.

Επιπλέον η Ελλάδα στήριξε την Αλβανία με γενναίες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και μετά, ενώ έγιναν και επενδύσεις.

Το υγειονομικό μας σύστημα είναι στη διάθεση όχι μόνο των Ομογενών, αλλά και των Αλβανών, όταν το χρειάζονται.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών πολιτών εξετάζονται ή νοσηλεύονται ανά έτος σε Νοσοκομεία της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ένα μικρό ακριτικό Νοσοκομείο, αυτό των Φιλιατών στη Θεσπρωτία, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πριν τον κορωνοϊό, πέρα από τους Έλληνες της Αλβανίας, δεχόταν και εκατοντάδες ετησίως Αλβανούς.

Η πρόθεση της Τουρκίας για μεγαλύτερη διείσδυση στην Αλβανία, που, εκ των πραγμάτων, τη ρίχνει στα δίχτυα του Ερντογάν και διαταράσσει, για να μη γράψουμε δυναμιτίζει, όσο και αν δε τον ομολογούν οι Αλβανοί αξιωματούχοι, αλλά ισχυρίζονται το αντίθετο, τις σχέσεις της με την Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε, κατά την τελευταία επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Άγκυρα, με την υπογραφή σύστασης "Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου".

Δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία, παρότι η οικονομία της εμφανίζει επικίνδυνη πτώση, έχει αναλάβει την κατασκευή 522 οικιών στο Δυρράχιο και την ανέγερση ενός πλήρως εξοπλισμένου νοσοκομείου 150 δωματίων.

Ούτε το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για συντήρηση περίπου 500 μνημείων της οθωμανικής περιόδου στην Αλβανία, μεταξύ αυτών και το περίφημο τέμενος Κουρσουνλού (Μολυβένιο Τζαμί) στη Σκόδρα.

Ούτε το ότι περίπου 600 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, προσφέροντας 15.000 θέσεις εργασίας.

Ούτε το ότι το τουρκικό ίδρυμα Μαρίφ (Εκπαίδευσης) έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου στα Τίρανα.

Είναι, κυρίως, το γεγονός, ότι η Αλβανία βλέπει με καχυποψία τη χώρα μας, που όχι μόνο δεν της προέβαλε προσκόμματα ποτέ, αλλά ποικιλότροπα τη βοήθησε ακόμη και την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Και θεωρεί σύμμαχό της την Τουρκία, η οποία ουσιαστικά θέλει να την κάνει δορυφόρο των συμφερόντων της σε βάρος της Ελλάδας.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο σε 12 μίλια δεν είναι σημείο τριβής με την Αλβανία, αφού το έχει κάνει και εκείνη.

Όμως η διαφορά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο κρατών θα παραπεμφθεί στη Χάγη, μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Το 2009 είχε επέλθει συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά λίγο αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας την ακύρωσε. Δημοσιεύματα αργότερα υποστήριξαν ότι είχε υπάρξει τουρκική παρέμβαση.

Η καλή γειτονία της Ελλάδας και Αλβανίας είναι επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη δυσχεραίνει και τορπιλίζει τη συνεργασία δύο χωρών, που τις ενώνουν πολλά πράγματα και τις χωρίζουν πολύ λιγότερα, και, επιπλέον, αποδυναμώνει το αλβανικό όνειρο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Η ειρηνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια δεν είναι πλέον αίτημα, είναι απαίτηση. Οι λαοί το έχουν αντιληφθεί, απομένει να το δουν και οι εξουσίες...

Το μέλλον των κρατών από τι εξαρτάται πραγματικά; Θα το φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Εξαρτάται μονάχα από τα ίδια τα κράτη. Όσο ζούνε μονοιασμένα και ειρηνικά, διαγράφεται ελπιδοφόρο.

Και όσο η διχόνοια φωλιάζει και κυριαρχεί ανάμεσά τους και απομακρύνει το ένα από το άλλο εχθρικά, τότε προβλέπεται σκοτεινό και συφοριασμένο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (64)

@Οι Τσάμηδες και τα εγκλήματα τους Α

Γραφεις οτι οι τσαμηδες ηταν ελληνοφωνοι χριστιανοι που εξωμοτησαν και μετα εγιναν αλβανοφωνοι.Ξερεις κατι ; Εχετε πιασει πατο φιλε στην παραποιηση και την κλοπη της ιστοριας.Ελληνοφωνοι (ομιλουντες την τρομερα εξελιγμανη γλωσσα των 20 γραμματων) ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.Ουτε καν οι λεγομενοι βορειοηπειρωτες δεν ηξεραν ελληνικα, αλλα αρχισαν να τα μαθαινουν στα μειονοτικα σχολεια , τα οποια ειχε δικαιωμα να ανοιγει το ελληνικο κρατος μετα την αναγνωριση της μαιμου μειονοτητας.

.!.!.!.

Τι λενε για τους ευεργετηθεντες αχαριστουs;; Α!.. ναι,, Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ!!!

Δευτεη απαντηση@Αρθούρος 09/01/2021, 18:43@

Αναρωτιεσαι σε ποια γλωσσα συνενοηθηκαν Κολοκοτρωνης (Μπιθεκουρα η Τσεργινι) με Καποδιστρια το 1811.Μα υπηρχαν και οι μεταφραστες (δραγουμανοι) ρε ανθρωπε. Αλλωστε ο Καποδιστριας που δεν λεγοταν Καποδιστριας αλλα Καπο ντε Ιστρια ηταν κερκυραιος, οποτε πολυ πιθανο ηταν να ξερει και αυτος αλβανικα, την μητρικη γλωσσα του Μπιθεκουρα.Οσο τα σκαλιζεις, τοσο πιο πολυ βρωμα θα βγαινει .

θεσπρωτος

Οι Έλληνες πρόκριτοι της Παραμυθιάς που δολοφονήθηκαν από κάποιους Τσάμηδες ήταν λοιπόν αθώα θύματα αλλά οι 72 Αλβανοί που δολοφονήθηκαν από τη συμμορία του Δεληγιαννάκη ήταν κριάρια για σούβλισμα!!! Στις 12/1/1942, στο κέντρο της Παραμυθιάς, ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Ηλίας Νίκου, Διοικητής του τοπικού σταθμού, μαζί με έναν σύντροφό του, δολοφόνησε δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των Τσάμηδων στην περιοχή, τον κτηματία Τεφήκ Κεμάλ και τον γιατρό Αχμέτ Κασήμ. Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν αυξηθεί, ειδικά μετά την δολοφονία από τους χριστιανούς ενός επιφανούς μουσουλμάνου, του Γιασίν Σαντίκ, τον Δεκέμβριο του 1942. Μαρτυρίες υπάρχουν ακόμα και από Έλληνες που είχαν δει τα γεγονότα αυτά και όχι μόνο από Αλβανούς. «Τα έκτροπα σε βάρος των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν από δημόσιους λειτουργούς και χριστιανούς κατοίκους, μόλις έφυγαν οι άντρες για εξορία. Με το πρόσχημα της δήθεν ανάκρισης…καλούσαν στα γραφεία τους όμορφες χανούμισσες και τις βίαζαν…Οι λεηλασίες σπιτιών, οι αρπαγές ζώων φανερές. Οι βιασμοί κοριτσιών και γυναικών πολλοί και επώνυμοι. Η βίαιη υποχρέωση σε έκδοση μουσουλμανίδων σε ορισμένα χωριά μεγάλη…» λέει ο Γιάννης Σάρρας (Γιάννης Σάρρας, «Ιστορικά-Λαογραφικά περιοχής Ηγουμενίτσας», σελ.631). Γράφει επίσης για την εκτέλεση των 8 μουσουλμάνων κατοίκων στη θέση Βίγλιζα στα υψώματα Λαδοχωρίου, που την επιβεβαιώνει –ως αυτόπτης μάρτυρας- ο Χρίστος Λόης, οπλίτης τότε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, και την καταγράφει στο βιβλίο του «Από τις σελίδες της μνήμης. Περιστατικά Πολέμου, 1940-1941», εκδ. Παπαδήμα, σελ.17.

Κι έτσι να έγινε ακόμα...

ΟΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΠΗΡΑΝ η αλλιώς, "όπως έστρωσαν κοιμήθηκαν"! Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ίσως κάποιοι λίγοι, οι οποίοι ίσως να μην " έστρωσαν" οι ίδιοι αυτοπροσώπως, φρόντισαν όμως για αυτό κάποιοι συγγενείς τους και στο τέλος τους πήρε όλους μαζί η μπάλα. Έτσι γίνεται πάντα! Έγιναν πολλά εγκλήματα από πλευράς σας, συνεργαστήκατε οικιοθελώς με τους κατακτητές (με προφανή στόχο να υφαρπάξετε τα εδάφη και τις περιουσίες των χριστιανών ελλήνων (που ήταν και το 70% τουλάχιστον, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή των κατοίκων της περιοχής), δυστυχώς όμως (για εσάς!) "ποντάρατε" στο λάθος "άλογο" (αυτό που τελικά ηττήθηκε στον πόλεμο) και εισπράξατε τα επίχειρα των πράξεων σας. Η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην ίδια περιοχή (σαν να μην έγινε τίποτα...) ήταν πλέον αδύνατη! Εδώ 10-15 εκατομμύρια Γερμανοί της Ανατολικής Ευρώπης, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, "ξεριζώθηκαν" κακήν-κακώς από τις εστίες τους όπου ζούσαν για αιώνες, κι εσύ μας λες για 15-20 χιλιάδες Τσάμηδες; Εδώ για παράδειγμα στην Κρήτη, ένα ολόκληρο χωριό, όρμησε και κατακρεούργησε μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλογων Ηρακλείου, μια ολόκληρη οικογένεια συμπετιλαμβανομένου και ενός μικρού παιδιού (οικογένεια Σωμαράκη) επειδή η μάνα (που ήταν και Χριστιανή Ελληνίδα) ειχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς και είχε καταδώσει αρκετούς συγχωριανούς της (οι οποίοι εκτελέσθηκαν) κι εσύ μου λές για μερικές "χανούμισες" που ακόμα κι αν δεν εγκλημάτισαν άμεσα οι ίδιες, πρόδωσε/έσφαξε/έκαψε/βίασε κάποιος γιός ή αδελφός ή ξάδελφος τους;;; Τι περίμενες οτι θα επακολουθούσε δηλαδή;;; Και δόξα το Θεό να λέτε, που τους περισσότερους από εσάς σας άφησαν τελικά να διαφύγετε στην Αλβανία και δεν σας έσφαξαν στο γόνατο (όπως έγινε στην Κρήτη κι όχι μόνο εκεί ασφαλώς).

@

Οι δολοφονίες εναντίον των Τσάμηδων Αλβανών είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1913 από ελληνικές συμορίες που επιτίθονταν στην περιοχή –ενθαρυμένες προφανώς και από τις τότε ελληνικές αρχές. Ο Μάρκος Δεληγιαννάκης (μετά την προσάρτηση της Παραμυθιάς και της υπόλοιπης Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 23.02.1913) με τη συμμορία του συνέλλαβαν 72 πρόκριτους Τσάμηδες, τους μετέφεραν στην τοποθεσία «Λίβερη» κοντά στο Σελάνι και τους σκότωσαν. Το γεγονός –διανθισμένο φυσικά με μπόλικη ελληνική προπαγάνδα- ομολογεί ο Σταύρος Παπαμώκος στο βιβλίο του «Η Σέλλιανη χθες και σήμερα» (εκδόθηκε στην Αθήνα το 1997) στη σελίδα 160: «Ο οπλαρχηγός Μάρκος Δεληγιαννάκης επί κεφαλής ομάδας κρητικών μαχητών, αλλά και άλλων ενόπλων από τα γύρω χριστια-νικά χωριά, κατέβηκαν στα τουρκοχώρια της Τσιαμουριάς και συνέλαβαν 72 Τουρκαλβανούς, τους οποίους μετέφεραν δεμένους στο απόμερο και ολοσκότεινο ρέμα ‘Μπιντούρια και Κατσικιά’ της Σέλλιανης και τους εκτέλεσαν». Προσέξτε πως αποκαλεί τα αλβανικά χωριά περιφρονητικά ως «τουρκοχώρια». Παρόλο που ο Παπαμώκος κατακρίνει στο βιβλίο του για λόγους τακτικής- την πράξη του συμμορίτη Δεληγιαννάκη, ο στόχος του είναι προφανής. Εννοεί ότι ‘οι Τούρκοι ήταν κατακτητές των Ελλήνων και τους είχαν σκλάβους, ο Μάρκος Δεληγιαννάκης επιτέθηκε στα τουρκοχώρια κ.τλ.’. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Δεληγιαννάκης είχε το δίκαιο με το μέρος του, ότι επιτέθηκε στα χωριά των κατακτητών κ.α.

@Αρθούρος 09/01/2021, 18:43@

Ακου φιλε, τον Κωττα (Κοτε Χρηστοφ), καλυτερα να τον ξεχασουμε και τους αδριανδες του καλυτερα να τους πουλησουμε για χαλκο.Ο τυπος ητανε κανονικος βουλγαρος ληστοσυμοριτης χωρις καμια εθνικη συνειδηση τον οποιο εξαγορασε με πολλες λιρες ο ελληναρας παπας Γερμανος Καραβανγγελης (ο ιδιος που ηταν ο βασικος αιτιος για τους διωγμους των ελληνοποντιων).Ντροπη μας να τιμαμε σαν ηρωες και να στηνουμε αγαλματα σε κακουργους, σαν τον Χρηστοφ, τον Γκαρεφ (Γαρεφης), τον Παβλε Κιροφ (Παυλος Κυρου) και αλλους παρομοιους.Αν αυτη ειναι η "ενδοξη" ιστορια μας αγαπητε, την πεταω στον αποπατο!

Γεώργιος

Οι τηγανοκέφαλοι Αλβανοί είναι ομόθρησκοι Μουσουλμάνοι αδέρφια των Τούρκων. δεν έχουν καμία δουλειά στην Ελλάδα, να πάνε στην Τουρκία να τους φιλοξενήσει και να τους δώσει και δουλειά. Τριάντα χρόνια έχουν διαλύσει την Ελλάδα οι αλήτες και καθόμαστε και τους κοιτάμε να μας σκοτώνουν.

Οι Τσάμηδες και τα εγκλήματα τους Γ΄

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ K.S.I.L.I.A. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ» 1. Δολοφονηθέντες υπό Τσάμηδων μόνων ή εν συνεργασία με τα στρατεύματα κατοχής : 632 2. Εξαφανισθέντες και απαχθέντες ως όμηροι : 428 3. Βιασμοί : 209 4. Απαγωγαί : 31 5. Πυρποληθείσαι οικίαι : 2.332 6. Λεηλατηθέντα ολοσχερώς χωρία : 53 7. Διαρπαγέντα ζώα : Αιγοπρόβατα : 3755, βοοειδή : 9.285, Ιπποειδή : 4.185 Την άνοιξη του 1944, στα πλαίσια των επιχειρήσεων εναντίον των Γερμανών στην Ήπειρο, κρίθηκε αναγκαίο από την Βρετανική συμμαχική αποστολή να καταλάβει ο Ζέρβας τις Ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή της Πάργας που ελέγχουν οι Τσάμηδες, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολα ο εφοδιασμός του ΕΔΕΣ με πλοιάρια από την Ιταλία. Στις επιχειρήσεις αυτές στο πλευρό των Γερμανών πολέμησαν και ένοπλα σώματα Τσάμηδων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάργας, της Παραμυθιάς και της Ηγουμενίτσας. Για τον ρόλο αυτό των Τσάμηδων η συμμαχική αποστολή διέταξε τον Ζέρβα να διαλύσει τα Σώματα αυτά, με αντικειμενικό σκοπό στο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ενάντια στους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους προς την Αλβανία (Οκτώβριος 1944). Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1944, αντιληφθέντες ότι θα λογοδοτούσαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για την εν γένει εγκληματική και αντεθνική δράση τους, οι Τσάμηδες, μαζί με τους υποχωρούντες Γερμανούς , αποχωρούν για την Αλβανία οικειοθελώς περί τους 16.000-18.000. Μεγάλος αριθμός μάλιστα Τσάμηδων μεταφέρθηκε στην Αλβανία με Γερμανικά μεταφορικά μέσα. Στην Αλβανία, το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα τους εγκατέστησε στην πεδιάδα της Μουζακιάς με την ελπίδα τυχόν επιστροφής τους στην Ελλάδα ή επανάκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία είχαν δεσμευθεί στο μεταξύ από το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, με την υπ΄αρ. 344/23-4-1945 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δοσιλόγων Ιωαννίνων και περί τις 1.700 σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις ερήμην που επακολούθησαν καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου, ενώ οι περιουσίες τους δημεύτηκαν και εκποιήθηκαν ή διανεμήθηκαν σε όλους, όσους έπεσαν θύματα της θηριωδίας τους. Παράλληλα, με την υπ΄αρ. Α.Π. 50862/1947 απόφαση του Υπουργείου Στρατιωτικών οι Τσάμηδες στερήθηκαν της ελληνικής ιθαγένειας. Τέτοιοι υπήρξαν οι Τσάμηδες οι οποίοι εμφανίζονται τώρα ως «αθώοι» και «αδικημένοι», επιχειρώντας να ανατρέψουν την σε βάρος τους πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας και παραχαράσσοντας την ιστορία.

Οι Τσάμηδες και τα εγκλήματα τους Β΄

Από το 1924 οι Τσάμηδες άρχισαν να προσαρμόζουν τη συνείδησή τους προς την Αλβανία, οπότε για πρώτη φορά ανακινήθηκε ζήτημα Αλβανικής μειονότητας. Επί δικτατορίας Θ. Παγκάλου αναγνωρίστηκαν (Αύγουστος 1926) με Ελληνική πρωτοβουλία και προς εκδήλωση φιλικών αισθημάτων προς την Αλβανία οι Τσάμηδες σαν «Αλβανική» μειονότητα, για να αποφύγουν την ανταλλαγή, ενώ σύμφωνα με την Ελληνοτουρκική Σύμβαση ανταλλαγής της 30-1-1923, η Ελλάδα θα απαλλάσσονταν της παρουσίας αυτών, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους μουσουλμάνους της Τσαμουριάς ήταν υπέρ της ανταλλαγής και επιθυμούσαν να αναχωρήσουν για την Τουρκία. Οι Ιταλοί εξ άλλου, από το 1923, γνωρίζοντες το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Αλβανών για τη Θεσπρωτία, καθώς και τον πόθο τους να επεκταθούν προς αυτήν δεν άφηναν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη από το να μην υποδαυλίζουν αυτούς και να τους κρατούν σε ψυχικό αναβρασμό, να τους φανατίζουν και να τους τροφοδοτούν με συνθήματα για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Τσάμης ήταν ο ληστής Νταούτ Χότζα, τον οποίον ο Μουσολίνι χρησιμοποίησε ως έναυσμα για την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1940, τάγματα δε Τσάμηδων σχηματίστηκαν και συμπολέμησαν με τους Ιταλούς στην αρχή, με Ιταλικές στολές και τους Γερμανούς αργότερα. Και στις δύο περιπτώσεις επικεφαλής των προπομπών ήταν πάντοτε Τσάμηδες. Τα τάγματα αυτά επιδόθηκαν με ανήκουστη θηριωδία στο «πλιάτσικο» των οικιών και καταστημάτων των Ελλήνων Χριστιανών και διέπραξαν γενικά ανήκουστα εγκλήματα κατά των άτυχων Θεσπρωτών. Τον Ιούλιο του 1941 η Ιταλική Κυβέρνηση διόριζε με Διάταγμα τον αρχηγό της εγκληματικής μαφίας από την Παραμυθιά Τζεμίλ Ντίνο, σαν Ύπατο Αρμοστή Θεσπρωτίας. Για να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο το Ελληνικό στοιχείο, δολοφονούν μπρος στο Νομαρχιακό κατάστημα τον αναπληρωτή Νομάρχη Γ. Βασιλάκο. Η δολοφονία αυτή υπήρξε το σύνθημα των ομαδικών εκτελέσεων σ΄ολόκληρο το Νομό, με κορύφωση την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς (29-9-1943). Διευθύνων νους για την συστηματοποίηση του έργου της εξολοθρεύσεως του ελληνικού στοιχείου ήταν η διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση K-S-I-L-I-A δηλαδή το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» που συγκροτήθηκε προς τούτο τον Ιούλιο του 1942.

Οι Τσάμηδες και τα εγκλήματα τους Α΄

«Τσαμουριά» κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν η περιοχή της Ηπείρου που περιελάμβανε τις επαρχίες Παραμυθιά, Φιλιατών, Πάργας και Μαργαριτίου, καθώς και μερικά χωριά των περιοχών της Β.Ηπείρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα. Οι Τσάμηδες δεν ήταν ούτε Τουρκικής καταγωγής, ούτε Αλβανικής, αλλά προέκυψαν από το γηγενές στοιχείο της Τσαμουριάς, εξαιτίας του εξισλαμισμού που έλαβε χώρα στην Ήπειρο και στη Θεσπρωτία (Χριστιανοί από τον 6ο αιώνα), ο οποίος άρχισε μετά τον θάνατο του Σκερντέμπεη και ιδιαίτερα τον 17ο μ.Χ. αιώνα. Τότε, οι μεγάλοι Αλβανοί κτηματίες και οι Σπαχήδες (έφιπποι, μισθοφόροι) που είχαν εγκατασταθεί στη Θεσπρωτία από το 1700 εξαναγκάζονται να εξισλαμισθούν, για να διατηρήσουν τα τιμάριά τους, αξιοθέντες του τίτλου «μπέηδες» κληρονομικά. Τούτους από ψυχολογικό εξαναγκασμό μιμήθηκαν και οι φτωχοί κολίγοι. Οι Τσάμηδες μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας ήταν απόγονοι των ανωτέρω εξωμοτών. Κατ΄αρχήν οι εξισλαμισθέντες αυτοί Χριστιανοί διατήρησαν την Ελληνική γλώσσα και συμπαθούσαν τους Χριστιανούς κατοίκους, με τους οποίους συνδέονταν και με δεσμούς συγγενείας. Με την πάροδο του χρόνου όμως οι σχέσεις τους με τους Αλβανούς μπέηδες (γαιοκτήμονες) τους ανάγκασαν να μάθουν και την Αλβανική γλώσσα δημιουργώντας ταυτόχρονα μια παράδοξη νοοτροπία πονηριάς, συκοφαντικής διάθεσης και μοχθηρίας. Έτσι σιγά-σιγά απέβαλαν κάθε τι το Ελληνικό και η ονομασία «Τσάμης» κατάντησε συνώνυμη του πονηρού, του ανειλικρινούς, του άπιστου. Άρχισαν να υποβλέπουν το χριστιανικό στοιχείο, να μάχονται τούτο και να ζητούν την εξόντωσή του. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε η μικρή μουσουλμανική μειονότητα της Τσαμουριάς στη Θεσπρωτία, με καθαρά τουρκική φυλετική συνείδηση. Ο αριθμός των Τουρκοτσάμηδων του νομού Θεσπρωτίας, σε σύνολο 61.300 κατοίκων, μόλις ανήρχετο στους 16.600, το 1940, δηλαδή το 27%. (Η Κοινωνία των Εθνών τους υπολόγιζε σε 20.000). Οι Τουρκοτσάμηδες αυτοί με τη Συνθήκη των Αθηνών (1913) προστατεύονται σαν (θρησκευτική) μουσουλμανική μειονότητα, ενώ κατέστησαν Έλληνες υπήκοοι, αφού τον Φεβρουάριο του 1913 ελευθερώθηκε η Ήπειρος από τον Οθωμανικό ζυγό. Είχαν δικά τους σχολεία για την εκμάθηση της γλώσσας τους και τεμένη, στα οποία δίδασκαν οι Χοτζάδες, που επληρώνοντο από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 η προπαγάνδα της Αυστρίας στρατολόγησε πολλούς πράκτορες μεταξύ των Τσάμηδων, τους οποίους χρησιμοποίησε κατά του Ελληνισμού.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία