Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραμόρφωση της κάλπης στην Χειμάρρα
koymoytsakos

Γιώργος Κουμουτσάκος

Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραμόρφωση της κάλπης στην Χειμάρρα

Όταν υπηρετούσα ως διπλωμάτης στην πρεσβεία μας στα Τίρανα, ένας από τους πιο σημαντικούς φακέλους που μου είχαν ανατεθεί ήταν η κατάσταση της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το πώς αυτή πορεύεται μέσα στον ιστορικό χρόνο

Όπως επίσης και η μελέτη της θέσης της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αλβανία. Μπορώ λοιπόν να επισημάνω μετά λόγου γνώσεως ότι η Χειμάρρα ήταν πάντα το προπύργιο ενός πολύ μαχητικού και ζωντανού Ελληνισμού παρά το γεγονός ότι διαχρονικά το αλβανικό κράτος δεν περιελάμβανε τη Χειμάρρα στις ελληνικές μειονοτικές ζώνες. Η Χειμάρρα και ο εκεί ελληνισμός ήταν και παραμένουν στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής πρεσβείας στην Αλβανία.

Πάντα όμως δεχόταν επίθεση από το αλβανικό κράτος επειδή οι περιουσίες των Ελλήνων είναι περίοπτες. Οι Έλληνες ειδικά της Χειμάρας δεχόντουσαν μονίμως συστηματική επίθεση του βαθέος αλβανικού κράτους με σκοπό να χαθούν αυτές οι περιουσίες και ο ελληνισμός, να εξαναγκαστεί έτσι σε φυγή από τη γη του.

Για αυτό και η μάχη που δίναμε ήταν πάντα πολύ μεγάλη. Ακριβώς για αυτό τον λόγο είχε αργότερα μεταβεί εκεί για πρώτη φορά Επιτροπή παρακολούθησης εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετείχα ως ευρωβουλευτής.

Τώρα με όλα όσα συμβαίνουν, η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιδράσει σωστά και με αποφασιστικότητα αλλά χωρίς αχρείαστες υπερβολές για να μην επιτρέψουμε στο αλβανικό κράτος να μιλά για παρεμβάσεις στα εσωτερικά τους. Είμαστε όμως εκεί - και βεβαίως πρέπει να είμαστε εκεί - γιατί το θέμα είναι διεθνές.

Κλείσιμο
Δεν είναι ελληνοαλβανικό. Είναι ευρωαλβανικό επειδή το αν γίνονται ή δεν γίνονται σωστές εκλογές σε μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Αλβανία, αφορά πρωτίστως τις Βρυξέλλες. Από την άλλη, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι το καθεστώς μπορεί να επιδιώξει να ακυρώσει ακόμη και την εκλογή του Φρέντυ Μπελέρη μέσω της δικαστικής οδού. Ξέρουμε άλλωστε καλά όλοι ότι η δικαιοσύνη στη γειτονική χώρα δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «ανεξάρτητη».

Άλλωστε έχουμε εμπειρία από ανάλογες ενέργειες του καθεστώτος στο παρελθόν. Έχουν προσπαθήσει πολλές φορές με τον ίδιο τρόπο ή και με άλλους τρόπους π.χ. με εκφοβισμό, με δικαστήρια κλπ να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας και να κάμψουν το φρόνημά της. Αλλά τελικά αυτό που μετράει είναι πως το κύτταρο του Ελληνισμού στη Χειμάρρα παραμένει ζωντανό και έχει τη στήριξη και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι και η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθούν παραμόρφωση των αποτελεσμάτων. Ξέρουμε ότι η Αλβανία είναι μία ιδιότυπη δημοκρατία, για να το πω προσεκτικά. Όμως, σε κάθε περίπτωση, εκεί θα κριθεί η δυνατότητα της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη δεν θα μείνουν απαθείς σε παραβιάσεις της Δημοκρατίας και της βούλησης της μειονότητας. Και αυτό θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του το αλβανικό καθεστώς.

Για να το πω απλά:
Χωρίς δημοκρατία δεν υφίσταται ευρωπαϊκή πορεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ