Ξέρεις ποιος ειμ’ εγώ, ρε;
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Ξέρεις ποιος ειμ’ εγώ, ρε;

Πόσο απόθεμα ανοχής οφείλει να διαθέτει στην κατ’ εξακολούθηση απρέπεια ένας απλός δημοκρατικός πολίτης; Πόσο πια μπορεί να διατηρεί αλώβητη την αξιοπρέπεια του στο δημόσιο χώρο απέναντι σε ανάρμοστες, ψευτοπαλληκαράδικες  συμπεριφορές από ένα μέλος του κοινοβουλίου; Με ποια εμπιστοσύνη να περιβάλει τον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της Βουλής όταν ένας - για την ώρα ευτυχώς ο μοναδικός - εκλεγμένος αντιπρόσωπος της τσαμπουκαλεύεται, ελεεινολογεί, τρομοκρατεί και απειλεί;

Οι ερωτήσεις δεν είναι ρητορικές, αιωρούμενες στη στρατόσφαιρα και επικεντρωμένες σε παράλληλο γαλαξία. Ούτε διατυπώνονται απλώς σαν αφηρημένο σχήμα λόγου. Έχουν ουσία, υπόσταση, υλικότητα. Θίγουν το όριο μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας, προσεγγίζουν τη διαφορά ανάμεσα στη πολιτισμένη πολιτική στάση και τη προκλητική ιδιοσυγκρασία.

Και εφόσον αφορούν ένα λειτουργό της δημοκρατίας, η απουσία απαντήσεων ανατροφοδοτούν το πρόβλημα. Το υπαρξιακό δικό του, του αφηγήματος του κόμματος του, των δημοκρατικών ελλειμμάτων και των παρεκκλίσεων στο τρόπο κοινωνικής εκδήλωσης μερίδας του πολιτικού σκηνικού.

Για τον μυστακοφόρο «αψύ Σφακιανό», βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλα αυτά είναι μάλλον περιφρονητέες λεπτομέρειες. Ο υποτιθέμενος αντισυστημισμός του, στη πραγματικότητα όμως ο βαθύς λαϊκισμός του, τον υποχρεώνει να παραδίδει φωνακλάδικα , γκροτέσκο σόου.

Να πρωταγωνιστεί σε παραστάσεις καβγατζίδικες, δημαγωγικές και τσάμπα μάγκικες. Υποδυόμενος πότε το Σαμουράι με πολύχρωμη πανοπλία, πότε το Ρομπέν των δασών με πράσινο καλτσόν και πότε τη μητέρα Τερέζα με λευκό ράσο στο όχθες του Γάγγη, παριστάνει το δήθεν ανυπότακτο προστάτη φτωχών και αδικημένων.

Ωστόσο, οχυρωμένος στις βεβαιότητες του, περιχαρακωμένος από το εγώ του, βυθισμένος στις αυταπάτες και επιλεκτικός στις υποχρεώσεις του, δεν δίνει δεκάρα για νόμους, διατάξεις, κανονισμούς. Πόσο μάλλον γράφει στα παλιά του παπούτσια τη τήρηση των μέτρων κατά τη πανδημίας;

Έστω κι αν δεν εκστόμισε το καυχησιάρικο κλισέ όσων περνιούνται για καμπόσοι «ξέρεις ποιος ειμ’ εγώ, ρε;», αρκούσε η ανάγωγη συμπεριφορά του για να ταυτοποιήσει μια αδικαιολόγητη για την ιδιότητα του ξιπασιά. Η καλαμοκαβαλημένη στάση του -προς τον αστυνομικό που επέβαλλε πρόστιμο στη ταβέρνα στη οποία ο οξύθυμος βουλευτής Χανίων έτρωγε - εμπεριείχε όλη την υπεροψία, την αμετροέπεια και την αλαζονεία της φράσης.

Κλείσιμο
Προφανώς ως γιατρός το επάγγελμα που στηρίζει τα «δοκιμασμένα εμβόλια», αλλά και ως βουλευτής που του έχει αρθεί η ασυλία ύστερα από έγκληση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης, έχει δρομολογήσει τη δική του ατζέντα. Λανσάρεται ως ο τιμωρός - αγγελιαφόρος της εκδίκησης , αν και όποτε η Αριστερά επανέλθει στην εξουσία, αμφισβητώντας και απειλώντας τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Ενδεχομένως αντλεί τα παροξυσμικά νταηλίκια του που αξιώνονται δυσάρεστης προβολή και απαράδεκτης συνηγορίας χάρη στη μεγάλη υποχωρητικότητα του ηγετικού πυρήνα του κόμματος του. Ναι μεν αυτό τον έχει τοποθετήσει αναπληρωτή-ούτε καν επικεφαλής- τομεάρχη «διαφάνειας», αλλά συνεχίζει να τον κανακεύει προκειμένου να μη σταθεί στο πεζοδρόμιο και αμολάει πέτρες στη τζαμαρία του υποτιθέμενου ηθικού του πλεονεκτήματος.

Τον κρατάει κατά κάποιο τρόπο ενεργό στην εσωκομματική ομάδα αλλά έξω από τη μικρή περιοχή, καθώς είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για αυτογκόλ. Παρόλα αυτά οι ζημιές του, που ρέπουν στη ξεχαρβαλωτική πανωλεθρία, πολλαπλασιάζονται. Πρόβλημα τους.

Πράγμα που δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα και της ενοχλημένης κοινωνίας από το θερμοκέφαλο ύφος του. Αρκεί αυτή να αντιμετωπίζει τις εριστικές πόζες του σαν από γραφική φιγούρα στο σήριαλ ενός πολυπρόσωπου θιάσου σκιών.

Του οποίου το τελευταίο επεισόδιο καταγράφτηκε με ελάχιστο ζωντανό κοινό υπό το τίτλο « Ο Πολάκης στη ψαροταβέρνα». Έπονται πιθανόν επί της πολιτικής σκηνής και άλλα εκρηκτικά σίκουελ , πάντα υπό το τρεμάμενο φως της ασετιλίνης. Όπως αρμόζουν σε κάθε ετερόφωτο σταρ στο μπερντέ του Καραγκιόζη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ