Ο ιός πλήττει βαριά και τα μαθηματικά μοντέλα για την οικονομία
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ο ιός πλήττει βαριά και τα μαθηματικά μοντέλα για την οικονομία

H πικρή αλήθεια, την οποία πρέπει να αποδεχτούμε, είναι πως η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο βαδίζει στα τυφλά και σε ένα άγνωστο τοπίο με πολλές παγίδες και εμπόδια. Ολα πλέον τελούν υπό αίρεση κι έτσι όλες οι προβλέψεις, τα μαθηματικά μοντέλα και τα ιστορικά προηγούμενα, τα οποία μπαίνουν στην εξίσωση για το αύριο, είναι μοιραίο να πέφτουν έξω.

Η επιστημονική κοινότητα στους μήνες του πρώτου κύματος της πανδημίας έκανε εκτιμήσεις ότι το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας η εξάπλωση του COVID-19 θα υποχωρήσει, όπως ιστορικά συνέβαινε με παρόμοιους ιούς. Τα γεγονότα όμως ήρθαν να καταρρίψουν αυτή τη θεωρία. Και εξ αυτού είδαμε το δεύτερο κύμα να ενσκήπτει πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο που πίστευαν. Αυγουστιάτικα άρχισαν να φουντώνουν ξανά τα κρούσματα και τώρα πολλαπλασιάζονται οι φόβοι για τον επερχόμενο χειμώνα.

Οι ερευνητές και οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο διαβεβαίωναν ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο και πως από το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση. Και πάλι έπεσαν έξω και τώρα τα σενάρια, που έχουν αναθεωρηθεί, μιλούν για τα μέσα του επόμενου χρόνου - και αν.
Μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί το ιστορικό προηγούμενο με τις άλλες πανδημίες, όπου οι ιοί αποδυναμώνονταν στους 12-14 μήνες, γιατί οσονούπω συμπληρώνεται αυτό το χρονικό διάστημα.

Ομως, παράλληλα με την πανδημία η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες του κόσμου, έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση που είναι απότοκό της. Ετσι, όλοι οι οικονομολόγοι παγκοσμίως φτιάχνουν κι αυτοί τα μαθηματικά τους μοντέλα και εκτιμήσεις για το πότε και πώς θα μπορέσουν να ανακάμψουν οι οικονομίες. Οπως όμως τα μοντέλα των γιατρών και των επιδημιολόγων πέφτουν έξω, έτσι γίνεται και με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, γιατί υπάρχει ο άγνωστος Χ που είναι η εξέλιξη της πανδημίας.

Στην αρχή μιλούσαν για ελεγχόμενη ύφεση μέσα στο 2020 και από το 2021 η ανάπτυξη θα ακολουθήσει το σχήμα V, δηλαδή θα εκτιναχθεί και θα αναπληρώσει μέσα σε μια χρονιά, σε μεγάλο βαθμό, το χαμένο έδαφος.

Επειδή όμως η πανδημία επέστρεψε σφοδρότερη, τώρα δεν μιλούν για V αλλά για U, όπου όμως το κάτω μέρος του U και πάλι δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά γιατί εξαρτάται από τη διάρκεια της πανδημίας, την ανακάλυψη του εμβολίου και του φαρμάκου αντιμετώπισης του COVID-19.

Με άλλα λόγια, για να περάσουμε στα αμιγώς δικά μας, όλα όσα ακούμε για τη φετινή ύφεση, αλλά και τη μεγάλη εκτίναξη της ανάπτυξης για το 2021, τα ακούω βερεσέ.
Ολες αυτές οι εκτιμήσεις είναι στον αέρα, αν λάβουμε υπόψη κι αυτό που είπε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Γερμανίας, ότι η επιδημία μόλις τώρα αρχίζει.

Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε Κασσάνδρες, αλλά τα καθημερινά δεδομένα από το μέτωπο του πολέμου με τον κορωνοϊό, είτε μας αρέσει είτε όχι, μας δείχνουν έναν πολύ δύσβατο δρόμο για τους πολλούς επόμενους μήνες και οι ελπίδες για το 2021 πρέπει τώρα να μετατεθούν για το 2022 - και πάλι με πολλά αν.

Κλείσιμο
Το μεγάλο ζητούμενο πλέον, εκτός από το να μείνουμε ασφαλείς, είναι να μπορέσουμε ως κοινωνία να σταθούμε όρθιοι και οικονομικά και όχι να γλιτώσουμε από τον λοιμό και να διαλυθούμε από τον λιμό.

Το πώς θα γίνει αυτό είναι ένα ακόμα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση. Τα αποθέματα που υπάρχουν διαθέσιμα (37 δισ.), παρότι κάποιοι με ευκολία λένε πως επαρκούν, δεν είναι ακριβές, γιατί στο μεταξύ ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας δεν παράγει, η κατανάλωση συρρικνώνεται διαρκώς και τα επιδόματα και οι ρυθμίσεις υποχρεώσεων σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διευρύνουν συνεχώς τις δημοσιονομικές τρύπες και ελαττώνουν διαρκώς τις αντοχές του συστήματος.

Κατά συνέπεια, τούτες τις δύσκολες ώρες το να ασχολούμαστε με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να φορούμε μάσκες ή αν πρέπει ή όχι να εφαρμόζουμε με ευλάβεια και χωρίς αντίρρηση τα προτεινόμενα από τους επιστήμονες μέτρα είναι -αν μη τι άλλο- γελοίο και εντελώς ανεύθυνο, γιατί επιτέλους σε αυτόν τον τόπο κάποτε πρέπει να επικρατήσει η λογική έναντι των εξ επαγγέλματος αντιρρησιών και επαναστατών χωρίς αιτία, αλλά και των άλλων ψεκασμένων θεωριών που δηλητηριάζουν την κοινωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ