Στο Μαξίμου ο Ερντογάν για συνάντηση με Τσίπρα

Στο Μαξίμου ο Ερντογάν για συνάντηση με Τσίπρα

Σε ήρεμο κλίμα οι δηλώσεις, εν αντιθέσει με τη συνάντηση με Παυλόπουλο - Ερντογάν: «Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας»

Στο Μαξίμου ο Ερντογάν για συνάντηση με Τσίπρα
Σε ήρεμο κλίμα έκαναν δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν αντιθέσει με όσα εκτυλίχθηκαν προηγουμένως στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο
.

«Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με εντάσεις και μεγάλες προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, η Συρία και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ενθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει γιατί είναι ιστορική και η πρόσκληση που στόχο έχει να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη». Οπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι ο δικός σας σκοπός. Σαν μηχανικός που είμαι πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Διαφορές υπήρχαν πάντα, και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δικές μας. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να βρούμε συγκλίσεις και να τις διατυπώνουμε τις διαφορές χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη. Πιστεύω ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Αλέξης Τσίπρας σε Ερντογάν: "Διαφωνούμε αλλά δεν πρέπει να προκαλούμε"


Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στην Ελλάδα και συνέχισε: «Πιστεύω ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό μέρος. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτή την αντίληψη στις συνομιλίες μας. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές».

«Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, ζήσαμε πολύ κοντά, έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, το ίδιο κι εσείς. Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας και να είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Τα λάθη είναι πια κομμάτι της ιστορίας και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ δυνατά θεμέλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να αρθρώσουμε κοινή ρητορεία. Μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου» κατέληξε.

Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου : " Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας"


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης