Επικεφαλής της αμερικανικής Task Force στο Ιράκ: Κατά λάθος... έφυγε το έγγραφο για την αποχώρηση του στρατού από το Ιράκ

Επικεφαλής της αμερικανικής Task Force στο Ιράκ: Κατά λάθος... έφυγε το έγγραφο για την αποχώρηση του στρατού από το Ιράκ

Δηλώσεις του ταξίαρχου William Seely - «Δεν υπάρχει καμία απόφαση που να προβλέπει αποχώρηση από το Ιράκ - Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς διέρρευσε κάτι τέτοιο», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ

army0
Μπάχαλο άνευ προηγουμένου έχει δημιουργηθεί με αφορμή το επίσημο έγγραφο που διέρρευσε από τις αμερικανικές δυνάμεις, το οποίο αναφερόταν στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στον Ιρανό στρατηγό, στη Βαγδάτη. Μετά τη διαρροή του εγγράφου, το Πεντάγωνο διέψευσε ότι υπάρχει απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της δύναμης Task Force των ΗΠΑ στο Ιράκ, ταξίαρχος William Seely, δήλωσε ότι το γράμμα εστάλη... κατά λάθος και ότι υπάρχει προγραμματισμός όχι για αποχώρηση, αλλά για μετακίνηση των αμερικανικών δυνέμεων σε τοποθεσία που να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, μετά τα τελευταία γεγονότα.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters γνωστοποίησε πως εστάλη επιστολή στη στρατιωτική ηγεσία του Ιράκ, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός των ΗΠΑ αποχωρεί από τη χώρα σεβόμενος την ιρακινή κυριαρχία. Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Πεντάγωνο διέψευσε τα περί απόσυρσης. 


«Δεν υπάρχει καμία απόφαση με την οποία να προβλέπεται η αποχώρηση από το Ιράκ. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς διέρρευσε κάτι τέτοιο. Μένουμε πιστοί στη μάχη κατά του ISIS», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι πιθανόν να σχεδιάζεται μετακίνηση στρατευμάτων από κάποια σημεία προς άλλα.

Ακολουθώντας την έγκριση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο της Βαγδάτης περί αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Ιράκ έγραψε ότι η απόφαση της ιρακινής Βουλής θα γίνει σεβαστή.

Κλείσιμο
Σύμφωνα, δε, με το Reuters, στην αμερικανική επιστολή που κοινοποιήθηκε αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ με την οποία διατάζει την αναχώρησή μας».

Aξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν το 2014 στο Ιράκ ώστε να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της επικράτειας. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει απειλές, τονίζοντας ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Η Βαγδάτη ζητά να φύγουν αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Μια «λαοθάλασσα» πλημμύρισε την Κυριακή την ιρανική πόλη Αβάζ, όπου έφτασε νωρίς το πρωί η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς τα ξημερώματα στον νοτιοδυτικό Ιράν, όπου ξεκίνησαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο. Οι τελετές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις του Ιράν, όπου έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πέθνος μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και άλλων αξιωματούχων από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Βαγδάτη.

Ιράκ: Έξι τραυματίες από τις επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων την Κυριακή στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας.

Ο στρατός αναικοίνωσε νωρίτερα ότι τρεις πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν στην πρωτεύουσα. Οι δύο από αυτούς έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, την περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Άλλος ένας πύραυλος έπεσε στη γειτονική συνοικία Τζαντρίγια.

Βαγδάτη: Επίθεση με ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης, καθώς σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις από ρουκέτες σε κοντινή απόσταση από το κτήριο.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην Πράσινη Ζώνη, έδρα πολλών κυβερνητικών γραφείων και ξένων πρεσβειών, και οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί προς την αμερικανική πρεσβεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης