Εμιλιάνο Ζαπάτα: Ο προκλητικός πίνακας ζωγραφικής και οι αντιδράσεις

Εμιλιάνο Ζαπάτα: Ο προκλητικός πίνακας ζωγραφικής και οι αντιδράσεις

Ο εγγονός του Εμιλιάνο Ζαπάτα ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να κάνει μήνυση στον ζωγράφο

emiliano_zapata-libreria_del_congreso-thumb-large
Γυμνός, με σώμα γυναίκας, με ψηλοτάκουνα παπούτσια και με ροζ σομπρέρο πάνω σε έναν λευκό επιβήτορα αναπαρίσταται σε πίνακα ζωγραφικής ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, σε στάση που προκαλεί αντιδράσεις από τους κληρονόμους του ήρωα της μεξικανικής επανάστασης, οι οποίοι ασκούν έντονη κριτική στον δημιουργό του έργου.

Κραυγάζοντας «να καεί!», περίπου εκατό διαδηλωτές εισέβαλαν στο Παλάτι των Καλών Τεχνών του Μεξικού κι απείλησαν να βάλουν φωτιά στο έργο. Θεωρούν πως ο πίνακας, που τιτλοφορείται La Revolución («Η επανάσταση»), σπιλώνει τη μνήμη του Σαπάτα, του ηγέτη του ξεσηκωμού των αγροτών στην Πολιτεία Μορέλος, που λατρεύεται ακόμη σήμερα από πολλούς που τον θεωρούν τη σημαντικότερη μορφή της μεξικανικής επανάστασης του 1910.

Οι διαδηλωτές έμειναν για ώρες μπροστά στο μουσείο, φωνάζοντας ομοφοβικά συνθήματα. Έγιναν αψιμαχίες και ανταλλάχθηκαν προσβολές με μια μικρή ομάδα αντιδιαδηλωτών, μελών της κοινότητας ΛΟΑΔ, μπροστά στον χώρο. Οι πολέμιοι του έργου ορκίστηκαν ότι θα πηγαίνουν κάθε μέρα στο μουσείο για να διαδηλώνουν.
zapata

«Αυτή η βίαιη διαδήλωση μου προκάλεσε κατάπληξη», ήταν η αντίδραση του δημιουργού του έργου, του Φαμπιάν Τσάιρες, ο οποίος διερωτήθηκε «γιατί αποτελεί προσβολή η γυναικεία μορφή» σε δηλώσεις του στο Radio Formula.

Κλείσιμο
Ο πίνακας, που ο Τσάιρες φιλοτέχνησε το 2014, έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση «Εμιλιάνο: Ο Ζαπάτα μετά τον Ζαπάτα», που οργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από τον θάνατο του ηγέτη της μεξικανικής επανάστασης. Ο Ζαπάτα πέθανε το 1919 σε μάχη με στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Πορφίριο Δίας.

Το έργο επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης, και αυτό επέτεινε την οργή των κληρονόμων και των θαυμαστών του ήρωα. Ο εγγονός του Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο Χόρχε Ζαπάτα, ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να κάνει μήνυση στον ζωγράφο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης