Συρία: Ο Άσαντ παίρνει θέση απέναντι στον τουρκικό στρατό – Ανησυχία στην Ευρώπη

war_ar

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν σε πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας - Επίθεση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ - Κομπάνι και Mάνμπιτζ οι νέοι τουρκικοί στόχοι - Για 550 νεκρούς «τρομοκράτες» μιλά η Άγκυρα - Λήψη μέτρων για την Τουρκία εξετάζουν σήμερα οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ

Θέση απέναντι στον τουρκικό στρατό παίρνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Ο συνολικός αριθμό των νεκρών «τρομοκρατών», όπως τους αποκαλεί η Τουρκιά, από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», είναι 550.


Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

Επίθεση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Το Μάνμπιτζ και το Κομπάνι ονομάτισε και επίσημα ως τους επόμενους στόχους των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φαίνεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα έχει πρόβλημα στο Κομπάνι καθώς η Ρωσία έδειξε θετική προσέγγιση» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Αζερμπαϊτζάν.

«Όσο για το Μαντζίμπ, είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της απόφασής μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι τουρκικά στρατεύμετα έχουν πάρει θέσεις στα περίχωρα του Μάνμπιτζ.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε, επίσης, λεκτική επίθεση κατά των ΜΜΕ της Δύσης κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους αλλά πολεμάει μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε, τέλος, και κατά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναρωτώμενος «θα σταθείτε στο πλευρό του συμμάχου σας ή θα σταθείτε δίπλα στους τρομοκράτες;» «Και φυσικά κανείς δεν απαντά» συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

Τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Τις περαιτέρω ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη βόρεια Συρία συζητεί σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο της ΕΕ Εξωτερικών Υποθέσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.

Σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση το Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών την κρατών - μελών, η ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θα εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα που αφορούν στην Τουρκία και παράλληλα θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17 - 18 Οκτωβρίου.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επανέλαβε την απόφαση της χώρας του να παγώσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και «άλλα μέτρα», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν εμφανίστηκε πολύ λιγότερο αισιόδοξος για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες μας, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να σταματήσουμε τις τουρκικές ενέργειες στη βόρεια Συρία». Ο Πέκα Χάβιστο, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι ελπίζει η πρωτοβουλία αρκετών κρατών - μελών της ΕΕ να «παγώσουν» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία να γίνει συνολική θέση της ΕΕ.

Παρά ταύτα, ο δρόμος για μια κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς τα κράτη - μέλη εμφανίζονται διχασμένα ως προς την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει η γείτονα χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρωτεύουσες των κρατών - μελών προσπαθούν να διαχωρίσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου από αυτές στη Βόρεια Συρία, ώστε να υπάρξει διαφορετική απάντηση για κάθε μια από αυτές.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία των κρατών - μελών και όχι ειδική πλειοψηφία και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εμφανίζονται μοιρασμένοι σε τρία «στρατόπεδα». Κάποια κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία, επιθυμούν μια σκληρή, κοινή, στάση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα τόσο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της Κύπρου όσο και για την εισβολή στη βόρεια Συρία. Άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμα να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια στάση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, που ενδέχεται να υποστηρίξουν τις πολιτικές του προέδρου Ερντογάν , ιδίως στο ζήτημα της βόρειας Συρίας.

Προς το παρόν τα όποια «ευρωπαϊκά αντίμετρα» έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών - μελών, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία. η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ενώ την ίδια θέση υιοθέτησε και η - εκτός ΕΕ - Νορβηγία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (119)

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΣΥΡΙΑ....ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΙ ΟΧΙ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ .ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ... Η ΤΡΑΜΠΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ .

Φιλελέ με αριστερές ανταύγειες

Ο Ερντογάν λύνει το "προσφυγικό" πρόβλημα της Τουρκίας.

αχαστο

οι γερμανοι ποτε δεν θα συμφωνησουν σε κυρωσεις....ακομα και γενοκτονιες μπορει να καλυψουν απο τουρκια οχι απλως μια εισβολη με 500 νεκρους

Stratos

Περιπλεκονται τα πραγματα.......οι Κούρδοι μπορούν να βρουν τίποτα βιολογικά όπλα...έγινε εύκολο δεν έχουν να χάσουν τίποτα η βρομικες βόμβες...η Τουρκάλαδες έχουν ξεφειγη ο Τραμπ είναι εντελώς βλάκας!!!....και η Ελλάδα στην μέση με τους πιο άχρηστους πολιτικούς που εχη από όλα τα κόμματα......δύστυχος θα έχουμε σοβαρό θέμα...

Σε παγκόσμια αποκλειστικότητα

Και μόνο για τους αναγνώστες του ΠΘ, σας παρουσιάζω το πακέτο των οικνομικών κυρώσεων του Trump. 1. Απαγόρευση της πώλησης kebap για 24 ώρες. 2. Unfollow στον Erdoğan. 3. Η γαλοπούλα (turkey) την επομένη των Thanksgiving δεν θα πάρει χάρη και θα μαγειρευτεί κανονικά. Συντριπτικό το χτύπημα για την Τουρκία και μπράβο στον πρόεδρο Trump για τις κινήσεις του...

boufos

Unfollow ..... hahahahahahahaha .. φοβερος!

Ακούγεται ότι η τουρκία χαίρει υποστήριξη και από Ελλάδος. Για να μην πάρει τα δικά μας πετρέλαια, του υποσχέθηκαν του ερντογάν τα πετρέλαια των κούρδων και των σύριων.

τον εξόπλισαν σαν αστακό

Γιατί ξωλόθρεψαν τον Μιλόσεβιτς και αφήνουν τον μεγαλύτερο, αδίστακτο εγκληματία των νεοτέρων εποχών να αλωνίζει στην γύρω περιοχή. Η μόνη ισορροπία στην περιοχή, θα ήταν να εφαρμόσουν τα ίδια και χειρότερα που έκαναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αλλά αφού τον εξόπλισαν σαν αστακό, τώρα θα βγάλουν τα μάτια τος μόνοι τος.

Τάκης2016

Οι Κούρδοι όλης της Τουρκίας πρέπει να ξεσηκωθούν και να σβήσουν την Τουρκία απτόν χάρτη…

Η Ρωσία πούλησε τον Άσαντ

Η μεγαλύτερη πόρνη της Ευρώπης (η Ρωσία φυσικά) δεν υποτίθεται ότι έχει βάσεις στην Συρία,οεο;για να δούμε,θα πουλήσουν οι Ρώσοι τους Σύριους όπως πούλησαν τους Έλληνες;θα σταματήσουν επιτέλους να εξοπλίζουν την Τουρκία;

όσο κι αν ξερνάμε τα εσώψυχά μας οι νικητές θα είναι νικητές και οι κομπάρσοι, κομπάρσοι

Η Ρωσία σύμμαχος του Ασάντ και μόνο, άφησε τους Τούρκους να μπούν και οι "ανεξάρτητοι" Κούρδοι της "Δημοκρατίας της Rojava" τρέξανε στον Ασάντ για βοήθεια. Πάνε τα σχέδια για ανεξάρτητα κράτη, τα συντάγματα, όλα. Ασάντ βοήθα! Εξασφάλισαν την εδαφική ακεραιότητα της Ασαντικής Συρίας χωρίς να πέσει τουφεκιά κι έβαλαν το ΝΑΤΟ να τρώγεται μεταξύ του. Επειδή μας ζαλίσατε με το Θουκυδίδη αυτές τις μέρες (που δεν ήταν καν Θουκυδίδης αλλά Αθηναίοι - τί ψάχνεις τώρα με τους ευκαιριακούς αγράμματους) εδώ ισχύει ο Φόν Κλάουσεβιτς. "Ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα". Δεν υπάρχουν μίση και πάθη παρά μόνο συμφέροντα και στόχοι. Οι υπόλοιποι ας αναλύσουν καμιά προφητεία

Η Ρωσία δεν πούλησε τον Ασαντ,

αλλά άφησε τους Τούρκους να ξεσκισουν τους Κουρδους, οι οποίοι πανικοβλητοι τρέχουν στην αγκαλιά του Ασαντ,αφου σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Πουτιν μεσολάβησε και θα υπάρχει μια αυτονομία των Κούρδων στη Συρία, όμως οι πολιτοφυλακες και ο στρατός των Κουρδων, θα μετονομαστουν σε 5ο σώμα στρατού της Συρίας. Άρα θα είναι στον πλήρη έλεγχο του Ασαντ - Ρωσων. Τελικά ο Πουτιν είναι άσσος στο σκακι.

Γιώργος

Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας και ότι κάνουν το κάνουν για εμάς. Για να μην γεμίσουμε με άλλους πρόσφυγες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης