Η Τουρκία ενισχύει τα στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η Τουρκία ενισχύει τα στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, καθώς οι γείτονες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή - Πολύ σύντομα θα γίνει η επίθεση στους Κούρδους, σύμφωνα με πληροφορίες - «Οι συνεργάτες του Τραμπ φταίνε για την ολιγωρία των ΗΠΑ» ανέφερε την Κυριακή ο Ερντογάν

turkia_stratos
Τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Συρία έχει ξεκινήσει να ενισχύει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία, σε συνέχεια των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον Κούρδων αγωνιστών, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, δείχνουν τα τουρκικά στρατεύματα να ετοιμάζονται για τις ενέργειες που χρειάζονται, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να δημιουργηθεί η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιχείρηση «μπορεί να ξεκινήσει πολύ σύντομα, σήμερα ή αύριο».


Πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα έχουν σταλεί στην συνοριακή πόλη Ακτσάκαλε, απέναντι από το Ταλ Αμπιάντ της Συρίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, ενώ έχουν αυξηθεί ιδιάιτερα και τα ελικόπτερα που «ενεργοποιήθηκαν» στον εναέριο χώρο των συνόρων.

Κλείσιμο

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν νωρίτερα τον Αύγουστο να δημιουργήσουν έναν «ειρηνικό διάδρομο» για να διευκολύνουν την επιστροφή των εκτοπισμένων Συρίων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερντογάν τόνισε πως δεν βρήκε τη συμπαράσταση που ήθελε και ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του το συγκεκριμένο σχέδιο.


Εάν τελικά η εισβολή πραγματοποιηθεί, θεωρείται πολύ κρίσιμο για την Αθήνα το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, αφού εάν αποσυρθούν, εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους τους, αυτό θα σημάνει ότι δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

Ερντογάν: Οι συνεργάτες του Τραμπ φταίνε για την ολιγωρία των ΗΠΑ

Το θέμα της «ασφαλούς ζώνης» στα σύνορα με τη Συρία, επανέφερε ο Ερντογάν την Κυριακή, στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος AKP στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στην ολιγωρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο επέρριψε τις ευθύνες στο περιβάλλον του Τραμπ και όχι στον ίδιο τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Ο Τραμπ έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της απόσυρσης από την περιοχή, ανατολικά του Ευφράτη, ωστόσο οι δικοί του συνεργάτες δεν έχουν ακολουθήσει την οδηγία αυτή» ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και YPG εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν θυμήθηκε πως ο Τραμπ ήταν εκείνος που είχε προτείνει μια «ασφαλή ζώνη» βάθους 32 χιλιομέτρων προς τη βόρεια Συρία, ενώ κριτίκαρε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα βλέπει σαν παρακλάδι του PKK.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, τονίζοντας πως... «είναι δικαίωμά μας να στέλνουμε 30.000 φορτηγά, γεμάτα με όπλα από το Ιράκ στην ασφαλή ζώνη. Εξάλου μοιραζόμαστε μια συνοριογραμμή έκτασης 911 χιλιομέτρων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης