Τραμπ για Μακρόν: «Φιλονικούμε λίγο, αλλά όχι πολύ»

Τραμπ για Μακρόν: «Φιλονικούμε λίγο, αλλά όχι πολύ»

Γεύμα για δύο πριν την έναρξη της G7 - «Είμαστε φίλοι πολύ καιρό και έχουμε πολλά κοινά», δήλωσε ο πλανητάρχης στους δημοσιογράφους

gevma-trump-makron
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί το ενδιαφέρον στη σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας να επικεντρωθεί στον εμπορικό πόλεμο ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, στην κλιματική αλλαγή και περισσότερο, στην οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις πυρκαγιές στην Αμαζονία.

Όμως, παρά τις διαφορές των δύο πολιτικών και τις απειλές του πλανητάρχη για επιβολή δασμών στα γαλλικά κρασιά, αν η Γαλλία φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνικές εταιρείες, Τραμπ και Μακρόν γευμάτισαν λίγο πριν τις 2 απόγευμα (τοπική ώρα) στη βεράντα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hôtel du Palais σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα.

«Φιλονικούμε λίγο, αλλά όχι πολύ», δήλωσε ο πλανητάρχης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο Γάλλος πρόεδρος «Είναι φίλοι επί μακρόν και έχουν πολλά κοινά». Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως υπάρχουν διαφωνίες με τον Γάλλο ομόλογό του αλλά υποστήριξε ότι: «Τα πάμε πολύ καλά», «Έχουμε πολύ καλή σχέση».

gevma-trump-makron-dyo


Αν και βρισκόταν στο Μπιαρίτς για λιγότερο από μία ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως: «Νομίζω πως θα επιτύχουμε πολλά αυτό το Σαββατοκύριακο και ανυπομονώ γι' αυτό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πόσο καλός είναι ο καιρός στο παραθαλάσσιο θέρετρο της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως: «Πρόκειται για μία G7 που πραγματοποιείται σε μια στιγμή αποσταθεροποίησης σε πολλούς τομείς» και ανέφερε τον εμφύλιο στη Συρία, τα πυρηνικά του Ιράν, ενώ πρόσθεσε πως στη σύνοδο οι αρχηγοί των κρατών θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις σε θέματα οικονομικά, για την κλιματική αλλαγή και για την ισότητα των δύο φύλων.

Πριν από το γεύμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος με δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα δήλωσε πως όλοι οι συμμετέχοντες στη G7 θα συνεργαστούν από κοινού για τον Αμαζόνιο αλλά και για να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο.

gevma-trump-makron-tria


Το Μέγαρο των Ηλυσίων έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου των G7. Η σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο στις 19.30 (τοπική ώρα) με την υποδοχή των συμμετεχόντων από τον Γάλλο πρόεδρο. Την Κυριακή οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν στις 9.30 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει πρωινό εργασίας για τη μάχη ενάντια στις ανισότητες.

Τη Δευτέρα η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τους ωκεανούς. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κλείσει τη σύνοδο με συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα το απόγευμα (15.00 τοπική ώρα).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης