Σύνοδος G7: Κίνδυνος να κλείσει χωρίς κοινή ανακοίνωση για πρώτη φορά μετά το 1975

g7

Εμπόριο και κλίμα διχάζουν τις μεγάλες δυνάμεις - Οι θέσεις των συμμάχων ολοένα και απομακρύνονται μεταξύ τους

Η σύνοδος κορυφής της ομάδας των επτά (G7) η οποία θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία ενδέχεται να ολοκληρωθεί χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, λόγω της διάστασης των απόψεων των χωρών-μελών της ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK σήμερα.

Εάν το ενδεχόμενο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά αφότου άρχισαν οι συναντήσεις του είδους — το 1975 — που θα συμβεί, επισήμανε το NHK.

Η εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ των συμμάχων γίνεται ολοένα δυσκολότερη στην ετήσια αυτή συνάντηση, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαφωνεί κάθετα ως προς τον χειρισμό των θεμάτων τα τελευταία χρόνια με τις υπόλοιπες, ειδικά στα πεδία του εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά διμερείς εμπορικές συμφωνίες, όχι πολυμερείς. Η κυβέρνησή του εξάλλου συνεχίζει τον εμπορικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί με την Κίνα.

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αψηφώντας τις ενστάσεις των Ευρωπαίων.

Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί από την 24η ως την 26η Αυγούστου στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

germania_astinomia

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης σε ένα γραφείο για θέματα αλλοδαπών, στη γερμανική πόλη Βίσμαρ, καθώς ένας Αφρικανός πρόσφυγας κρατούσε ένα βρέφος σαν όμηρο - Στόχος του ήταν να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη Γερμανία

trump_11

«Είναι κανείς τόσο ηλίθιος για να πιστέψει ότι θα έλεγα κάτι ανάρμοστο σε συνομιλία μου με έναν ξένο ηγέτη, σε ένα τέτοιο δυνητικά "πυκνοκατοικημένο" τηλεφώνημα;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος