Ρουμανία: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην αύξηση πληθωρισμού

Ρουμανία: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στην αύξηση πληθωρισμού

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε 11

plithorismos-pic-ena
Τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε τον Ιούλιο η Ρουμανία, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν αύξηση κατά 4,1%, έναντι 3,9% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Πρόκειται για τον έβδομο διαδοχικό μήνα, που η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (3,3%), τη Λετονία και τη Σλοβακία (3% αμφότερες), σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Agerpres.

Στον αντίποδα, τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε ετήσια βάση παρουσίασε η Πορτογαλία, καταγράφοντας αρνητικό πληθωρισμό (-0,7%), ενώ στην Κύπρο και στην Ιταλία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Αύξηση πληθωρισμού σε 11 κράτη - μέλη της ΕΕ

Συνολικά, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη- μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε 11.

Η υψηλότερη συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (0,53 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τις τιμές των τροφίμων και του καπνού ( 0,37 ποσοστιαίες μονάδες).

Ειδικά στη Ρουμανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόφσατα από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INS) η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (5,15%) και των υπηρεσιών (4,11%).

Κλείσιμο
Στις αρχές Αυγούστου, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR), Μουγκούρ Ισαρέσκου (Mugur Isarescu), ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί σταθερή στο 4,2% την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους και εκτιμά ότι το 2020 θα «κλείσει» με ποσοστό 3,4%. Σύμφωνα με το Agerpres, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, η BNR είχε δημοσιοποιήσει την πρόβλεψή της για πληθωρισμό 3,3% τον Δεκέμβριο του 2020.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης