ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το EastMed Act - Τι σημαίνει για Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία

WHITE

Ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τόνισε η Julie Rayman

Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην νομοθετική πορεία του «EastMed Act» έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο πλέον βρίσκεται και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και απολαμβάνει τη διακομματική στήριξη ορισμένων από των πιο βασικών ηγετών στις αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να προβεί σε μια ριζική αναμόρφωση της αμερικανικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που είχε κατατεθεί στη Γερουσία. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που είχε κατατεθεί στη Γερουσία, προέβλεπε για πρώτη φορά ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο της Βουλής ζητά να συμπεριληφθούν επιπλέον οι τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιλιράκης, ο οποίος εκλέγεται με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Φλόριντα, αποκάλυψε πως έχει μιλήσει στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, για τη σημασία του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο... Μίλησα με την πρόεδρο της Βουλής σχετικά (με την σημασία) του νομοσχεδίου....Αν μπορέσουμε να το περάσουμε, και ξέρω ότι μπορούμε, θα κάνουμε ορισμένα σημαντικά πράγματα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα φυσικά, την Κύπρο και το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν από την πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, έκανε λόγο για την πραγματική ανάπτυξη μιας ενεργειακής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός ότι το «EastMed Act» θα απελευθερώσει τη δυναμική των περιφερειακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην Τουρκία για τα F-35 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την «μακρόχρονη συμμαχία» και «σχέση» τους με τον Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αυτή η νομοθεσία θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και θα δώσει στον Κύπρο τη δυνατότητα να είναι ένας πιο ενεργός και ισχυρός σύμμαχος στην περιοχή. Είναι, λοιπόν, μια πολύ σημαντική μέρα και όπως είπε ο Τεντ Ντόιτς (το νομοσχέδιο) είναι διακομματικό και προσβλέπουμε στην υπερψήφιση του».

Κάνοντας επίσης λόγο για «μια σπουδαία μέρα» στο Καπιτώλιο», ο δημοκρατικός βουλευτής από την Φλόριντα, Τεντ Ντόιτς, υπογράμμισε ότι το «East Med» θα βοηθήσει την τετραμερή περιφερειακή συνεργασία να πάει στο επόμενο επίπεδο. «Θα ενισχύσει μια ακόμα στενότερη σχέση συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ό,τι υπάρχει, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση HALC και AJC

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του λίγο μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια «νέα δυναμική», τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διακομματικός χαρακτήρας του «EastMed Act» και το γεγονός ότι πλέον έχει κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το «EastMed Act». Το νομοσχέδιο έχει αρχίσει να αποκτά μια πραγματική δυναμική. Νομίζω ότι θα σημειώσουμε κάποια πρόοδο στο πολιτικό μέτωπο και βεβαίως τόσο από το HALC όσο και από το AJC θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση του».

Από την πλευρά της η Julie Rayman, διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του AJC (American Jewish Committee) υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας, τις ΗΠΑ, γιατί επιτέλους υπάρχει νομοθεσία που αντανακλά τις τρέχουσες πραγματικότητες στην περιοχή και ευθυγραμμίζει την πολιτική των ΗΠΑ με το εθνικό μας συμφέρον και τις πολιτικές που απαιτούνται για να προωθηθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη στην περιοχή ώστε να φτάσει στο επόμενο επίπεδο προς όφελος της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Οι Έλληνες και οι Εβραίοι

είναι φυσικοί σύμμαχοι. Πρέπει να το καταλάβουν.

BasTv

Επιτέλους! Το είπε και κάποιος άλλος!

Λευθέρης

Γκουχ-γκουχχχ Σουλτανάκοοοοο Πες αλεύρι ;; Ο Θείος Σαμ σε γυρεύει...

ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ !!!!!!!

ΚΑΠΟΙΟΣ ,ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΟΥ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ???ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ??ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΤΕ??

Σ

"Το πλοίο μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό του Αμερικανικού Στρατού για τη συμμετοχή του στις ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike», που θα πραγματοποιηθούν σε βαλκανικές χώρες. ". Πάρε τα χάπια σου τώρα.

Κόν

Δηλ.τι προσδοκουσες; να ξεφορτώνει κανένα ρωσσικό;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

maxresdefault-11

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες η εκεχειρία που εμείς πετύχαμε τηρείται πολύ καλά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Λίγες ώρες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για ανακωχή 150 ωρών, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έκανε «καταπληκτική δουλειά» στο θέμα της Συρίας

1
ess0222

Ο Βορειοϊρλανδός οδηγός φορτηγού, 25 ετών, αποκαλούσε το όχημα στο οποίο επέβαινε «The Polar Express» - Συνελήφθη για δολοφονία μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων - Βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας είχε το φορτηγό που ανήκε σε Ιρλανδή υπήκοο

21765003

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί μη τήρηση των συμφωνιών με ΗΠΑ και Ρωσία – Πανηγυρίζει ο Τραμπ που χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας

000_1LO179

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται στο πλαίσιο του μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης στο οποίο κατέληξαν χθες κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι, οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

essex0

Σε συναγερμό οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας  – Η Εθνική Υπηρεσία Εγκληματικότητας εξετάζει εάν υπήρξε εμπλοκή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος – Έχει συλληφθεί ως ύποπτος για δολοφονία ο 25χρονος οδηγός - Για «διακίνηση ανθρώπων» μιλά βουλευτής των Συντηρητικών

4
21757712

Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στο Ουέστμινστερ, παρουσία συμβούλων τους – Ο Κόσμπιν ανέφερε ότι θα στηρίξουν τις εκλογές όταν απομακρυνθεί η απειλή άτακτου Brexit - «Ο Κόρμπιν δεν έχει πολιτική» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές

trump_mak

Με ένα tweet πανηγυρικού χαρακτήρα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» όσα συμφωνήθηκαν κι εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες για την κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας